Αν πάσχετε από υπερχοληστεριναιμία ή διαφορετικά αυξημένη χοληστερίνη, η λύση μάλλον δεν είναι ο περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών, αλλά κάποιων άλλων τροφών που είναι ……πολύ πιο δύσκολο να αποχωριστούμε!!
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για περιορισμό χοληστερίνης
Μέχρι σήμερα, οι ασθενείς με οικογενή υπερχοληστεριναιμία συνηθιζόταν να αποφεύγουν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, με σκοπό να διατηρούν τα επίπεδα χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα και να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, νέες έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMJ Evidence-Based Medicine φαίνεται να αμφισβητούν αυτήν την προσέγγιση.
Η οικογενής υπερχοληστεριναιμία είναι μια γενετική διαταραχή που αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον 2-4 φορές επάνω από τον μέσο όρο. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι συστάσεις που προτείνουν μονο τον περιορισμό τροφίμων ζωικής προέλευσης και το λάδι καρύδας ως υπεύθυνα για την αύξηση της χοληστερίνης φαίνεται να είναι αμφιλεγόμενες.
Αυτή η νέα έρευνα πιθανόν να επηρεάσει τις προσεγγίσεις στη διαχείριση της οικογενούς υπερχοληστεριναιμίας και να ανοίξει τον δρόμο για νέες κατευθύνσεις στη διατροφή των ασθενών με αυτήν τη γενετική διαταραχή.
Προσοχή και σε αυτή την κατηγορία για έλεγχο χοληστερίνης
Μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων για θέματα διατροφής και καρδιακής υγείας, περιλαμβανομένων πέντε καρδιολόγων, έκανε μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη μελετώντας το διατροφικό μοτίβο σε ασθενείς με οικογενή υπερχοληστεροιναιμία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, David Diamond, καθηγητή και ερευνητή καρδιακών παθήσεων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, τα σάκχαρα, και όχι τα κορεσμένα λιπαρά, αποτελούν τον ουσιαστικό κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς.
Κατά τους ερευνητές, μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική για άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών, όπως υπέρβαροι, υπερτασικοί και διαβητικοί ασθενείς. Τα ευρήματα συμφωνούν με πρόσφατες δημοσιεύσεις από το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας, που υποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, όπως το ψωμί, οι πατάτες και τα γλυκά, πρέπει να αποφεύγονται για την προστασία της καρδιακής υγείας.
Πως συνδέεται η άνοια με την χοληστερίνη