18 Νοεμβρίου 2024
12 C
Athens

13 τρόποι να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας


 

Αυτοπεποίθηση…όλοι τη θέλουν και μπορούμε εύκολα να την εντοπίσουμε στους άλλους. Όταν, όμως, χρειάζεται να έχουμε οι ίδιοι πίστη στον εαυτό μας, συχνά φαίνεται τόσο δύσκολο εώς και απίθανο. Όπως και να ‘χει, μην απελπίζεστε! Το concept της αυτοπεποίθησης δεν είναι τόσο άπιαστο, όσο φαίνεται. Αντιθέτως, υπάρχουν τρόποι, για να αναπτύξετε την αυτοπεποίθηση σας, εφόσον αντιληφθείτε τι σημαίνει και από που προέρχεται.

Από πού πηγάζει η αυτοπεποίθηση;

Η αυτοπεποίθηση είναι η εμπιστοσύνη, που έχετε στις δεξιότητες, τις επιλογές και τις αξίες σας. Προέρχεται από μέσα σας και σας προσφέρει μια εσωτερική γνώση των δυνατών και των αδύνατών σας σημείων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπαίνετε σε μια διαδικασία σκληρής αυτοκριτικής. «Η αυτοπεποίθηση προέρχεται από τις πληροφορίες και τις ιδέες, που λαμβάνουμε από το εξωτερικό περιβάλλον και οι οποίες διαμορφώνουν μια θετική εικόνα του εαυτού μας», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Rameya Shanmugavelayutham, LCSW. «Συχνά μπαίνουμε στον κόσμο με άφθονη αυτοπεποίθηση. Πάρτε, για παράδειγμα, ένα μικρό παιδί, που αισθάνεται σιγουριά, όταν παίρνει ρίσκα, όπως όταν πηδάει από τις κούνιες ή όταν χορεύει μπροστά σε ένα πλήθος. Αν η πράξη του παιδιού συνοδέυεται από εξωτερική επιβεβαιώση και περαιτέρω ενθάρρυνση, συνήθως από τους γονείς, ενισχύεται η πίστη στον εαυτό του και αρχίζουν να παγιώνονται μέσα του γνωστικά σχήματα, τα οποία, επιβεβαιώνουν ότι είναι άξιο, πολύτιμο, όμορφοι, έξυπνο κ.λπ.». Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν συχνά μια ισχυρή αίσθηση αυτοπεποίθησης ως παιδιά, η ζωή συχνά μας φέρνει αντιμέτωπους με καταστάσεις, που μπορούν να αλλοιώσουν την πίστη στον εαυτό μας. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση μας κάνει να νιώθουμε αδύναμοι απέναντι στην κριτική των άλλων ή δυσκολία να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι κάθε στιγμή είναι μια ευκαιρία να χτίσετε στοιχεία, που θα τροφοδοτήσουν την αυτοπεποίθησή σας. Αυτό συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου μέσα από μικρές και μεγάλες στιγμές που σταδιακά ενισχύουν την εμπιστοσύνη, που έχετε στον εαυτό σας. 

Πρέπει να σημειώσουμε σε αυτό το σμείο, ότι, αν και μοιάζουν στην επιφάνεια, το να είναι κανείς ντροπαλός ή εσωστρεφής δεν ισοδυναμεί με την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Η ντροπαλότητα είναι ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας, καθώς μερικοί άνθρωποι είναι από τη φύση τους συνεσταλμένοι γύρω από αγνώστους. Αντίστοιχα, η εσωστρέφεια είναι, επίσης, ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, που περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Carl Jung, ως «κάποιος που προτιμά να στραφεί προς τον εσωτερικό του κόσμο για προβληματισμό και διορατικότητα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους εξωστρεφείς, που προτιμούν να συναναστρέφονται με άλλους ανθρώπους». 

Τι προκαλεί την χαμηλή αυτοπεποίθηση;

Όπως μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, υπάρχουν και πράγματα που μπορούν να τη διαβρώσουν. Σύμφωνα με την Shanmugavelayutham, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι κοινωνικοποιούνται και γίνονται αντιληπτοί από τους γύρω τους, σε συνδυασμό με τις δύσκολες μεταβατικές φάσεις στην παιδική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικίωση, μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλότερη αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, η Shanmugavelayutham τονίζει ότι ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην μείωση της αυτοπεποίθησης περιλαμβάνουν:

  • φροντιστές που είναι υπερβολικά επικριτικοί ή αυστηροί
  • φροντιστές που περιορίζουν τα παιδιά
  • αίσθημα απόρριψης από τους συνομηλίκους
  • δυσκολίες μετάβασης στην κοινωνικά κατασκευασμένη ιδέα της «ενηλικίωσης»
  • θεώρηση των μέσων ενημέρωσης για το τι είναι «ιδανικό» σε έναν άνθρωπο

Διαφορετικά επίπεδα αυτοπεποίθησης μπορούν, επίσης, να εμφανιστούν σε διαφορετικές καταστάσεις. Μπορεί να αισθάνεστε πολύ σίγουροι για τις ικανότητές σας στα μαθηματικά, επειδή κοινωνικοποιηθήκατε και σας επαίνεσαν, για να πετύχετε στις ακαδημαϊκές σας σπουδές. Μπορεί να αισθάνεστε λιγότερη αυτοπεποίθηση, όταν πρόκειται για δημόσια ομιλία, επειδή έχετε λάβει προηγουμένως επικρίσεις από συνομηλίκους και δεν έχετε ακόμη επεξεργαστεί τα σχόλιά τους με χρήσιμο τρόπο.

Και πάλι, τα καλά νέα είναι ότι η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να διορθωθεί και αυτό εξαρτάται απόλυτα από εσάς.

13 τρόποι για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας:

  1. Μάθετε από πού πηγάζει η έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Η εύρεση της βασικής αιτίας για τη χαμηλή αυτοπεποίθηση σας προσφέρει τη συνταγή, για να την τονώσετε. Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι μέσω του αυτοστοχασμού. Αν κρατάτε ημερολόγιο, μάλιστα, είναι πιο εύκολο να ανατρέξετε και σε παλαιότερες σκέψεις και συναισθήματά σας. Δοκιμάστε αυτήν την άσκηση, για να σας βοηθήσει να βρείτε την πιθανή βασική αιτία της χαμηλής σας αυτοπεποίθησης:

  • Για μία εβδομάδα, καταγράψτε σκέψεις ή εκφράσεις, που ακούτε συχνά και οι οποίες μειώνουν την αυτοπεποίθησή σας.
  • Για κάθε σκέψη ή ρήση, αναρωτηθείτε «Ποιος ή τι σας το είπε αυτό;».
  • Αποφασίστε εάν θέλετε να επιτρέψετε σε αυτή τη φωνή να έχει εξουσία στις σκέψεις σας σε αυτό το στάδιο της ζωής σας.
  • Σημειώστε τις αντιδράσεις σας και δημιουργήστε ένα σχέδιο δράσης, για να προχωρήσετε.

Εάν δυσκολεύεστε, θα μπορούσε να σας βοηθήσει ένας ψυχοθεραπευτής ή κάποιος life coach, ώστε να εντοπίσετε τις αρνητικές σκέψεις χαμηλής αυτοπεποίθησης και να τις μετουσιώσετε σε δύναμη. 

  1. Καταλάβετε τι σημαίνει αυτοπεποίθηση για εσάς.

Αφιερώστε λίγο χρόνο, για να καταλάβετε πώς αισθάνεστε την αυτοπεποίθηση στο σώμα σας. Μια καλή ερώτηση, που πρέπει να κάνετε, είναι: «Πώς θα ξέρω ότι έχω φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο αυτοπεποίθησης;» Ίσως αρχίσετε να κοινωνικοποιήστε περισσότερο στη δουλειά ή μπορεί, επιτέλους, να τολμήσετε μια ενδυματολογική επιλογή, που προηγουμένως, σας τρόμαζε! Δεν έχει σημασία, τι είναι αυτό, που σας κάνει να νιώθετε σίγουροι για τον εαυτό σας. Άλλωστε, η αυτοπεποίθηση έχει διαφορετική μορφή για τον κάθε άνθρωπο. Σημασία έχει να το βρείτε και το εφαρμόζετε κάθε μέρα!

