Τα λαχανικά είναι πολύτιμα για την καθημερινή μας διατροφή. Στο μυαλό μας δεν έχει σημασία πώς τα τρώμε, αρκεί να είναι στο τραπέζι μας καθημερινά. Κι όμως! Υπάρχουν λαχανικά που καλό είναι να μην τα τρώμε ωμά. Ποια είναι αυτά;
Η κατανάλωση ορισμένων λαχανικών ωμών μπορεί να μας προκαλέσει πεπτικά προβλήματα. Τα ωμα λαχανικά μπορεί να έχουμε ακόμα και σκουλήκια. Το μαγείρεμα τους λοιπόν λύνει μερικώς αυτά τα θέματα.
Λαχανικά που δεν τρώμε ποτέ ωμά
Μελιτζάνα
Η μελιτζάνα περιέχει σολανίνη… μια στεροειδή ένωση με πικρή γεύση. Αυτή… σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει ναυτία, ζάλη και άλλα προβλήματα υγείας. Μπορεί ακόμα και να αποβει μοιραία. Όταν μαγειρεύουμε την μελιτζάνα μειώνεται η περιεκτικότητά της σολανίνης, ωστόσο, θα πρέπει έτσι και αλλιώς να είσαι προσεκτική με τις ποσότητες που καταναλώνεις για να μην εμφανίσεις αρνητικές επιπτώσεις. Επίσης, ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί ακόμη και σε μικρές ποσότητες της ένωσης, οπότε είναι ασφαλέστερο να μην τη δοκιμάσεις ωμή.
Πράσινα φασολάκια
Τα φασολάκια είναι από τα πιο υγιεινά τρόφιμα, γεμάτα βιταμίνες Α, C και Κ. Η κατανάλωση μερικών ωμών φασολιών σε σαλάτα δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά είναι ελαφρώς τοξικά αν δεν μαγειρευτούν. Περιέχουν λεκτίνες, οι οποίες είναι αντι-θρεπτικά συστατικά που περιορίζουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά βιταμίνες και μέταλλα και μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα. Το μαγείρεμα, όμως, τις μειώνει σε αμελητέες ποσότητες.
Λαχανάκια Βρυξελλών
Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και μην δοκιμάσεις ωμά λαχανάκια Βρυξελλών, εκτός αν θέλεις να ταλαιπωρήσεις το πεπτικό σου σύστημα. Το λαχανικό αυτό περιέχει παθογόνα βακτήρια τα οποία μπορούν να εισχωρήσουν στους σπόρους πριν ακόμα αναπτυχθούν. Το πλύσιμο από μόνο του δεν θα απομακρύνει εντελώς τα βακτήρια, αν και μερικοί παραγωγοί λαμβάνουν μέτρα κατά τη διάρκεια της παραγωγής για τον έλεγχο αυτών των επιβλαβών βακτηρίων, ώστε να είναι ασφαλείς για ωμή κατανάλωση. Και πάλι όμως επειδή μπορεί να σου ταράξουν το στομάχι είναι καλύτερα να τα μαγειρέψεις ή να τα σωτάρεις σε ένα τηγάνι με λάδι ή να τα αφήσεις στον φούρνο/air fryer ή να τα βράσεις.
Μανιτάρια
Χωρίς αμφιβολία τα μανιτάρια είναι υγιεινά και πεντανόστιμα! Ωστόσο, η κατανάλωσή τους ενώ είναι ωμά μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσπεπτη. Τα μανιτάρια έχουν πολύ σκληρά κυτταρικά τοιχώματα και είναι ουσιαστικά δύσπεπτα αν δεν τα μαγειρέψεις. Τα ωμά μανιτάρια μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία από επιβλαβείς παθογόνους μικροοργανισμούς και τοξίνες ευαίσθητες στη θερμότητα, οι οποίες ενδεχομένως να προκαλέσουν βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια, γαστρεντερικό ερεθισμό και αλλεργικές αντιδράσεις. Ο σκοπός του μαγειρέματος είναι να διασφαλιστεί ότι τα μανιτάρια δεν θα προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές. Ορισμένες ποικιλίες μανιταριών ίσως να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική σου υγεία αν καταναλωθούν ωμά. Το μαγείρεμα θα βοηθήσει στη διάσπαση αυτών των επιβλαβών ενώσεων.
Κόκκινα φασόλια
Τα άψητα ή ακόμη και τα λίγο ψημένα κόκκινα φασόλια περιέχουν λεκτίνη, μια πρωτεΐνη που δεσμεύει σάκχαρα και μπορεί να γίνει τοξική σε υψηλά επίπεδα. Χρειάζονται μόνο λίγα φασόλια για να προκληθεί δηλητηρίαση που μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, εμετό και ναυτία μόλις μέσα σε μερικές ώρες από την κατανάλωση. Για να παραμένεις υγιής, συνιστάται να βράζεις τα φασόλια για τουλάχιστον 30 λεπτά και το νερό πρέπει να στραγγίζεται πλήρως στη συνέχεια για να διασφαλιστεί ότι όλες οι λεκτίνες έχουν απομακρυνθεί.
Σπαράγγια
Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο. Η κατανάλωσή τους ενώ είναι ωμά σίγουρα δεν θα σε βλάψει. Ωστόσο, συνιστάται να τα μαγειρέψεις πρώτα. Με αυτόν τον τρόπο το σώμα σου θα μπορέσει να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά τους με καλύτερο τρόπο.
Πατάτες
Μπορείς να τις βράσεις, να τις ψήσεις, να τις τηγανίσεις, αλλά ποτέ μα ποτέ μην τις καταναλώσεις ωμές! Οι πατάτες περιέχουν άμυλο που είναι ανθεκτικό στην πέψη. Το μαγείρεμα βοηθάει στη διάσπαση του αμύλου, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την πέψη.
Οι ωμές πατάτες μπορεί να οδηγήσουν σε γαστρεντερικά προβλήματα, όπως φούσκωμα. Επίσης, όπως η μελιτζάνα έτσι και οι πατάτες περιέχουν σολανίνη. Η υπερβολική κατανάλωση αυτής της ένωσης μπορεί να προκαλέσει ποικίλα γαστρεντερικά και νευρολογικά προβλήματα, όπως ναυτία, διάρροια, αρρυθμία, ζάλη, παραισθήσεις, παράλυση και υποθερμία. Οι πατάτες που πρασινίζουν έχουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ορισμένες μέθοδοι μαγειρέματος, κυρίως το τηγάνισμα και το βράσιμο, μειώνουν αισθητά τα επίπεδα σολανίνης.