Αν είστε γονέας, γνωρίζετε ότι μερικές φορές τα συναισθήματα σας κυριεύουν. Με κάποιο τρόπο τα παιδιά μπορούν πραγματικά να πιέσουν εκείνα τα κουμπιά που δεν ξέρατε ότι είχατε. Και πριν το καταλάβετε, φωνάζετε με όλη σας τη δύναμη.
Δεν είστε οι μόνοι που το κάνετε αυτό και τα συναισθήματα γονικού εκνευρισμού σας είναι φυσιολογικά. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που μιλάτε στα παιδιά σας, μεταβαίνοντας από έναν μονόλογο που ωρύεται, σε έναν διάλογο με σεβασμό.
Γιατί φωνάζουν οι γονείς;
Η σύντομη απάντηση είναι επειδή νιώθουν συγκλονισμένοι ή θυμωμένοι, γεγονός που τους κάνει να υψώνουν τη φωνή τους. Αυτό όμως σπάνια λύνει την κατάσταση. Μπορεί να ηρεμήσει τα παιδιά και να τα κάνει υπάκουα για λίγο, αλλά δεν θα τα κάνει να διορθώσουν τη συμπεριφορά ή τη στάση τους.
Εν ολίγοις, τους μαθαίνει να σας φοβούνται αντί να καταλαβαίνουν τις συνέπειες των πράξεών τους.
Τα παιδιά βασίζονται στους γονείς τους για να μάθουν. Αν ο θυμός και η συναφής επιθετικότητα, όπως οι φωνές, είναι μέρος αυτού που ένα παιδί αντιλαμβάνεται ως “φυσιολογικό” στην οικογένειά του, η συμπεριφορά του θα το αντανακλά αυτό.
Η συγγραφέας και εκπαιδεύτρια γονέων Laura Markham, Ph.D., έχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η νούμερο ένα δουλειά σας ως γονέας, μετά τη διασφάλιση της ασφάλειας των παιδιών σας, είναι να διαχειρίζεστε τα δικά σας συναισθήματα.
Οι συνέπειες των φωνών
Αν σας έχουν φωνάξει ποτέ, ξέρετε ότι η δυνατή φωνή δεν κάνει το μήνυμα πιο ξεκάθαρο. Τα παιδιά σας δεν διαφέρουν καθόλου. Οι φωνές θα τα κάνουν να συντονίζονται και η πειθαρχία θα είναι πιο δύσκολη, αφού κάθε φορά που υψώνετε τη φωνή σας μειώνεται η δεκτικότητά τους.
Πρόσφατη έρευνα επισημαίνει ότι οι φωνές κάνουν τα παιδιά πιο επιθετικά, σωματικά και λεκτικά. Οι φωνές γενικά, ανεξάρτητα από το πλαίσιο, είναι μια έκφραση θυμού. Τρομάζει τα παιδιά και τα κάνει να αισθάνονται ανασφαλή.
Η ηρεμία, από την άλλη πλευρά, είναι καθησυχαστική, γεγονός που κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ότι αγαπιούνται και ότι γίνονται αποδεκτά παρά την κακή συμπεριφορά.
Αν οι φωνές στα παιδιά δεν είναι καλό πράγμα, οι φωνές που συνοδεύονται από λεκτικές υποτιμήσεις και προσβολές μπορούν να χαρακτηριστούν ως συναισθηματική κακοποίηση. Έχει αποδειχθεί ότι έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυξημένη επιθετικότητα.
Κάνει επίσης τα παιδιά πιο επιρρεπή στον εκφοβισμό, αφού η αντίληψή τους για τα υγιή όρια και τον αυτοσεβασμό είναι διαστρεβλωμένη.
Εναλλακτικές λύσεις αντί να υψώνετε τη φωνή σας
Τα παιδιά που έχουν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με τους γονείς τους πειθαρχούν ευκολότερα. Όταν τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια και άνευ όρων αγάπη, θα είναι πιο δεκτικά στο διάλογο και θα ακούνε πριν μια σύγκρουση κλιμακωθεί σε μια θυμωμένη έκρηξη φωνής.
Δείτε πώς μπορείτε να ασκήσετε θετική πειθαρχία που δεν περιλαμβάνει φωνές.
1. Δώστε στον εαυτό σας ένα διάλειμμα
Πιάστε τον εαυτό σας πριν θυμώσετε τόσο πολύ που χάνετε τον έλεγχο και υψώνετε τη φωνή σας. Απομακρυνόμενοι για λίγα λεπτά από τη ζώνη της σύγκρουσης, δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να επανεκτιμήσει και να αναπνεύσει βαθιά, γεγονός που θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε.
Διδάσκει, επίσης, στα παιδιά σας τα όρια και τη διαχείριση των ισχυρών συναισθημάτων με υγιή τρόπο.
2. Μιλήστε για τα συναισθήματα
Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα από το οποίο μπορεί κανείς να μάθει αν το διαχειριστεί σωστά. Αναγνωρίζοντας όλα τα συναισθήματα, από τη χαρά και τον ενθουσιασμό μέχρι τη λύπη, το θυμό, τη ζήλια και την απογοήτευση, διδάσκετε στα παιδιά σας ότι όλα αυτά αποτελούν μέρος του ανθρώπινου ρεπερτορίου μας.
Μιλήστε για το πώς αισθάνεστε και ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο. Αυτό θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν μια στάση σεβασμού απέναντι στον εαυτό τους και τους άλλους και να διαμορφώσουν υγιείς σχέσεις στη ζωή.
3. Αντιμετωπίστε την κακή συμπεριφορά μεν με ηρεμία, αλλά και αποφασιστικότητα
Τα παιδιά συμπεριφέρονται κατά καιρούς άσχημα. Αυτό είναι μέρος της ενηλικίωσης. Μιλήστε τους με έναν αυστηρό τρόπο που αφήνει ανέπαφη την αξιοπρέπειά τους αλλά καθιστά σαφές ότι ορισμένες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές.
Κατεβείτε στο ύψος των ματιών τους αντί να τους μιλάτε από ψηλά ή από μακριά. Ταυτόχρονα, θυμηθείτε να αναγνωρίζετε τη συμπεριφορά με σεβασμό και την επίλυση προβλημάτων μεταξύ τους.
4. Χρησιμοποιήστε συνέπειες, αλλά αφήστε τις απειλές
Σύμφωνα με την Barbara Coloroso, συγγραφέα του βιβλίου “Τα παιδιά το αξίζουν!”, η χρήση απειλών και τιμωρίας δημιουργεί περισσότερα θυμωμένα συναισθήματα, δυσαρέσκεια και συγκρούσεις. Μακροπρόθεσμα, εμποδίζουν το παιδί σας να αναπτύξει εσωτερική πειθαρχία.
Οι απειλές και η τιμωρία ταπεινώνουν και ντροπιάζουν τα παιδιά, κάνοντάς τα να νιώθουν ανασφάλεια. Από την άλλη πλευρά, οι συνέπειες που απευθύνονται σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά αλλά συνοδεύονται από δίκαιη προειδοποίηση (όπως το να πάρετε ένα παιχνίδι αφού εξηγήσετε ότι τα παιχνίδια είναι για να παίζετε, όχι για να τα χτυπάτε) βοηθούν τα παιδιά να κάνουν καλύτερες επιλογές.
Λίγα λόγια για τις βασικές ανάγκες
Η ικανοποίηση βασικών αναγκών, όπως ο ύπνος και η πείνα, κρατάει τα παιδιά χαρούμενα και συμβάλλει στην καλύτερη συμπεριφορά τους συνολικά. Επίσης, η καθιέρωση ρουτίνας θα τα βοηθήσει να είναι λιγότερο αγχωμένα και θα μειώσει τον κίνδυνο να φέρονται άσχημα.
Τι να κάνετε αν φωνάξετε στα παιδιά
Ανεξάρτητα από το πόσο καλή είναι η στρατηγική σας για την αποφυγή των φωνών, μερικές φορές θα υψώσετε τη φωνή σας. Αυτό δεν πειράζει. Παραδεχτείτε το και ζητήστε συγγνώμη και τα παιδιά σας θα πάρουν ένα σημαντικό μάθημα: Όλοι κάνουμε λάθη και πρέπει να ζητάμε συγγνώμη.
Αν τα παιδιά σας φωνάζουν, υπενθυμίστε τους τα όρια και πως οι φωνές δεν είναι αποδεκτός τρόπος επικοινωνίας. Πρέπει να ξέρουν ότι είστε έτοιμοι να ακούσετε, αρκεί να δείξουν σεβασμό.
Παραδειγματιστείτε το ίδιο, δίνοντας χρόνο στον εαυτό σας να ηρεμήσει τις μηχανές σας πριν μιλήσετε στα παιδιά σας όταν είστε αναστατωμένοι ή συγκλονισμένοι.
Θα τα βοηθήσετε να δημιουργήσουν δια βίου συνήθειες που θα κάνουν τη διαχείριση των συγκρούσεων ευκολότερη. Αυτό θα διδάξει στα παιδιά σας να δείχνουν κατανόηση για τα λάθη, τα δικά τους και των άλλων, και ότι η συγχώρεση είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την υγιή επικοινωνία σε μια οικογένεια.
Αν μέχρι τώρα βασίζεστε στις φωνές για να πειθαρχήσετε τα παιδιά σας, μάλλον βλέπετε τα αποτελέσματά τους:
- Τα παιδιά σας μπορεί να βασίζονται στις φωνές για να περάσουν τα μηνύματά τους μεταξύ τους.
- Σας αντιμιλούν και μάλιστα σας φωνάζουν αντί να συζητούν με σεβασμό.
- Η σχέση σας μαζί τους είναι ασταθής και ευμετάβλητη σε σημείο που δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με υγιή τρόπο.
- Μπορεί να απομακρυνθούν από εσάς και να επηρεάζονται περισσότερο από τους συνομηλίκους τους παρά από εσάς.
Μπορείτε να τα αλλάξετε όλα αυτά. Ξεκινήστε κάνοντας μια ειλικρινή συζήτηση με τα παιδιά σας για το λάθος του να φωνάζετε και γιατί το να εκδηλώνετε το θυμό σας με αυτόν τον τρόπο δεν είναι υγιές.
Κάντε το σπίτι σας ένα ήρεμο περιβάλλον όπου οι άνθρωποι επικοινωνούν με σεβασμό και αναγνωρίζουν ο ένας τα συναισθήματα του άλλου χωρίς να κατηγορούν, να ντροπιάζουν ή να κρίνουν. Μια ειλικρινής δέσμευση διατηρεί τον διάλογο ανοιχτό και καθιστά όλους στην οικογένεια υπόλογους.
Αν κάνετε λάθη, μην τα παρατάτε. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος, αλλά αξίζει κάθε προσπάθεια.
Είναι ο θυμός σας πολύ βαθιά ριζωμένος;
Αν ο θυμός σας ξεχειλίζει συχνά στα παιδιά σας και δυσκολεύεστε να ελέγχετε την ψυχραιμία σας σε τακτική βάση, η αναγνώριση ότι έχετε πρόβλημα είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση να μάθετε να τον διαχειρίζεστε.
Αυτό θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας και να επικοινωνείτε με ήρεμο και αγαπησιάρικο τρόπο με τα παιδιά σας.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Γάμου και Οικογενειακής Θεραπείας, μερικά από τα σημάδια που υποδεικνύουν προβλήματα θυμού περιλαμβάνουν
- να θυμώνετε ακατάλληλα για φαινομενικά ασήμαντα ζητήματα
- την εμφάνιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άγχος, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, πόνο στο στομάχι ή άγχος
- το αίσθημα ενοχής και θλίψης μετά από ένα επεισόδιο θυμού, βλέποντας όμως το μοτίβο να επαναλαμβάνεται συχνά
- εμπλοκή σε συγκρούσεις με άλλους ανθρώπους αντί για διαλόγους με σεβασμό
Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε τρόπους για να διατηρείτε την ψυχραιμία σας και να αποτρέπετε τα ξεσπάσματα και επίσης να σας βοηθήσει να διορθώσετε τις βλαβερές συνέπειες του θυμού στη σχέση σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.