6 Σεπτεμβρίου 2024
29.2 C
Athens

7 Συμβουλές για την ανατροφή ενός συναισθηματικά υγιούς παιδιού


 

Θεωρείτε προτεραιότητα να φροντίζετε τη σωματική υγεία του παιδιού σας, αλλά τι γίνεται με την ψυχική του υγεία; Οι ψυχολόγοι λένε ότι επηρεάζετε σε μεγάλο βαθμό και αυτό.

Τα συναισθηματικά υγιή παιδιά δεν επιβιώνουν απλώς. Αναπτύσσονται.

Αυτό υποστηρίζει η Stacey Doan, PhD, καθηγήτρια ψυχολογικής επιστήμης στο Claremont McKenna College στην Καλιφόρνια και συν-συγγραφέας του βιβλίου Nature Meets Nurture: Science-Based Strategies for Raising Resilient Kids.

Όταν τα παιδιά είναι ψυχικά υγιή (όρος που χρησιμοποιείται συχνά εναλλακτικά με τον όρο συναισθηματικά υγιή), επιτυγχάνουν ορόσημα στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη, έχουν ισχυρές κοινωνικές δεξιότητες, αντιμετωπίζουν καλά τα προβλήματα, λειτουργούν στο σπίτι, στο σχολείο και στις κοινότητές τους και έχουν θετική ποιότητα ζωής, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ποιος δεν θα το ήθελε αυτό για τα παιδιά που αγαπά;

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική υγεία ενός παιδιού, λέει η Δρ Doan. Ορισμένοι είναι αρκετά ευρύτεροι και είναι δύσκολο να αλλάξουν, όπως οι συνθήκες της γειτονιάς σας και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, σημειώνει.

Αλλά και η φροντίδα από τους κηδεμόνες είναι σημαντική, λέει η Doan, η οποία μελετά πώς οι σχέσεις υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Η επιστήμη προτείνει ακόμη και πρακτικές στρατηγικές για την ανατροφή συναισθηματικά υγιών παιδιών που είναι εφικτές κατά τη διάρκεια των ήδη πολυάσχολων ημερών. Ακολουθούν επτά συμβουλές που προτείνουν οι ειδικοί.

1. Μάθετε λίγα πράγματα για την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη

Παρόλο που δεν χρειάζεστε διδακτορικό στην ανάπτυξη των παιδιών για να γίνετε γονέας, αξίζει να ενημερωθείτε για τα βασικά. «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύεστε», λέει η Doan.

Η γνώση της ανάπτυξης (τι μπορεί να χρειάζονται και τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά δεδομένης της ηλικίας τους) βοηθά τους γονείς να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP). Για παράδειγμα, ορισμένοι κηδεμόνες ανησυχούν ότι θα κακομάθουν τα μωρά τους σηκώνοντάς τα όταν κλαίνε, αλλά η Doan λέει ότι αυτή η ανησυχία είναι άστοχη. «Για την πρώιμη βρεφική ηλικία, το άγγιγμα και η αγκαλιά είναι θεμελιώδης ανάγκη», εξηγεί.

Μπορείτε να μάθετε τις γενικές γραμμές από ένα μεταχειρισμένο εγχειρίδιο παιδικής ανάπτυξης ή από δωρεάν πηγές σχετικά με τα ορόσημα για τις ηλικίες 0 έως 17 ετών από το CDC, λέει η Doan. Φυσικά, ξεχωριστά τα παιδιά θα έχουν μοναδικές ικανότητες και ανάγκες που ποικίλλουν ανάλογα με το πολιτισμικό τους πλαίσιο, την προσωπική αναπτυξιακή πορεία και άλλους παράγοντες, σημειώνει.

7 Συμβουλές για την ανατροφή ενός συναισθηματικά υγιούς παιδιού

2. Υποστήριξη της αυτοπεποίθησης

Ξεκινώντας από μικρή ηλικία, βοηθήστε το παιδί σας να μάθει ότι είναι οι ειδήμονες του εαυτού τους και ότι κανείς δεν ξέρει πώς αισθάνεται καλύτερα από το ίδιο, λέει η Rebecca Hershberg, PhD, κλινική ψυχολόγος και προπονήτρια γονέων στο Dobbs Ferry της Νέας Υόρκης.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό με το να αποδέχεστε αυτά που λένε τα παιδιά για τον εσωτερικό τους κόσμο και να μην τους λέτε πώς να αισθάνονται – ακόμη και όταν θέτετε όρια στη συμπεριφορά, λέει η Δρ Hershberg.

