Πως να αποκτήσω ψυχική ηρεμία
Δεν χρειάζεται κανείς να σας υπενθυμίσει πόσο σημαντική είναι η ξεκούραση, η χαλάρωση και η ηρεμία. Ωστόσο, έχετε σκεφτεί ποτέ πώς μπορείτε να επιτύχετε ψυχική γαλήνη; Ίσως η ερώτηση αυτή να ακούγεται ασυνήθιστη, αλλά δεν είναι. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να ανακαλύψουν πώς μπορούν να ηρεμήσουν. Παρ’ όλα αυτά, η ικανότητα να χαλαρώνουμε αποτελεί ουσιαστική δεξιότητα για τη διατήρηση της ηρεμίας, ειδικά σε έναν χαοτικό και σύγχρονο τρόπο ζωής.
Όλοι μας χρειαζόμαστε ξεκούραση. Αν , ωστόσο, δεν γνωρίζετε με ποιους τρόπους μπορείτε να χαλαρώσετε, παρακάτω θα δείτε κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.
1.Να είστε προσεκτικοί με τον χρόνο για την ηρεμία σας
Η πρόθεση είναι ο χρυσός κανόνας για την ξεκούραση και την ηρεμία. Για να είναι η χαλάρωση αποτελεσματική, πρέπει να μείνετε δεσμευμένοι σε αυτή. Έξι ώρες πρόχειρης χαλάρωσης δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο δύο ώρες πραγματικής χαλάρωσης. Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές η χαλάρωση είναι πρόχειρη. Η προσοχή μας αποσπάται από emails , τηλέφωνα, μηνύματα.
Μετατρέπουμε τα χόμπι μας σε παράπλευρες υποχρεώσεις και έτσι τους στερούμε τη χαρά. Ξοδεύουμε το χρόνο της ξεκούρασης για να σκεφτόμαστε τις λίστες με τις υποχρεώσεις μας. Αφήνουμε τον εαυτό μας ανοιχτό στους περισπασμούς ή κάνουμε άσκοπα πράγματα επειδή δεν ξέρουμε πραγματικά τι θέλουμε. Αντιθέτως, προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια νέα συνήθεια και να πείτε στον εαυτό σας, “Είναι η στιγμή να χαλαρώσω” και πραγματικά να ξέρετε τι σημαίνει αυτό.
Καλό είναι να σκεφτείτε τι ελπίζετε ότι θα πάρετε από το χρόνο χαλάρωσης κάθε φορά. Να ξεκουραστείτε ή να δραπετεύσετε είναι δύο επιλογές, αλλά πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε πιο συγκεκριμένα πράγματα. Έχετε ανάγκη να αποσπάσετε το μυαλό σας από τα προβλήματα της δουλειάς; Έχετε ανάγκη την ανανέωση; Έχετε ανάγκη την ηρεμία; Έχετε ανάγκη τη στοργή;
Έτσι, θα μπορέσετε να κατανοήσετε πως θα καλύψετε τις ανάγκες σας, επιλέγοντας τη σωστή δραστηριότητα και θέτοντας υγιή όρια (όπως το να μην ελέγχετε συνέχεια το κινητό σας).
2.Αναγνωρίστε τι είναι αυτό που σας χαλαρώνει και σας προσφέρει ηρεμία
Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό που τους ηρεμεί. Πιστεύουν ότι χαλαρώνουν όταν στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει.
Για παράδειγμα, ίσως να έχετε την τάση να τσεκάρετε τα social media τις ώρες που θέλετε να χαλαρώσετε. Αυτό μπορεί να είναι ξεκούραστο για κάποιους ανθρώπους, αλλά για τους περισσότερους, είναι πιο αγχωτικό από οτιδήποτε άλλο. Ή ίσως να προσπαθείτε να κάνετε πράγματα που έχετε ακούσει ότι είναι χαλαρωτικά, όπως ο διαλογισμός, ο ύπνος, ένα ζεστό μπάνιο, ενώ τα βρίσκετε βαρετά και μη βοηθητικά. Η χαλάρωση δεν περιλαμβάνει μια συνήθεια που να ταιριάζει σε όλους.
Για να μπορέσετε να αρχίσετε να κατανοείτε τι σημαίνει ξεκούραση για εσάς, πρέπει να ξεκαθαρίσετε πως νιώθετε αρχικά για αυτό. Η χαλάρωση δεν είναι μια δραστηριότητα, είναι το αποτέλεσμα κάθε δραστηριότητας. Και κάθε δραστηριότητα που οδηγεί στην χαλάρωση, εξαρτάται απολύτως από εσάς. Εξερευνήστε τα χόμπι σας, τα ενδιαφέροντά σας, την κοινωνική σας ζωή, τους τρόπους αυτοφροντίδας. Στη συνέχεια σκεφτείτε, “Πώς νιώθω μετά από κάθε δραστηριότητα; Νιώθω ήρεμος; Νιώθω ασφάλεια;” Αν νιώθετε κάτι από αυτά τότε πρέπει να συμπεριλάβετε αυτές τις δραστηριότητες στη λίστα σας, διαφορετικά πρέπει να δοκιμάσετε καινούργια πράγματα.
Αν διαπιστώσετε ότι αυτές οι δραστηριότητες δεν σας χαλαρώνουν , τότε είναι η στιγμή να πειραματιστείτε με καινούργια πράγματα.
3. Προγραμματίστε το χρόνο ξεκούρασης και να είστε γενναιόδωροι με αυτόν
Όταν δεν προγραμματίζουμε πράγματα, συνήθως παίρνουμε αποφάσεις με βάση όσα νιώθουμε την δεδομένη χρονική στιγμή. Και αν και αυτή τακτική μπορεί να λειτουργεί μερικές φορές (όπως όταν έχουμε μια δύσκολη μέρα και αποφασίζουμε να αλλάξουμε τα σχέδιά μας ώστε να έχουμε ένα ήρεμο βράδυ), άλλες φορές λειτουργεί εναντίον μας. Αν περιμένετε να πέσει η διάθεσή σας ή να νιώσετε ότι αξίζετε την ξεκούραση, τότε δεν θα φτάνει ο χρόνος που έχετε για να ηρεμήσετε. Πρέπει λοιπόν να προγραμματίσετε την ξεκούραση σας, ακόμη και αν είναι μόνο 15 λεπτά την ημέρα.
Το πιο σημαντικό πράγμα στο να προγραμματίζετε την ξεκούραση σας είναι να είστε ειλικρινείς με όσα επιθυμείτε και έχετε ανάγκη. Μην χρησιμοποιείτε τον προγραμματισμό ως εργαλείο για να πιέσετε τον εαυτό σας, χρησιμοποιήστε το ως εργαλείο για να προστατεύσετε το χρόνο σας. Για παράδειγμα, αν πραγματικά θέλετε να περάσετε μια ολόκληρη μέρα στον καναπέ χωρίς να κάνετε τίποτα απλά να βλέπετε ταινίες, δώστε στον εαυτό σας την άδεια να το κάνει.
4. Απολαύστε στιγμές χαλάρωσης μέσα στην εβδομάδα
Πολλές φορές είναι πολύ εύκολο να υποκύψετε στη λογική του “όλα ή τίποτα” σχετικά με την ξεκούραση. Ίσως να πιέζετε τον εαυτό σας στη διάρκεια της εβδομάδας και να ξεκουράζεστε μόνο τα σαββατοκύριακα. Ή ίσως λέτε στον εαυτό σας ότι δεν έχετε το χρόνο για να ξεκουραστείτε και έτσι δεν το κάνετε καθόλου. Όταν το κάνετε αυτό, όχι μόνο φλερτάρετε με το burnout και θέτετε σε ρίσκο την υγεία σας, αλλά επίσης καταλήγετε σε δραστηριότητες που δεν προάγουν την χαλάρωση.
Για παράδειγμα, μπορεί να βλέπετε τηλεόραση ή να παίζετε βιντεοπαιχνίδια. Αν και οι δυο αυτές δραστηριότητες μπορεί να είναι χαλαρωτικές, μπορεί να δημιουργούν συναισθήματα ενοχών αντί να τις απολαμβάνετε. Γιατί; Επειδή τις αποφεύγετε σε περιόδους που θέλετε να είστε πιο παραγωγικοί, με αποτέλεσμα να κολλάτε σε αυτές όταν έχετε την ευκαιρία.
Αυτές οι συμπεριφορές λειτουργούν ενάντια στην ξεκούραση. Όταν δεν έχετε χρόνο για χαλάρωση στην καθημερινότητα, είναι πιο εύκολο να υποκύψετε σε καταναγκαστικές συμπεριφορές. Όταν όμως το παρακάνετε, τότε νιώθετε ενοχές , ντροπή και άλλα συναισθήματα που επηρεάζουν την ικανότητα να χαλαρώσετε πραγματικά. Για αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να έχετε στιγμές χαλάρωσης στην καθημερινότητα.
5. Καθιερώστε ένα τελετουργικό για να μπαίνετε σε κατάσταση ξεκούρασης
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν δουλεύετε από το σπίτι. Όταν κάποιος δουλεύει από το σπίτι, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή δεν είναι ξεκάθαρη, επειδή δεν υπάρχει η τυπική ρουτίνα που δίνει το σήμα για την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας. Για παράδειγμα, δεν φεύγετε από το γραφείο σας. Αν και αυτό μπορεί να μην μοιάζει με κάτι τόσο σοβαρό, είναι πολύ βοηθητικό όταν πρέπει ο εγκέφαλός μας να πάρει το σήμα ότι έχει τελειώσει η δουλειά και ξεκινά η ξεκούραση.
Ευτυχώς, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσετε τα δικά σας τελετουργικά μετάβασης. Όταν είναι η στιγμή να τελειώσει η δουλειά και να αρχίσετε να ξεκουράζεστε, προσπαθήστε να επιλέξετε μια νέα συνήθεια που θα σηματοδοτεί αυτή τη μετάβαση. Κάντε μια βόλτα, διαλογισμό, άσκηση, γράψτε τις υποχρεώσεις σας για την επόμενη ημέρα. Στη συνέχεια θέστε τα όριά σας, μην ελέγχετε τα emails σας, μην ασχολείστε με τη δουλειά ή οτιδήποτε σας βάζει στο κλίμα της δουλειάς.
6. Μάθετε νέες δεξιότητες για να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα και την αρνητική συζήτηση με τον εαυτό σας
Πολλά δυνατά συναισθήματα μπορεί να υπονομεύουν την ξεκούραση, από την ανησυχία μέχρι τις ενοχές. Ακόμη και αν σωματικά κάνετε μια δραστηριότητα που σας χαλαρώνει, αν το μυαλό σας δεν ηρεμεί, δεν ωφελεί. Πρέπει να αντιμετωπίσετε τα ψυχικά εμπόδια που δεν σας επιτρέπουν να ξεκουραστείτε.
Αν δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε τα δύσκολα συναισθήματα όπως ο θυμός και η απογοήτευση ή νιώθετε λύπη ή άγχος, τότε αυτά τα συναισθήματα παρεμβαίνουν στην ηρεμία σας. Αν πιέζετε τον εαυτό σας να ξεκουραστεί επειδή νιώθετε ενοχές, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε διαλογισμό για τη συμπόνια προς τον εαυτό. Φυσικά, αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τις ανήσυχες σκέψεις τότε καλό είναι να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία.
7. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να ξεκουραστεί
Αυτή είναι μια παγίδα στην οποία πέφτουμε όλοι μας κάποιες φορές. Πολλές φορές λόγω φόρτου εργασίας, των υποχρεώσεων στο σπίτι και των ευθυνών , νιώθουμε ότι η ηρεμία είναι μια επιβράβευση. Απλά θέλουμε να τελειώνουμε όσα έχουμε να κάνουμε πριν χαλαρώσουμε. Έτσι μπορούμε να απολαύσουμε περισσότερο την ηρεμία. Αυτό είναι βοηθητικό θεωρητικά, αλλά τι γίνεται στην πράξη; Οι λίστες με τις υποχρεώσεις μας σπάνια ολοκληρώνονται, και συνεχώς φτιάχνουμε νέους κανόνες όταν θέλουμε ένα διάλλειμα , όμως αυτό οδηγεί στην υπερβολική εργασία και στην ελάχιστη ξεκούραση.
Όταν σκεφτόμαστε με αυτό τον τρόπο μπορούμε να καταστρέψουμε τις λίγες στιγμές ξεκούρασης επειδή νιώθουμε ενοχές. Όταν αποφασίσετε ότι η ξεκούραση είναι κάτι που πρέπει να κερδίσετε, είναι πραγματικά δύσκολο να νιώσετε ότι σας αξίζει.
Αντί να σκέφτεστε την ξεκούραση ως πολυτέλεια που αξίζετε μετά από ένα επίτευγμα, δοκιμάστε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι η ξεκούραση είναι ανάγκη.
8. Μπορείτε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας πως η ξεκούραση ενισχύει την παραγωγικότητα
Όσο και αν θέλετε να λέτε ότι η ξεκούραση και η ηρεμία είναι σημαντικές για το δικό σας καλό, δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι κάνουν καλό και στην παραγωγικότητά σας. Είναι σημαντικό να την χρησιμοποιείτε ως κίνητρο, ειδικά αν δυσκολεύεστε να αφήσετε στην άκρη τη δουλειά και τις υποχρεώσεις σας. Δεν χρειάζεται όλα όσα κάνουμε να εξυπηρετούν την παραγωγικότητα, αλλά η αλήθεια είναι, πως όταν έχουμε καλύτερη απόδοση νιώθουμε καλύτερα. Αν αυτό σας κάνει να νιώθετε λιγότερες ενοχές, τότε χρησιμοποιήστε το.
Επίσης, είναι φυσιολογικό να έχετε ανάμικτα συναισθήματα για αυτό. Μπορεί να είναι άσχημο να πείτε στον εαυτό σας, “Αν κάνω ένα διάλλειμα στη δουλειά θα αποδίδω καλύτερα,” αλλά επίσης, είναι η πραγματικότητα. Καθώς ζούμε σε μια καπιταλιστική κοινωνία, εμφανίζονται αυτές οι σκέψεις, οι αμφιβολίες, οι ερωτήσεις για το αν αξίζουμε την ξεκούραση. Η ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή θα είναι πάντα μια πρόκληση.
9. Προσαρμόστε τις προσδοκίες σας
Συνήθως νιώθουμε έντονη πίεση στις στιγμές που χαλαρώνουμε. Υποτίθεται ότι είναι ο χρόνος να αποδράσουμε από την πραγματικότητα και να αποφύγουμε το burnout. Όταν όμως πιεζόμαστε τόσο , τότε έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Στις μέρες μας υπάρχει μεγάλη πίεση για την αυτοφροντίδα. Πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Είναι δική μας υποχρέωση. Αλλά όλα αυτά δημιουργούν πολλή πίεση και άγχος.
Είναι ανάγκη να είμαστε ρεαλιστικοί με τις προσδοκίες μας. Να αναγνωρίζουμε ότι η χαλάρωση δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει στρες, αλλά ότι είναι η δημιουργία στιγμών που βάζουμε το στρες στην άκρη.
10. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας
Η ξεκούραση είναι ωφέλιμη για πολλά πράγματα, αλλά δεν πρέπει να αποτελεί πηγή άγχους και πίεσης. Σίγουρα, θα υπάρξουν μέρες που οι αρνητικές σκέψεις θα είναι περισσότερες και οι ενοχές θα παραμονεύουν. Στην πραγματικότητα, θα υπάρξουν πολλές τέτοιες μέρες και αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό.
Πρέπει να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας, να κατανοείτε τις ανάγκες σας και να διαχειρίζεστε τις προκλήσεις που προκύπτουν.