  1. Ευθυγραμμιστείτε με τον εαυτό σας.

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να χρησιμοποιεί συχνά τη λέξη «πρέπει», (για παράδειγμα, θα πρέπει να παντρευτώ μέχρι τα 30, θα πρέπει να έχω σπίτι μέχρι τον επόμενο χρόνο ή θα έπρεπε να έχω φτιάξει τη ζωή μου μέχρι τώρα), κάντε ένα βήμα πίσω, πάρτε λίγο χρόνο και σκεφτείτε. Από πού προέρχεται αυτό το «πρέπει»; Πολλά από τα «πρέπει» στη ζωή πηγάζουν από κοινωνικά στερεότυπα και οικογενειακές προσδοκίες. Απέναντι στο στερεότυπο, είναι καλό να αναρωτιέστε πάντα: «Είναι αυτό που θέλω πραγματικά για τον εαυτό μου;». Μην ξεχνάτε, ότι έχετε τη δύναμη να ανακτήσετε τη ζωή σας ανά πάσα στιγμή. Όσο παίρνετε αποφάσεις, που ευθυγραμμίζονται με τον αληθινό σας εαυτό και τις επιθυμίες σας, θα είστε πιο σίγουροι και πιο ευτυχισμένοι.

  1. Ξεκινήστε σιγά-σιγά.

Στους περισσότερους από εμάς δεν αρέσει να βιώνουμε πολλές και έντονες αλλαγές ταυτόχρονα. Ένα πολύ σημαντικό κλειδί για την επίτευξη της αυτοβελτίωσης είναι να ξεκινάτε σιγά-σιγά. Η Shirin Eskandani, life coach και ιδρύτρια του Wholearted Coaching, αναφέρει ότι ένας τρόπος για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση σας είναι να κάνετε μικρές υποσχέσεις στον εαυτό σας και μετά να τις πραγματοποιείτε. «Και η λέξη-κλειδί είναι μικρή. Κάντε πράγματα που αποτελούν πρόκληση για σας, χωρίς να ξεφεύγετε από το πλαίσιο του ρεαλιστικού».

  1. Υιοθετήστε μια νοοτροπία ανάπτυξης.

Μια νοοτροπία ανάπτυξης σας ενθαρρύνει να εξελιχεθίτε πέρα ​​από τις τρέχουσες δεξιότητες και γνώσεις σας, διατηρώντας ανοιχτή τη δυνατότητα βελτίωσης. Αντί να χρησιμοποιείτε φράσεις όπως «Δεν έχω αυτοπεποίθηση», απλώς προσθέστε τη λέξη «ακόμα», η οποία μετατρέπει την παλιά πεποίθηση σε «Δεν έχω ακόμη αυτοπεποίθηση». Με την προσθήκη της λέξης «ακόμη» επανανοηματοδοτείτε την πεποίθησή σας, δείχνοντας ότι βρίσκεστε στη διαδικασία απόκτησης δεξιοτήτων για να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση.

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η νοοτροπία ανάπτυξη οδήγησε σε καλύτερους βαθμούς στα μαθηματικά σε μαθητές γυμνασίου, οι οποίοι βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο, όταν οι μαθητές εκτέθηκαν σε περιβάλλοντα, που ενθάρρυναν τις αρχές του growth mindset. Αξίζει, λοιπόν, να δώσετε μια ευκαιρία στη νοοτροπία ανάπτυξης.

  1. Να ξέρετε ότι θα αποτύχετε και δεν πειράζει.

Ζούμε σε μια κοινωνία, που αποστρέφεται την αποτυχία και οι άνθρωποι μιλούν κυρίως για τα επιτεύγματά τους. Σπάνια ακούμε για τις αποτυχίες των ανθρώπων. Στην πραγματικότητα, όμως, η αποτυχία είναι απαραίτητο σκαλί, στο δρόμο προς την επιτυχία. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσετε, τόσο πιο ευχαριστημένοι θα είστε με τον εαυτό σας. «Πολλοί από εμάς, συνήθως διδασκόμασταν ότι η αυτοπεποίθηση προέρχεται από τα επιτεύγματα», αναφέρει η πιστοποιημένη life coach και leadership coach Nicole Cruz. «Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι, όταν τα καταφέρνουμε, αισθανόμαστε υπέροχα για τις ικανότητές μας, αλλά όταν αποτυγχάνουμε, η αυτοπεποίθησή μας χτυπάει κόκκινο. Πραγματικά πιστεύω ότι η αυτοπεποίθηση προέρχεται από τις δικές μας σκέψεις για τις ικανότητές μας και όχι από τα εξωτερικά μας επιτεύγματα. Έτσι, ανεξάρτητα από το αν θα πετύχουμε ή θα αποτύχουμε, έχουμε τη δύναμη να διατηρήσουμε την αυτοπεποίθησή μας».

  1. Υπερασπιστείτε τον εαυτό σας απέναντι στον εαυτό σας.

Μερικές φορές μπορεί να διστάζετε να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας, επειδή έχετε δεχθεί κριτική από πρόσωπα εξουσίας, όπως γονείς ή δάσκαλοι, και έχετε υιοθετήσει την κριτική τους ως δικές σας πεποιθήσεις. Ωστόσο, φτάνετε σε ένα σημείο, που αυτή η ανατροφοδότηση σκέψεων δεν σας εξυπηρετεί πλέον στην τρέχουσα στιγμή της ζωής σας. Υψώνοντας το ανάστημά σας σε αυτή την εσωτερική φωνή, που αναπαράγει τις παλιές κριτικές των γονιών ή των δασκάλων σας, θα ξεκλειδώσετε ένα νέο επίπεδο αυτοπεποίθησης μέσα σας. «Η αυτοπεποίθηση μπορεί, επίσης, να οικοδομηθεί με το να ξαναγράψουμε την αφήγηση στο κεφάλι μας σχετικά με την αξία μας. Αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό αυτοπεριοριστικών πεποιθήσεων και το ξερίζωμά τους από μέσα μας», εξηγεί η Shanmugavelayutham. «Συχνά η φωνή στο κεφάλι μας, που μας λέει ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, δεν είναι η αυθεντική φωνή μας, αλλά ένα σύνολο από όλες τις φωνές εκείνων, που μας έχουν επικρίνει στο παρελθόν. Έτσι το γεμάτο αυτοπεποίθηση παιδί, με το οποίο χάσαμε την επαφή κάπου στη πορεία, μπορεί να ξαναεμφανιστεί».

  1. Κατανοήστε ότι τα συναισθήματα είναι προσωρινά.

Στο βιβλίο Come As You Are, η σεξουαλική παιδαγωγός και ερευνήτρια Δρ. Emily Nagoski γράφει, ότι «Τα συναισθήματα είναι σαν ένα τούνελ. Πρέπει να διανύσεις όλο το σκοτάδι για να φτάσεις τελικά στο φως». Τα συναισθήματα έχουν αρχή, μέση και τέλος. Παρόλο, που τη στιγμή που νιώθουμε κάτι, το συναίσθημα είναι πολύ έντονο και μας κατακλύζει, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μόνο προσωρινό. Σε πολύ βασικό επίπεδο, τα συναισθήματα είναι φυσιολογικές αντιδράσεις σε ερεθίσματα στο περιβάλλον σας. Εάν το Wi-Fi σας σβήσει ακριβώς πριν από την παρουσίαση της εργασίας σας, θα αντιμετωπίσετε ένα οξύ άγχος. Εάν λάβετε ένα πακέτο έκπληξη από την αδερφή σας, θα σας κυριεύσει η χαρά. Εάν λάβετε ένα μήνυμα από τον πρώην σας, μπορεί να αισθανθείτε μια έντονη θλίψη. Όποια και αν είναι τα ερεθίσματα και τα συναισθήματα, που ανταποκρίνονται σε αυτά, όλα είναι σημεία, που καθορίζουν την επόμενη δράση σας. Όσον αφορά την αυτοπεποίθηση, οποιοδήποτε συναίσθημα, όπως το άγχος ή ο φόβος, που σας εμποδίζει να αναλάβετε δράση, είναι μόνο προσωρινό. Μόλις υποχωρήσει, μπορείτε να κάνετε την επόμενη κίνησή σας. 

  1. Εστιάστε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε.

«Πολλές φορές, βασίζουμε την αυτοπεποίθησή μας σε πράγματα, πάνω στα οποία στην πραγματικότητα δεν έχουμε κανέναν έλεγχο—τι σκέφτονται οι άλλοι για μας, το αποτέλεσμα ενός project, τις αντιδράσεις των άλλων κ.λπ.», εξηγεί η Nicole Cruz. «Για να χτίσετε την αυτοπεποίθηση σας, πρέπει να αποκολληθείτε από πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε και να αρχίσετε να βασίζετε την αυτοπεποίθησή σας σε πράγματα, τα οποία ελέγχετε». Πάρτε, για παράδειγμα, την προετοιμασία μιας παρουσίασης. Μπορεί να επενδύσετε πολλή ενέργεια στις απόψεις άλλων ανθρώπων, στο αποτέλεσμα του project σας ή στις αντιδράσεις των συναδέλφων σας στη δουλειά. Για να ενισχύσετε, όμως, την αυτοπεποίθηση σας απέναντι σε πράγματα που δεν έχετε τον έλεγχο, πρέπει να εστιάσετε στα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε—για παράδειγμα, πόσο προετοιμασμένοι είστε για την παρουσίασή σας, το πάθος σας για το θέμα της και πόση δουλειά έχετε κάνει για αυτή. «Υπενθυμίστε στον εαυτό σας αυτά τα πράγματα επανειλημμένα μέχρι να γίνουν οι νέες σας πεποιθήσεις», προσθέτει η Cruz. Εστιάζοντας σε πράγματα που ελέγχετε, έχετε περισσότερη σταθερότητα, για να προχωρήσετε. 

  1. Δημιουργήστε μια κοινότητα ομοϊδεατών γύρω σας.

Η έρευνα δείχνει ότι οι απόψεις μας για τον εαυτό μας είναι συνήθως ανακριβείς. Δεν έχι σημασία αν υποτιμάτε ή υπερεκτιμάτε τις ικανότητές σας, καθώς, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείτε να δημιουργήσετε μία ακριβή εικόνα για τον εαυτό σας στην απομόνωση. Πρέπει να αλληλεπιδράσετε με το περιβάλλον σας και άλλους ανθρώπους, για να χτίσετε αυτοπεποίθηση. Η δημιουργία, λοιπόν, ενός περιβάλλοντος, στο οποίο θα αναπτύξετε την εκκολαπτόμενη αυτοπεποίθησή σας είναι ζωτικής σημασίας. Μοιραστείτε την εμπειρία σας με μερικούς στενούς φίλους, που βρίσκονται στο ίδιο ταξίδι αυτο-ανάπτυξης. Βρείτε πόρους, όπως ψυχοθεραπευτές, life coaches, podcasts, blogs και βιβλία που θα σας βοηθήσουν να χτίσετε τα θεμέλια για τη νέα σας αυτοπεποίθηση.

  1. Κάντε ένα διάλειμμα από τα social media.

Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο European’s Journal of Psychology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση τείνουν να έλκονται προς την δημιουργία ενός «ψευδούς εαυτού» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια ανακριβή εικόνα του εαυτού τους. Σκεφτείτε, λοιπόν, να κάνετε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να επανασυνδεθείτε με το άτομο που πραγματικά είστε, χωρίς να συγκρίνεστε και να προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε τους άλλους.

  1. Καλλιεργήστε τη συμπόνια.

Η καλλιέργεια της συμπόνιας προς τον εαυτό σας, μπορεί να σας βοηθήσει να συμπάσχετε με τον εαυτό σας, όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στη ζωή. Έτσι, θα απομακρυνθείτε από την σκληρή επικριτική στάση προς τον εαυτό σας και θα προσανατολιστείτε σε πιο τρυφερούς τρόπους να μιλήσετε στον εαυτό σας. «Η συμπόνια είναι το κλειδί για την καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης», λέει η life coach Eskandani. «Το να επιμένουμε στα λάθη ή τις αποτυχίες του παρελθόντος επηρεάζει πραγματικά την αυτοπεποίθησή μας». Αν είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και σας επιτρέπετε να προσπεράσετε τα λάθη και τις αποτυχίες, τότε είστε ένα βήμα πιο κόντα στο να σας εμπιστευτείτε».

  1. Αναζητήστε επαγγελματική υποστήριξη

Εάν η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης σας έχει γίνει μια αποθαρρυντική ιδέα, ίσως είναι καιρός να στηριχτείτε σε επαγγελματίες. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χτίσει κανείς την αυτοπεποίθησή του. Μια προσέγγιση περιλαμβάνει την επεξεργασία και το ξερίζωμα των εμπειριών, που μπορεί να έχουν συμβάλει στην δημιουργία αρνητικής αυτοεικόνας. Αν και αυτό μπορεί να γίνει μέσω του αυτό-στοχασμού, μπορεί συχνά να είναι πιο αποτελεσματικό όταν γίνεται με έναν ψυχοθεραπευτή», λέει η Shanmugavelayutham.

Τα οφέλη της ενίσχυσης της αυτοπεποίθησής σας.

Αν και μπορεί να σας φαίνετε αφύσικο και δύσκολο, υπάρχουν πολλά οφέλη από την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης σας, όπως:

  • Ανθεκτικότητα, για να δοκιμάσετε νέα πράγματα

«Η αυτοπεποίθηση είναι η πηγή για πολλά από αυτά που αναζητούμε στη ζωή. Μας δίνει τα καύσιμα που χρειαζόμαστε, για να δοκιμάσουμε νέα πράγματα και να ρισκάρουμε» λέει η Shanmugavelayutham.

  • Καλύτερη απόδοση

Είτε στη δουλειά, είτε στον αθλητισμό, είτε σε προσωπικό επίπεδο, η αυτοπεποίθηση μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας με μεγαλύτερη ευκολία και, επομένως, με επιτυχία. «Η αυτοπεποίθηση σε έναν τομέα μπορεί να γεννήσει αυτοπεποίθηση σε άλλους τομείς», προσθέτει οη Shanmugavelayutham. Μάλιστα, η αυτοπεποίθηση έχει αποδειχθεί, ότι είναι υψηλότερος προγνωστικός παράγοντας απόδοσης από την ικανότητα!

  • Δημιουργείτε τη ζωή που θέλετε

«Όταν δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας, τείνουμε να δρούμε, με τρόπο που, στην πραγματικότητα, δημιουργεί το ακριβές αποτέλεσμα, που φοβόμαστε», εξηγεί η Cruz. «Ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή μας, μπορούμε να δράσουμε, δημιουργώντας αποτελέσματα, που αντανακλούν καλύτερα την απίστευτη δύναμη που υπάρχει μέσα μας».

  • Αποφασίζετε με άξονα τις επιθυμίες σας 

Όταν είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου, λέει η Eskandani, «αρχίζεις να παίρνεις αποφάσεις, με γνώμονα αυτό που πραγματικά θέλεις. Ακούς λιγότερο τον εξωτερικό θόρυβο και αρχίζεις να κάνεις αυτό που θέλεις πραγματικά».

Συμπέρασμα

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς γεννιόμαστε με ένα υγιές επίπεδο αυτοπεποίθησης, η ζωή μας φέρνει αντιμέτωπους με προκλήσεις, που μπορούν να διαβρώσουν την αίσθηση της αυτοπεποίθησής μας. Ωστόσο, είναι δυνατό να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας και η προσπάθεια αξίζει το κόπο, για να ζήσουμε μια πιο ικανοποιητική και γεμάτη ζωή.

Επιμέλεια: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks