21 Δεκεμβρίου 2024
14.1 C
Athens

Που οφείλεται η υψηλή αρτηριακή πίεση.


Η αρτηριακή πίεση είναι πιθανώς ένα από εκείνα τα θέματα υγείας, για τα οποία ακούτε όλη σας τη ζωή, αλλά δεν έχετε δώσει ποτέ ιδιαίτερη προσοχή στις μετρήσεις των γιατρών σας, πριν φτάσετε στο ηλικιακό εύρος, όπου θα μπορούσε να γίνει ανησυχητικό. Εάν συμβαίνει αυτό, δεν είστε οι μόνοι. Εάν αναρωτιέστε τι είναι η αρτηριακή πίεση, δεν είστε, επίσης, οι μόνοι. 

Βασικά, το σώμα διαθέτει ένα περίπλοκο πλαίσιο αιμοφόρων αγγείων που αποτελείται από δύο συγκεκριμένους τύπους: αρτηρίες και φλέβες, εξηγεί ο Δρ. Suneet Singh, γιατρός στα επείγοντα περιστατικά και ιατρικός διευθυντής στο CareHive στο Ώστιν του Τέξας. Το αίμα που βγαίνει από την καρδιά βρίσκεται μέσα στις αρτηρίες, ενώ το αίμα που επιστρέφει βρίσκεται μέσα στις φλέβες. Η αρτηριακή πίεση είναι η μέτρηση της πίεσης του αίματος στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι μικρότερη από 120/80.

«Γενικά, όταν συζητάμε για την αρτηριακή πίεση, αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην πίεση που βρίσκεται μέσα στις αρτηρίες, επειδή αυτή είναι που σχετίζεται περισσότερο με οξείες και χρόνιες ασθένειες», εξηγεί ο Δρ. Singh. «Όταν οι άνθρωποι παρουσιάζουν ένα σταθερό πρότυπο πιέσεων πάνω από αυτόν τον αριθμό, διαγιγνώσκονται με υψηλή αρτηριακή πίεση, που ονομάζεται επίσης υπέρταση».

Οι δύο αριθμοί σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι η συστολική πίεση (ο μεγαλύτερος αριθμός) και η διαστολική πίεση (ο μικρότερος αριθμός). Η συστολική αρτηριακή πίεση είναι η ποσότητα της πίεσης στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, καθώς η καρδιά κυκλοφορεί το αίμα σε όλο το σώμα. Η διαστολική αρτηριακή πίεση είναι η ποσότητα της πίεσης μέσα στα αιμοφόρα αγγεία, καθώς η καρδιά χαλαρώνει μεταξύ των παλμών. Η υπέρταση μπορεί να επηρεάσει είτε την πίεση, είτε και τα δύο ταυτόχρονα.

Τι θα συμβεί, λοιπόν, εάν λάβετε μια μέτρηση, που μπορεί να σας ανησυχήσει; Δεδομένου ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν είναι γνωστό ότι συνοδεύεται από προφανή συμπτώματα, δεν μπορείτε πραγματικά να ξέρετε ότι την έχετε μέχρι να διαγνωστεί. Ευτυχώς, θα πρέπει να βρίσκεστε σε ένα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης όταν συμβαίνει αυτό, και ο πάροχος σας θα πρέπει να είναι σε θέση να εξηγήσει τη διάγνωσή και να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, που θα εφαρμόσετε, για να τη μειώσετε. Παρακάτω, είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αιτίες της υψηλής αρτηριακής πίεσης και πώς να την αντιμετωπίσετε.

Τι προκαλεί την υψηλή αρτηριακή πίεση;

Σύμφωνα με τον Δρ. Singh, η υπέρταση χωρίζεται σε δύο τύπους: πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Η πρωτοπαθής υπέρταση, που ονομάζεται και ιδιοπαθής υπέρταση, δεν έχει αναγνωρίσιμη αιτία και είναι η πιο κοινή μορφή υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η διάθεση για πρωτοπαθή υπέρταση αποδίδεται κυρίως σε:

  • γενική γήρανση
  • γονίδια και κληρονομικότητα
  • κακή διατροφή

«Οι γενετικοί παράγοντες, καθώς και οι επιλογές του τρόπου ζωής, που σχετίζονται με τη διατροφή και την άσκηση, μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη πρωτοπαθούς υπέρτασης. Η δευτερογενής υπέρταση, από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται όταν η αύξηση της πίεσης έχει μια άμεσα αναγνωρίσιμη υποκείμενη αιτία», εξηγεί ο Δρ. Singh. Αυτές οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κακή διατροφή
  • Ελλειψη άσκησης
  • Μια υποκείμενη κατάσταση όπως νεφρική νόσο, νόσο του θυρεοειδούς, νόσο των επινεφριδίων, άπνοια ύπνου
  • Παράνομη χρήση ουσιών 
  • Μερικά αποσυμφορητικά φάρμακα

Ποια είναι τα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης;

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα και εμφανή συμπτώματα υπέρτασης. «Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η υπέρταση αποκαλείται συχνά «ο σιωπηλός δολοφόνος», λέει ο Δρ. Singh. Αν και η υπέρταση από μόνη της είναι ασυμπτωματική, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη οργάνων. Από εκεί μπορεί να αναπτυχθούν διάφορες ασθένειες με επιβλαβή συμπτώματα. Συνήθη παραδείγματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, που σχετίζεται με καρδιακές προσβολές ή αδυναμία και ζάλη, που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πώς μπορώ να μειώσω την αρτηριακή μου πίεση;

Μόλις διαγνωστείτε με υψηλή αρτηριακή πίεση, το πρώτο πράγμα, που θα κάνει η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σας είναι να σας εξετάσει για διαφορετικές καταστάσεις, που προκαλούν δευτερογενή υπέρταση. Εάν εντοπίσουν κάποιο πρόβλημα, θα συνεργαστούν μαζί σας, για να αντιμετωπίσουν την υποκείμενη πάθηση.

Σε όλες τις περιπτώσεις υπέρτασης, ωστόσο, υπάρχουν μερικά βασικά μέτρα, που μπορούν να ληφθούν, ώστε να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, καθώς και στην προώθηση της συνολικής υγείας της καρδιάς. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Μείωση της πρόσληψης αλατιού, κόκκινου κρέατος, κορεσμένων λιπαρών και αλκοόλ
  • Τακτική καρδιαγγειακή άσκηση, όπως γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο 30 λεπτά την ημέρα
  • Διατήρηση υγιούς βάρους
  • Περιορισμός του άγχους της καθημερινότητας
  • Αποφυγή όλων των προϊόντων καπνού, όπως τσιγάρα και ηλεκτρονικά τσιγάρα

«Εάν η αρτηριακή σας πίεση παραμένει υψηλή παρά τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, υπάρχουν πολλά διαφορετικά φάρμακα διαθέσιμα, που μπορούν να λειτουργήσουν μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα για τη θεραπεία της υπέρτασης», λέει ο Δρ. Singh. Ο γιατρός σας θα καθορίσει ποιο θεραπευτικό σχήμα είναι καλύτερο για την προσωπική σας κατάσταση.

Η ουσία: Επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ασυμπτωματική, βεβαιωθείτε ότι επισκέπτεστε τακτικά τους γιατρούς σας. Όσο πιο γρήγορα λάβετε μια διάγνωση, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να κάνετε υγιείς αλλαγές.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks