16 Σεπτεμβρίου 2024
22.4 C
Athens

8 Επιστημονικά οφέλη του ανανά για την υγεία



Ο ανανάς είναι κάτι περισσότερο από ένα νόστιμο τροπικό φρούτο – και προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική από την αρχαιότητα, σύμφωνα με έρευνες.

Θα βρείτε τον ανανά φρέσκο, κατεψυγμένο, κονσερβοποιημένο και αποξηραμένο, καθιστώντας τον μια επιλογή για όλο το χρόνο. Ο κονσερβοποιημένος ανανάς είναι βολικός, αλλά φροντίστε να αναζητήσετε μια επιλογή που είναι συσκευασμένη στους δικούς του χυμούς και όχι σε σιρόπι για να αποφύγετε την προσθήκη ζάχαρης.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που τον προτιμάτε- ψητό, φρέσκο, κατεψυγμένο, ανακατεμένο σε smoothie – θα πρέπει να αρχίσετε να ενσωματώνετε τον ανανά στη διατροφή σας για να έχετε τα οφέλη του για την υγεία, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

8 Επιστημονικά οφέλη του ανανά για την υγεία

Οφέλη του ανανά

Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει ο ανανάς τον καθιστούν μια υγιεινή επιλογή σνακ. Ακολουθούν οκτώ από τα οφέλη του ανανά για την υγεία.

1. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C 

«Το θρεπτικό συστατικό που ξεχωρίζει στον ανανά είναι η βιταμίνη C, η οποία υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και παρέχει αντιοξειδωτικά οφέλη», λέει η Jackie Newgent, RDN, διατροφολόγος μαγειρικής και συγγραφέας του The All-Natural Diabetes Cookbook. Ένα φλιτζάνι ανανά περιέχει 78,9 χιλιοστόγραμμα (mg) βιταμίνης C. Αυτό είναι περισσότερο από τη καθημερινή συνιστώμενη διαιτητική δόση για τις ενήλικες γυναίκες (η οποία είναι 75 mg την ημέρα) και κοντά στη σύσταση για τους άνδρες (90 mg την ημέρα). Η βιταμίνη C είναι σημαντική επειδή ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την επούλωση γύρω από το σώμα, όπως η προώθηση του σχηματισμού κολλαγόνου για υγιές δέρμα, και παίζει ρόλο σε όλα, από την αποκατάσταση πληγών έως την απορρόφηση σιδήρου. 

2. Ενισχύει την απώλεια βάρους 

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ο ανανάς μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο μεταβολισμό και απώλεια βάρους. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό, αν και έρευνα σε ζώα διαπίστωσε ότι ο χυμός ανανά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σχηματισμού λίπους και στην αύξηση της διάσπασης του λίπους. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα.

Ακόμη και αν δεν έχει σημαντική επίδραση στο μεταβολισμό σας, είναι μια καλή επιλογή σνακ επειδή (όπως και άλλα φρούτα) έχει λίγες θερμίδες, υψηλή περιεκτικότητα σε σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα και δεν περιλαμβάνει κορεσμένα ή τρανς λιπαρά, λέει η Julie Andrews, RDN, διαιτολόγος και εκπαιδευμένη σεφ με έδρα το Appleton του Wisconsin. «Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φρούτο ή λαχανικό που να προκαλεί άμεσα απώλεια βάρους, αλλά θα σας βοηθήσουν να χορτάσετε χωρίς να πάρετε πολλές θερμίδες», λέει η Andrews. «Έτσι, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε συνολικά λιγότερες θερμίδες αν καταναλώνουν αρκετά κύπελλα φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής».

Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι τα φρούτα ικανοποιούν τη λιγούρα σας για γλυκό. «Ο ανανάς έχει λιγότερες θερμίδες από άλλες γλυκές λιχουδιές, οπότε αν απολαμβάνετε μια μερικά κομμάτια έναντι ενός παγωτού για το βραδινό σας επιδόρπιο, μπορεί να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες και, με τη σειρά σας, να χάσετε βάρος», λέει η Colleen Christensen, RD, διαιτολόγος με έδρα το Grand Rapids του Michigan. 

Ο ανανάς παρέχει επίσης κάποιες φυτικές ίνες (2,3 γραμμάρια ανά φλιτζάνι) οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας και να τρώτε λιγότερο, επειδή σας κρατάει χορτάτους. Στην πραγματικότητα, έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών συσχετίστηκε με μειωμένο σωματικό βάρος και ποσοστό σωματικού λίπους.

8 Επιστημονικά οφέλη του ανανά για την υγεία

3. Βοηθάει την πέψη σας

Ο ανανάς περιέχει βρομελίνη, ένα μείγμα ενζύμων που μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το ρινικό πρήξιμο, καθώς και να βοηθήσει στην επούλωση πληγών και εγκαυμάτων. Έχει, επίσης, συνδεθεί με τη συμβολή του στη βελτίωση της πέψης και ιστορικά έχει χρησιμοποιηθεί στις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής για τη θεραπεία πεπτικών διαταραχών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η βρομελίνη στον ανανά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων της διάρροιας.

4. Το μαγγάνιο στον ανανά προάγει την υγεία των οστών

Μαζί με το ασβέστιο, το ιχνοστοιχείο μαγγάνιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ισχυρών οστών. Ο ανανάς είναι μία από τις κορυφαίες τροφικές πηγές του ορυκτού – ένα μόνο φλιτζάνι ανανά περιέχει περίπου το 76% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας μαγγανίου. Το μαγγάνιο μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της οστεοπόρωσης και στη βελτίωση της συνολικής οστικής και μεταλλικής πυκνότητας.

5. Είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες

Μια μελέτη σε ανανάδες που καλλιεργούνται στην Κίνα διαπίστωσε ότι ο καρπός είναι μια μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών, συγκεκριμένα φαινολικών, φλαβονοειδών και βιταμίνης C. «Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις στα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και των ελεύθερων ριζών στο σώμα», λέει η Allison Knott, RDN, διαιτολόγος στη Νέα Υόρκη. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη και να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, νόσο Αλτσχάιμερ και προβλήματα στα μάτια. Το γέμισμα με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως ο ανανάς, μπορεί να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων.

6. Χάρη στα αντιοξειδωτικά του, έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου

Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν τα μη φυσιολογικά κύτταρα στο σώμα πολλαπλασιάζονται και καταλαμβάνουν τους υγιείς ιστούς. Αν και δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου, οι ειδικοί προτείνουν να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή – ιδανικά μια που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορείτε να πάρετε μέσω του ανανά, για να καταπολεμήσετε τις ελεύθερες ρίζες – και να μειώσετε τον κίνδυνο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι δίαιτες και οι συγκεντρώσεις στο αίμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

7. Ταιριάζει σε μια δίαιτα κατά των φλεγμονών

Η υπερβολική φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, του διαβήτη, του καρκίνου και του Αλτσχάιμερ, αλλά μια διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, όπως ο ανανάς, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας της φλεγμονής στο σώμα. Σύμφωνα με έρευνες, η περιεκτικότητα του ανανά σε βρομελίνη είναι ο λόγος για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

8. Βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Ίσως την επόμενη φορά που θα παλέψετε με ένα κρυολόγημα να δοκιμάσετε ανανά. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν κονσερβοποιημένο, είχαν λιγότερες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν τον κατανάλωναν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης των εννέα εβδομάδων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μιας έως δύο κονσέρβας (140 έως 280 γραμμάρια) ανανά καθημερινά μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μιας λοίμωξης ή να συντομεύσει τη διάρκειά της.

8 Επιστημονικά οφέλη του ανανά για την υγεία

Θρεπτικά στοιχεία

Το διατροφικό προφίλ του ανανά είναι εντυπωσιακό χωρίς να είναι πλούσιο σε θερμίδες. Ακολουθεί τι προσφέρει μια μερίδα ωμού ανανά 1 φλιτζανιού, εκτός από τις πολλές βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει:

  • Θερμίδες: 83 θερμίδες
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο (g)
  • Συνολικά λιπαρά: 0 g
  • Υδατάνθρακες 26 g
  • Φυτικές ίνες: 2 g
  • Ζάχαρη: 16 g

Αλλεργίες και προφυλάξεις

Αυτό το φρούτο-δύναμη είναι νόστιμο και θρεπτικό, αλλά δεν είναι για όλους, παρά το γεγονός ότι θεωρείται συνολικά υγιεινό. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ανανάς μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και το ένζυμο βρομελίνη μέσα στο φρούτο μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων. Μιλήστε με το γιατρό σας αν ανησυχείτε για το πώς μπορεί να σας επηρεάσει η κατανάλωση ανανά.

Άρθρα Διατροφής

Πηγή




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks