Αν η αναπνοή σας δεν μυρίζει σαν φρέσκια μέντα, δεν είστε μόνοι. Η κακή αναπνοή -γνωστή και ως κακοσμία του στόματος- είναι ένα κοινό πρόβλημα. Ευτυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να απαλλαγούν από την άσχημη αναπνοή βελτιώνοντας τη στοματική τους υγιεινή ή αλλάζοντας τη διατροφή τους.
Η στοματική υγιεινή περιλαμβάνει το οδοντικό νήμα, το βούρτσισμα και τον καθαρισμό όλων των μηχανισμών που μπαίνουν στο στόμα σας (όπως οι μασέλες). Θα πρέπει επίσης να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας.
Εάν έχετε επίμονη κακοσμία στο στόμα, μπορείτε να μιλήσετε σε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για άλλες πιθανές αιτίες και λύσεις.
Τι προκαλεί την κακή αναπνοή;
Πριν μπορέσετε να απαλλαγείτε από την κακοσμία του στόματος, πρέπει να γνωρίζετε τι την προκαλεί. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η κακή οδοντική υγιεινή. Όταν δεν φροντίζετε σωστά τα δόντια σας, τα βακτήρια μπορεί να συσσωρεύονται και να παράγουν μια δυσάρεστη οσμή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν εμφανίσετε ασθένεια των ούλων, τρύπες ή άλλα οδοντιατρικά προβλήματα.
Άλλες πιθανές αιτίες κακής αναπνοής περιλαμβάνουν:
- Διατροφή: Μπορείτε να αναπτύξετε κακή αναπνοή αν τρώτε ορισμένα τρόφιμα όπως σκόρδο, κρεμμύδια ή καφέ ή αν ακολουθείτε ορισμένες δίαιτες, όπως η δίαιτα κετό.
- Ξηρότητα του στόματος: Το σάλιο ξεπλένει το στόμα σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οπότε το να μην έχετε αρκετό,μπορεί να οδηγήσει σε κακή αναπνοή.
- Το κάπνισμα: Οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ασθένειες των ούλων και κακή αναπνοή.
- Καταστάσεις υγείας και ιατρικές θεραπείες: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κακή αναπνοή μπορεί να σχετίζεται με παθήσεις της υγείας, όπως η ιγμορίτιδα, ο διαβήτης, η ηπατική νόσος ή η νεφρική νόσος. Ορισμένες διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν μοναδικές οσμές. Για παράδειγμα, ο διαβήτης ενδέχεται να προκαλέσει μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται κετοξέωση, η οποία συνδέεται με φρουτώδη οσμή αναπνοής. Εν τω μεταξύ, τα άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια μερικές φορές έχουν μυρωδιά που μοιάζει με αμμωνία. Κάποιες ιατρικές θεραπείες (συμπεριλαμβανομένων των θεραπειών για τον καρκίνο) και φάρμακα μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην δυσοσμία της αναπνοής.
Πώς να αντιμετωπίσετε την κακή αναπνοή
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε την κακοσμία του στόματος εξαρτάται από το τι την προκαλεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να βελτιώσετε τη στοματική σας υγιεινή. Μπορεί επίσης να ωφεληθείτε από τη διαχείριση τυχόν παθήσεων της υγείας σας και την πραγματοποίηση ορισμένων αλλαγών στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας.
Βελτιώστε τη στοματική σας υγιεινή
Η κακοσμία του στόματος είναι συνήθως αποτέλεσμα της συσσώρευσης βακτηρίων στα δόντια σας. Μπορείτε να απομακρύνετε αυτά τα βακτήρια διατηρώντας σωστή στοματική υγιεινή.
Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον δύο λεπτά κάθε φορά. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και φροντίστε να φτάνετε στη γραμμή των ούλων και σε κάθε πλευρά κάθε δοντιού. Η οδοντόκρεμά σας θα πρέπει να περιέχει φθόριο, το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη της τερηδόνας.
Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας εάν έχετε ασθένεια των ούλων. Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από τις χειροκίνητες. Επίσης, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συστήσει αντιβακτηριδιακά στοματικά διαλύματα ή οδοντόκρεμες.
Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Αυτό καθαρίζει τα βακτήρια από τις περιοχές που δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσά σας. Το οδοντικό νήμα είναι η πιο δημοφιλής επιλογή, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να το κρατήσουν. Μπορείτε να χειρίζεστε το νήμα με σπάγκο πιο εύκολα χρησιμοποιώντας μια θήκη για νήμα ή ένα νήμα με σπείρωμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε μικρά μεσοδόντια βουρτσάκια.
Να είστε απαλοί κατά το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα. Αποφύγετε να τρίβετε δυνατά ή να πιέζετε προς τα κάτω και μην προσπαθείτε να πιέσετε το οδοντικό νήμα στη θέση του.
Η γλώσσα σας μπορεί επίσης να συγκεντρώνει βακτήρια, οπότε φροντίστε να καθαρίζετε και αυτή. Μπορείτε να το κάνετε αυτό είτε με οδοντόβουρτσα είτε με ξύστρα γλώσσας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να φρεσκάρετε την αναπνοή σας και να απαλλαγείτε από τυχόν λευκή επίστρωση στη γλώσσα σας.
Φροντίστε να καθαρίζετε τυχόν συσκευές που βάζετε στο στόμα σας, όπως τα σιδεράκια ή τις οδοντοστοιχίες. Διαφορετικά, μπορεί να τοποθετείτε στο στόμα σας συσκευές καλυμμένες με βακτήρια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν κακή αναπνοή.
Οδοντιατρική φροντίδα
Οι ειδικοί προτείνουν να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για τακτικές εξετάσεις και καθαρισμούς. Ωστόσο, θα πρέπει να πηγαίνετε συχνότερα στον οδοντίατρο εάν έχετε παράγοντες κινδύνου ή προειδοποιητικά σημάδια νόσου των ούλων, όπως επίμονη κακή αναπνοή. Αυτό του δίνει την ευκαιρία να εντοπίσει νωρίς τη νόσο των ούλων.
Εάν έχετε ασθένεια των ούλων, ο οδοντίατρός σας μπορεί συνήθως να την αντιμετωπίσει με έναν τακτικό καθαρισμό ή έναν βαθύ καθαρισμό, ανάλογα με τη σοβαρότητά της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή ή διορθωτική χειρουργική επέμβαση. Μετά τη θεραπεία, είναι σημαντικό να διατηρείτε τη σωστή στοματική υγιεινή για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της νόσου.
Δοκιμάστε σπιτικές θεραπείες
Πολλές σπιτικές θεραπείες μπορούν να προσφέρουν προσωρινή λύση στην κακοσμία του στόματος. Για παράδειγμα, το μάσημα φρέσκου μαϊντανού ή μιας δυνατής μέντας μπορεί συχνά να καλύψει την κακοσμία.
Επίσης, το ξέπλυμα με ένα στοματικό διάλυμα μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά την άσχημη αναπνοή, αλλά δεν θα αντιμετωπίσει τις υποκείμενες αιτίες. Για ένα πιο μόνιμο αποτέλεσμα, θα χρειαστεί ένα θεραπευτικό στοματικό διάλυμα που σκοτώνει τα βακτήρια -και ακόμη και αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα.
Μπορεί, επίσης, να αντιμετωπίσετε την ξηροστομία, μια κοινή αιτία κακοσμίας του στόματος, με σπιτικές θεραπείες, όπως το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη και το πιπίλισμα σκληρών καραμελών χωρίς ζάχαρη. Αυτό μπορεί να διεγείρει τη ροή του σάλιου, το οποίο θα βοηθήσει στον καθαρισμό του στόματός σας. Μια άλλη επιλογή είναι η χρήση υγραντήρα τη νύχτα.
Κάντε αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής
Μπορεί να έχετε κακή αναπνοή από την κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τα κρεμμύδια. Αν αυτή είναι η αιτία της κακοσμίας της αναπνοής σας, τότε θα βελτιωθεί όταν μειώσετε τις τροφές που προκαλούν την κακοσμία.
Η αλλαγή της διατροφής σας μπορεί να είναι χρήσιμη, ακόμη και αν δεν φαίνεται να την προκαλεί κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο την. Η κατανάλωση υγιεινών τροφών όπως φρούτα και λαχανικά -και η μείωση των γλυκών και των ζαχαρούχων ποτών- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας και να βελτιώσει τη στοματική σας υγεία.
Εάν η δυσάρεστη αναπνοή σας σχετίζεται με την ξηροστομία, πίνετε άφθονο νερό. Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ, καθώς μπορούν να στεγνώσουν περαιτέρω το στόμα σας.
Η διακοπή του καπνίσματος θα ωφελήσει, επίσης, τη στοματική σας υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου των ούλων, τερηδόνας εκτός από την κακοσμία των δοντιών και την κακή αναπνοή.
Διαχειριστείτε τις συνθήκες υγείας
Πολλές καταστάσεις υγείας μπορεί να προκαλέσουν ή να συμβάλουν στην δυσάρεστη αναπνοή, όπως:
- Διαβήτης
- Νόσος των ούλων
- Λοίμωξη των πνευμόνων
- Λοίμωξη των ιγμορείων
- Λοίμωξη του λαιμού
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
Η διαχείριση τυχόν υποκείμενων παθήσεων μπορεί συχνά να καταπολεμίσει την μυρωδιά.
Λάβετε υπόψη ότι ορισμένες ιατρικές θεραπείες και φάρμακα μπορούν, επιπλέον, να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την δυσάρεστη μυρωδιά του στόματος. Ενημερώστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν πιστεύετε ότι η κακή αναπνοή σας μπορεί να σχετίζεται με κάποια ιατρική θεραπεία. Μπορεί να είναι σε θέση να τροποποιήσει το σχέδιο θεραπείας σας ή να σας δώσει συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε τη στοματική σας υγεία κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Μπορεί ακόμη να σας συνταγογραφήσει φάρμακα ή τεχνητό σάλιο εάν η κακή αναπνοή σας σχετίζεται με ξηροστομία.
Πώς να προλάβετε την κακή αναπνοή
Μόλις απαλλαγείτε από την κακοσμία του στόματος, μπορείτε να λάβετε τα ακόλουθα μέτρα για να την αποτρέψετε από το να επανέλθει:
- Διατηρήστε τη στοματική σας υγιεινή. Συνεχίστε να βουρτσίζετε τα δόντια και τη γλώσσα σας δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα.
- Καθαρίστε τις στοματικές σας συσκευές.
- Επισκεφθείτε τακτικά τον οδοντίατρό σας για να προλάβετε έγκαιρα τυχόν σημάδια νόσου των ούλων ή τερηδόνας.
- Συνεχίστε να διαχειρίζεστε οποιεσδήποτε συνθήκες υγείας που μπορεί να προκαλούν ή να συμβάλλουν στην κακοσμία του στόματος.
- Μην καπνίζετε ή κάνετε χρήση καπνού.
- Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ και πίνετε άφθονο νερό.
Πότε να επισκεφθείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης
Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας εάν η κακοσμία του στόματός σας δεν έχει προφανή αιτία και δεν υποχωρεί. Αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ασθένειας των ούλων ή κακής οδοντικής υγείας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασθένεια των ούλων με την πάροδο του χρόνου.
Θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν εσείς και ο οδοντιατρος σας δεν μπορείτε να προσδιορίσετε την αιτία της κακοσμίας του στόματός σας. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, όπως γαστρική παλινδρόμηση, νεφρική νόσο ή πάθηση των ιγμορείων. Θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν πάροχο υγείας εάν έχετε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, όπως βήχα ή πυρετό, μαζί με την κακή αναπνοή.
Ο πάροχος υγείας θα εξετάσει το ιατρικό σας ιστορικό και θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας. Θα πραγματοποιήσει, επίσης, μια φυσική εξέταση και θα επιθεωρήσει τη μύτη και το στόμα σας. Μπορεί να σας πάρει δείγμα από το λαιμό αν έχετε πληγές στο στόμα ή πονόλαιμο.
Εάν ο πάροχος υπηρεσιών υγείας σας ανησυχεί για ορισμένες καταστάσεις, μπορεί να πραγματοποιήσει ακτινογραφίες, εξετάσεις αίματος ή ενδοσκόπηση για να βοηθήσει στη διάγνωση.
Μια γρήγορη επανεξέταση
Η κακή αναπνοή είναι συνήθως αποτέλεσμα κακής στοματικής υγιεινής. Ωστόσο, έχει και άλλες πιθανές αιτίες, όπως η διατροφή, το κάπνισμα και οι ασθένειες.
Μπορείτε συνήθως να απαλλαγείτε από την κακοσμία του στόματος διατηρώντας σωστή στοματική υγιεινή και λαμβάνοντας οδοντιατρική φροντίδα. Ανάλογα με την αιτία, μπορεί επίσης να ωφεληθείτε από αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, οικιακές θεραπείες και θεραπεία ιατρικών παθήσεων.