Για παράδειγμα, αν το παιδί σας επιμένει ότι πεινάει αμέσως μετά το μεσημεριανό γεύμα, μπορείτε να επιβεβαιώσετε την εμπειρία του χωρίς να το αφήσετε να κάνει κουμάντο. Αντί να πείτε: «Δεν είναι δυνατόν να πεινάς. Μόλις φάγαμε μεσημεριανό», δοκιμάστε να πείτε: »Ξέρω ότι μου λες ότι πεινάς. Μόλις φάγαμε μεσημεριανό, οπότε δεν θα φάμε σνακ τώρα», προτείνει ο Hershberg.

Οι νέοι που έχουν μάθει να αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους μπορεί να γίνουν έφηβοι που δεν εμπιστεύονται το ένστικτό τους, λέει η Hershberg. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως το να αμφισβητούν την προαίσθησή τους ότι ένα πάρτι αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο και είναι ώρα να φύγουν. Σύμφωνα με έρευνες, όταν οι γονείς απορρίπτουν το πώς νιώθουν τα παιδιά, εκείνα είναι πιο επιρρεπή σε προβλήματα συναισθηματικής υγείας και δυσκολία στη διαχείριση και έκφραση συναισθημάτων.

3. Προσφέρετε την πλήρη προσοχή σας

«Τα παιδιά είναι πολύ κοινωνικά και ένα από τα πιο πολύτιμα πράγματα που μπορείτε να τους δώσετε είναι η πλήρης προσοχή σας», λέει η Doan. Ακόμη και πέντε λεπτά χωρίς τηλέφωνο πριν από τον ύπνο κάθε μέρα μπορούν να βοηθήσουν στην καλλιέργεια της συναισθηματικής τους υγείας, λέει.

Όταν τα παιδιά δεν έχουν τον τακτικό ποιοτικό χρόνο που αποζητούν, η ευημερία τους υποφέρει. Σε μια ανασκόπηση 13 μελετών σχετικά με την «τεχνοσυνεννόηση» (όταν οι ψηφιακές συσκευές διακόπτουν συνήθως τον χρόνο που περνάτε μαζί), το να είναι οι γονείς κολλημένοι στα τηλέφωνά τους και σε άλλες συσκευές συνδέθηκε με αυξημένη κατάθλιψη και άγχος στους εφήβους.

Ενώ τα μικρά παιδιά τείνουν να είναι ανοιχτά στις γονεϊκές προτάσεις, οι έφηβοι μπορεί να είναι πιο δύσκολοι, αναγνωρίζει η Doan. Γι’ αυτούς, επικεντρωθείτε στη δημιουργία της δυνατότητας σύνδεσης, είτε σας δεχτούν είτε όχι. Φροντίστε να είστε διαθέσιμοι, δοτικοί, ευχάριστοι και ποτέ επιβλητικοί, συμβουλεύει.

7 Συμβουλές για την ανατροφή ενός συναισθηματικά υγιούς παιδιού

4. Ενισχύστε τις ευχάριστες στιγμές

Τα θετικά συναισθήματα δεν είναι μόνο ωραία, αλλά μια ανασκόπηση της έρευνας δείχνει ότι χτίζουν κεφάλαιο που τα παιδιά μπορούν να αξιοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές δυσκολίες, λέει η Doan.

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποθηκεύσει τα καλά πράγματα, απολαύστε μικρές χαρούμενες στιγμές που υπάρχουν ήδη, λέει η Doan. Αν το παιδί σας επιστρέφει από το σχολείο ευχαριστημένο με έναν ζωγραφικό πίνακα, μην λέτε απλώς ότι είναι ωραίος. Ενθουσιαστείτε. Κάντε ερωτήσεις. Παρατείνετε τη στιγμή. «Παίρνετε μια θετική εμπειρία και την ενισχύετε», εξηγεί.

5. Δώστε ευκαιρίες για να δουλέψετε μέσα από τις προκλήσεις

Αν και μπορεί να φαίνεται ευγενικό να εξομαλύνετε όσο το δυνατόν περισσότερες ανωμαλίες στην πορεία του παιδιού σας, αυτή η προσέγγιση δεν καλλιεργεί την ψυχική υγεία, σύμφωνα με έρευνες.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, οι φοιτητές πανεπιστημίου που δήλωσαν ότι οι γονείς τους ήταν υπερπροστατευτικοί ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν χειρότερη συναισθηματική ευημερία, όπως μετρήθηκε από το άγχος, την κατάθλιψη και την αδυναμία αναγνώρισης και περιγραφής συναισθημάτων.

Αντ’ αυτού, παρέχετε ευκαιρίες για να εξασκηθεί στην επιμονή και υποστηρίξτε το παιδί σας στο να βλέπει τα πράγματα μέχρι τέλους, λέει η Doan. Πείτε ότι το παιδί σας ένιωσε νευρικότητα την πρώτη μέρα στη γυμναστική και δεν θέλει να ξαναπάει. Αντί να το απομακρύνετε από τη δραστηριότητα, κανονικοποιήστε ότι τα πράγματα είναι συχνά τρομακτικά την πρώτη φορά και ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει για λίγο, προτείνει η ίδια. Μπορεί να μην καταφέρουν ποτέ να πετύχουν ένα άλμα με τα χέρια προς τα πίσω, αλλά μπορούν να μάθουν να χειρίζονται κάτι δύσκολο.

6. Μοντελοποιήστε τη συναισθηματική υγεία

Όταν οι κηδεμόνες αποτελούν πρότυπο ψυχικής υγείας, τα παιδιά επωφελούνται, λέει η Hershberg. «Συναισθηματική υγεία δεν σημαίνει πεντακάθαρη, συναισθηματική τελειότητα», προσθέτει. «Πρόκειται για συναισθηματική επίγνωση και συναισθηματική έκφραση».

Η έρευνα το επιβεβαιώνει αυτό. Σε μια μελέτη, για παράδειγμα, οι πατεράδες που είχαν πρόβλημα να κατονομάσουν ή να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους δήλωσαν ότι τα νήπια τους είχαν περισσότερα συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα από τους μπαμπάδες που ήταν πιο άνετοι να το κάνουν.

Αναζητήστε τρόπους για να κάνετε αναπτυξιακά κατάλληλες συζητήσεις σχετικά με το ρόλο των συναισθημάτων στην καθημερινή ζωή, προτείνει η Hershberg. Αν τα παιδιά σας σας τρελαίνουν στο πίσω κάθισμα, πείτε τους ότι αισθάνεστε απογοητευμένοι και ανησυχείτε ότι η οικογενειακή εκδρομή θα αποτύχει. Όταν ονομάζετε και μιλάτε για το πώς αισθάνεστε, τα παιδιά σας θα μάθουν να το κάνουν επίσης, εξηγεί η ίδια.

7 Συμβουλές για την ανατροφή ενός συναισθηματικά υγιούς παιδιού

7. Καλλιεργήστε υγιείς συνήθειες ύπνου

«Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά -έστω και για μία ή δύο νύχτες- είμαστε πιο ευερέθιστοι, ευαίσθητοι και κλαίμε περισσότερο», λέει η Hershberg. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μετακίνηση της ώρας ύπνου ενός παιδιού νωρίτερα κατά 15 λεπτά είναι μία από τις συστάσεις της όταν οι γονείς λένε ότι τα παιδιά τους περνούν δύσκολα.

Ενώ οι ατομικές ανάγκες ύπνου ποικίλλουν, η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου (AASM) συνιστά τα παιδιά να κοιμούνται μεταξύ 8 και 16 ωρών, με τα μικρότερα παιδιά να χρειάζονται περισσότερες ώρες και τους εφήβους λιγότερες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για τον Ύπνο (AASM), ο επαρκής ύπνος βοηθά στη ρύθμιση των συναισθημάτων και στην ψυχική υγεία. Σχετικές έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης στην οποία συμμετείχαν πάνω από 400 βρέφη, συνδέουν επίσης τον ύπνο με την υγιή κοινωνική-συναισθηματική ανάπτυξη.

Άρθρα για το Παιδί και Ψυχικής Υγείας

Πηγή




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks