21 Νοεμβρίου 2024
20.1 C
Athens

Μείωση της χοληστερόλης έως 40% με ένα μήλο την ημέρα!


Ένα μήλο την ημέρα μπορεί να ρίξει την κακή χοληστερόλη (LDL) έως και 40% μέσα σε ένα μήνα. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητό και δεν μπορεί να αποδοθεί με τις μέχρι τώρα γνώσεις σε συγκεκριμένα συστατικά που περιέχει το μήλο. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οφείλεται στις πολυφαινόλες.Το αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως φάνηκε, η φύση αποδεικνύεται ισχυρότερη από τα υποκατάστατά της: μια ομάδα ελέγχου στην οποία χορηγήθηκαν συμπληρώματα με πολυφαινόλες – το κύριο αντιοξειδωτικό που περιέχουν τα μήλα – έριξε κάπως τη χοληστερίνη αλλά όχι στο βαθμό που παρατηρήθηκε με την κατανάλωση του φυσικού μήλου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Functional Foods», έγινε σε άτομα ηλικίας 40 ως 60 ετών, τα οποία δεν κάπνιζαν, δεν συνήθιζαν να τρώνε μήλα περισσότερες από δυο φορές τον μήνα ενώ δεν έπαιρναν και κάποιο συμπλήρωμα με πολυφαινόλες ή κάποιο άλλο φυτικό εκχύλισμα.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: οι εθελοντές της πρώτης ομάδας έφαγαν ένα μήλο την ημέρα επί τέσσερις εβδομάδες, εκείνοι της δεύτερης πήραν ένα συμπλήρωμα με πολυφαινόλες για το ίδιο διάστημα ενώ εκείνοι της τρίτης πήραν ένα εικονικό φάρμακο. Μετά το τέλος του πειράματος οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η LDL χοληστερόλη όσων έφαγαν μήλα είχε μειωθεί έως και κατά 40%, Κάποια μείωση, αλλά αισθητά μικρότερη, εμφάνισαν και όσοι πήραν συμπληρώματα με πολυφαινόλες ενώ όσοι πήραν το εικονικό φάρμακο δεν παρουσίασαν καμία διαφορά στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

«Είδαμε τεράστια επίδραση στην αποτροπή της οξείδωσης της LDL χοληστερίνης με μόλις ένα μήλο την ημέρα μέσα σε τέσσερις εβδομάδες» τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Ρόμπερτ Ντι Σιλβέστρο, καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.Όπως υπογράμμισε, η διαφορά που διαπιστώθηκε ήταν παρόμοια με αυτήν που παρατηρείται μεταξύ ανθρώπων με φυσιολογικές αρτηρίες σε σχέση με όσους πάσχουν από στεφανιαία νόσο.

Μια εξήγηση για την εντυπωσιακή δράση του μήλου στην αποτροπή της οξείδωσης της LDL χοληστερίνης εντοπίζεται στις πολυφαινόλες, αυτή όμως δεν είναι αρκετή όπως αναφέρει ο κ. Ντι Σιλβέστρο. «Νομίζουμε ότι οι πολυφαινόλες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό, προσπαθήσαμε όμως να τις απομονώσουμε χρησιμοποιώντας την ποσότητα που θα έπαιρνε κάποιος τρώγοντας ένα μήλο την ημέρα και τα αποτελέσματα δεν ήταν τα ίδια» υπογράμμισε.

«Διαπιστώσαμε ότι τα εκχυλίσματα πολυφαινολών παρουσίαζαν μια μετρήσιμη επίδραση, όχι όμως τόσο ισχυρή όσο αυτό καθαυτό το μήλο» πρόσθεσε ο ειδικός. «Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες ουσίες στο μήλο που συνεισφέρουν σε αυτή την επίδραση είτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, στο ότι αυτές οι βιοδραστικές ουσίες δείχνουν να απορροφώνται καλύτερα όταν λαμβάνονται από τις τροφές».

Η ομάδα του κ. Ντι Σιλβέστρο διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση μήλων είχε κάποια επίδραση και στα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο σάλιο, κάτι το οποίο ίσως έχει σημασία για την υγεία του στόματος και των δοντιών. Ο καθηγητής σκοπεύει να εξετάσει περαιτέρω το ζήτημα σε επόμενη μελέτη.

Πηγή μελέτης: Ohio University
Photo: Our envato elements account




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks