18 Νοεμβρίου 2024
10.5 C
Athens

Ελαιόλαδο: Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία μας


Το ελαιόλαδο είναι το βασικότερο στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Και στην Ελλάδα βρίσκεται το καλύτερο. Έχει μονοακόρεστα λιπαρά… δηλαδή τα «καλά» λιπαρά που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και την προστασία της καρδιάς. Το ελαιόλαδο έχει επίσης πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.

Έρευνες έχουν δείξει πως ειδικά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά και λιπαρά οξέα που ασκούν ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τροφίμων Food Data Central του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), το 69% των λιπαρών που έχει, είναι μονοακόρεστα και το 9% πολυακόρεστα.

Το κύριο μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που περιέχει, είναι το ελαϊκό οξύ. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό μειώνει τη φλεγμονή και ασκεί κατασταλτικές επιδράσεις στα γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο. Επιπλέον, τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι αρκετά ανθεκτικά στη θερμότητα, οπότε αποτελούν υγιεινή επιλογή για το μαγείρεμα.

Τα οφέλη από το ελαιόλαδο

Καρδιαγγειακά οφέλη

Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς μειώνει τα επίπεδα LDL (της «κακής» χοληστερίνης) και αυξάνει τα επίπεδα HDL (της «καλής» χοληστερίνης).

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις που μπορούν να προστατεύσουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες και να προωθήσουν την υγεία των κυττάρων.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Πολλές φορές, έχει συσχετιστεί με τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Βοηθά στην πέψη

Το ελαιόλαδο μπορεί να προωθήσει την υγεία του πεπτικού συστήματος και να μειώσει τον κίνδυνο για πεπτικές διαταραχές.

Τα οφέλη του ελαιόλαδου δεν τελειώνουν εδώ. Είναι ένα από τα καλύτερα μελετημένα τρόφιμα και έχει βρεθεί πως μπορεί να παράσχει και άλλα οφέλη. Μεταξύ άλλων:

  • Σε μέτριες ποσότητες σχετίζεται με διευκόλυνση της απώλειας βάρους.
  • Μπορεί να προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου και τη μνήμη.
  • Μπορεί να προστατεύει από τον τύπου 2 διαβήτη, καθώς ασκεί ωφέλιμες επιδράσεις τόσο στη γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος όσο και στην ινσουλίνη.
  • Μπορεί να προστατεύει από μερικές μορφές καρκίνου, διότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες του μειώνουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στα κύτταρα..
  • Μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.
  • Ελαιόλαδο: Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία μας

Θρεπτικά αξία

Φυσικά το ελαιόλαδο ως λίπος αποδίδει πολλές θερμίδες (ανέρχονται σε 9 ανά γραμμάριο). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διαιτολόγοι συνιστούν να μην… κολυμπούν τα φαγητά και οι σαλάτες μας στο λάδι.

Για να καταλάβετε πόσες θερμίδες περιέχει αρκεί να αναλογισθείτε ότι μία (1) κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο παρέχει 120 θερμίδες. Αν λοιπόν εσείς βάζετε 4 κουταλιές στη σαλάτα σας, θα καταναλώσετε 480 θερμίδες μόνο από το λάδι! Περιορισθείτε λοιπόν σε 1 ή το πολύ 2.

Είναι εξαιρετικό συμπλήρωμα των λαχανικών, διότι βοηθεί τον οργανισμό μας να απορροφήσει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες τους, όπως η Α, η D, η Ε και η Κ.

Άρθρα Διατροφής

Πηγή




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks