16 Σεπτεμβρίου 2024
24.4 C
Athens

5 Πιθανά οφέλη της ρεφλεξολογίας για την υγεία



Η ρεφλεξολογία είναι μια αρχαία μορφή μασάζ που εφαρμόζεται εδώ και αιώνες σε πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσει σε διάφορα συμπτώματα και καταστάσεις υγείας. Σήμερα χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία για την ανακούφιση από τον πόνο, τα προβλήματα ύπνου, πεπτικά ζητήματα και άλλα θέματα υγείας.

“Η ρεφλεξολογία είναι ένα είδος θεραπείας που επικεντρώνεται στην εφαρμογή διαφορετικών επιπέδων πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία του ποδιού”, λέει η Victoria Bodner, εξουσιοδοτημένη θεραπεύτρια μασάζ στην Κλινική Cleveland. “Υπάρχουν περιορισμένες έρευνες σχετικά με τη αυτή, αλλά πιστεύεται ότι τα διαφορετικά σημεία του ποδιού σχετίζονται με συγκεκριμένες περιοχές του σώματος”. Εκτός από τα πόδια, οι ρεφλεξολόγοι μπορεί να χρησιμοποιούν σημεία πίεσης στα χέρια και τα αυτιά.

Κατανόηση της ρεφλεξολογίας και άλλων παρόμοιων θεραπειών

Όταν σκέφτεστε ένα μασάζ, πιθανότατα φαντάζεστε χαλάρωση και ίσως κάποια ανακούφιση από τον πόνο των πιασμένων μυών. Αλλά ενώ η ρεφλεξολογία είναι μια μορφή θεραπείας μασάζ, αυτή η μέθοδος είναι λίγο διαφορετική, λέει η Amy Kreydin, πιστοποιημένη ρεφλεξολόγος και εκπαιδεύτρια ρεφλεξολογίας με έδρα το Όστιν του Τέξας.

Οι θεραπευτές μασάζ δουλεύουν συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες για να ανακουφίσουν τον πόνο. Επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία πίεσης στα πόδια, τα χέρια και τα αυτιά, τα οποία, σύμφωνα με τις θεωρίες της ρεφλεξολογίας, συσχετίζονται με πόνο ή άλλα συμπτώματα σε άλλα σημεία του σώματος και είναι γνωστά ως ρεφλεξολογικοί χάρτες, σύμφωνα με το Κέντρο Πνευματικότητας και Θεραπείας Earl E. Bakken.

Εκτός από το μασάζ, η ρεφλεξολογία έχει ομοιότητες με άλλες θεραπευτικές μεθόδους.

Ο ακροβελονισμός, μια τεχνική της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (TCM) που μοιάζει με τον βελονισμό αλλά χωρίς βελόνες, χρησιμοποιεί περισσότερα από 800 αντανακλαστικά σημεία (γνωστά ως ακροαστικά σημεία) που βρίσκονται κατά μήκος των ενεργειακών γραμμών που ονομάζονται μεσημβρινοί και διατρέχουν το μήκος του σώματος.

Η τεχνικη αυτή κάνει χρήση μικροσυστημάτων στο αυτί και το πόδι που έχουν ομοιότητες με τους χάρτες της ρεφλεξολογίας.

Πιθανά οφέλη της ρεφλεξολογίας για την υγεία

Σύμφωνα με τη θεωρία της ρεφλεξολογίας, τα σημεία “στα χέρια, τα αυτιά και τα πόδια συνδέονται με διάφορες περιοχές του σώματος και καθώς εφαρμόζονται τεχνικές ρεφλεξολογίας σε αυτές τις [ζώνες], το σώμα γενικά βιώνει βαθιά χαλάρωση και ξεκούραση”, λέει η Kreydin.

Η πίεση που εφαρμόζεται σε αυτά τα σημεία έχει ως στόχο να προκαλέσει ποικίλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από τον πόνο, τις διαταραχές του ύπνου, την κατάθλιψη και το άγχος, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τρέχουσα έρευνα για τη ρεφλεξολογία είναι περιορισμένη και ποικίλης ποιότητας, αλλά ορισμένες μελέτες δείχνουν υποστήριξη για τα πιθανά οφέλη της. 

Ακολουθούν μερικές από αυτές.

1. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο

Η βαθιά χαλάρωση που προσφέρει η ρεφλεξολογία μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο, σύμφωνα με έρευνες. Μια μελέτη του 2018 στο Journal of Special Operations Medicine περιέλαβε 311 ασθενείς με χρόνιο μυοσκελετικό ή νευρικό πόνο σε στρατιωτική κλινική. Μετά από μία συνεδρία ρεφλεξολογίας ποδιών, το 94% ανέφερε μείωση του πόνου, με τους άνδρες να αναφέρουν μείωση κατά 43% και τις γυναίκες κατά 41%.

Μια άλλη μελέτη από το 2018 στο Journal of Alternative and Complementary Medicine εξέτασε ασθενείς μετά από χειρουργική επέμβαση και βρήκε ότι μια 20λεπτη συνεδρία ρεφλεξολογίας μείωσε αποτελεσματικά τον πόνο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Έρευνα στο International Journal of Therapeutic Massage and Bodywork (Δεκέμβριος 2021) έδειξε ότι η ρεφλεξολογία ανακουφίζει τον πόνο από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), αν και η μελέτη ήταν μικρή και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Πιθανά οφέλη της ρεφλεξολογίας έχουν επίσης καταγραφεί για τον χρόνιο πόνο στη μέση και την ανακούφιση από την ημικρανία.

5 Πιθανά οφέλη της ρεφλεξολογίας για την υγεία

2. Μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία

Η ρεφλεξολογία θεωρείται ότι προκαλεί χαλάρωση και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να έχει άμεσο όφελος για την ψυχική υγεία.

Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 στο περιοδικό Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine εξέτασε 26 τυχαιοποιημένες κλινικές ελεγχόμενες δοκιμές που αφορούσαν περισσότερους από 2.300 ασθενείς. 

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν σημαντική βελτίωση στην κατάθλιψη, το άγχος και την ποιότητα του ύπνου των ενηλίκων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρεφλεξολογία μπορεί να είναι μια υποστηρικτική θεραπεία για τις ανησυχίες της ψυχικής υγείας, ωστόσο συνέστησαν πρόσθετη έρευνα και πιο μακροπρόθεσμες μελέτες.

Η πρακτική μπορεί επίσης να ανακουφίσει τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία από χρόνιες παθήσεις και ασθένειες.

Μια μελέτη, για παράδειγμα, εξέτασε τις επιδράσεις της ρεφλεξολογίας σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας, μια διαδικασία που αποσκοπεί στη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου. 

Τις ημέρες που ακολούθησαν τη διαδικασία, η μία ομάδα συμμετεχόντων έλαβε ρεφλεξολογία ποδιών στο αριστερό πόδι για 20 λεπτά επί τέσσερις ημέρες, ενώ η άλλη ομάδα έλαβε μια απαλή εντριβή ποδιών με λάδι για ένα λεπτό. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν για το άγχος τους τόσο πριν όσο και μετά τις θεραπείες τους. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ρεφλεξολογία σχετίστηκε με σημαντική μείωση του άγχους, η οποία δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα ελέγχου, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι μπορεί να αποτελέσει μια υποστηρικτική θεραπεία για την αντιμετώπιση του άγχους των ασθενών με καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Σε μια άλλη μελέτη συμμετείχαν 75 γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), οι οποίες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες των 25 ατόμων. Μια ομάδα έλαβε θεραπεία ρεφλεξολογίας επιπλέον της συνήθους φροντίδας τους, μια άλλη ομάδα έλαβε οδηγίες για τεχνικές χαλάρωσης επιπλέον της συνήθους φροντίδας και η τελευταία ομάδα έλαβε μόνο τη συνήθη φροντίδα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο οι ομάδες ρεφλεξολογίας όσο και οι ομάδες χαλάρωσης παρουσίασαν σημαντική μείωση του άγχους, της κατάθλιψης και του στρες.

Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medicine τον Φεβρουάριο του 2023 σε 11 μελέτες σχετικά με την επίδραση της ρεφλεξολογίας σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας βρήκε υποστηρικτικές αποδείξεις ότι μειώνει τον πόνο και την κόπωση και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

5 Πιθανά οφέλη της ρεφλεξολογίας για την υγεία

3. Μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο

Για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, η ρεφλεξολογία μπορεί να είναι μια βοηθητική θεραπεία, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Advanced Nursing τον Απρίλιο του 2021 ανέλυσε 42 μελέτες που αφορούσαν σχεδόν 4.000 ασθενείς με προβλήματα ύπνου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ρεφλεξολογία οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σε σύγκριση με τους ασθενείς ελέγχου και λιγότεροι άνθρωποι ανέφεραν διαταραχές του ύπνου.

Μια μελέτη σε 100 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι 15 λεπτά ρεφλεξολογίας την ημέρα για τρεις εβδομάδες βελτίωσαν τις μετρήσεις της ποιότητας του ύπνου, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η οποία δεν έλαβε τη θεραπεία.

4. Μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα του καρκίνου και των θεραπειών του καρκίνου

Ο καρκίνος και οι θεραπείες του μπορούν να επιβαρύνουν τη σωματική και ψυχική υγεία. Η ρεφλεξολογία φαίνεται να προσφέρει οφέλη ως συμπληρωματική θεραπεία για την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων.

Μια μελέτη του 2019 στο Asian Pacific Journal of Cancer Prevention εξέτασε 57 ασθενείς με μη μεταστατικό καρκίνο του μαστού που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν δύο συνεδρίες ρεφλεξολογίας εβδομαδιαίως για τέσσερις εβδομάδες ανέφεραν σημαντικά λιγότερη κόπωση σε σχέση με εκείνους που έλαβαν μόνο την καθιερωμένη θεραπεία.

Μια ανασκόπηση του 2020 στο International Journal of Cancer Management βρήκε ότι η ρεφλεξολογία είχε συνολικά θετική επίδραση στον καρκινικό πόνο, αν και η ποιότητα των μελετών διέφερε σημαντικά.

5. Μπορεί να διευκολύνει τα πεπτικά προβλήματα

Το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH) αναφέρει ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της ρεφλεξολογίας στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Ωστόσο, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει σε πεπτικά συμπτώματα, όπως η δυσκοιλιότητα. 

Μια μικρή μελέτη σε 19 γυναίκες με χρόνια δυσκοιλιότητα βρήκε ότι το 94% ανέφεραν βελτίωση μετά από έξι εβδομάδες ρεφλεξολογίας ποδιών. Μια μετα-ανάλυση επτά μελετών του 2020 κατέληξε ότι η ρεφλεξολογία ποδιών μπορεί να είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.

Η ρεφλεξολογία χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε διάφορους πολιτισμούς ως συμπληρωματική θεραπεία για πολλές παθήσεις. Αν και γενικά θεωρείται ασφαλής, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν την ακολουθήσετε για να υποστηρίξετε τη συνολική υγεία και ευεξία σας.

Άρθρα Υγείας

Πηγή




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks