Η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο κοινές ψυχικές ασθένειες. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει η συζήτηση για την ψυχική υγεία, δεν υπάρχει ακόμα επαρκής γνώση και ενημέρωση. Αυτό αποτελεί πρόβλημα, καθώς το περιβάλλον ενός ανθρώπου με κατάθλιψη δεν γνωρίζει πως να διαχειριστεί την κατάσταση, με αποτέλεσμα να την επιδεινώνει. Επειδή, λοιπόν, η γνώση είναι δύναμη και πρέπει να την μοιραζόμαστε, έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω 4 συμπεριφορές, που είναι καλό να αποφεύγευτε.
- Μην παίρνετε τα πάντα τοις μετρητοίς
Η κατάθλιψη του συγγενή ή του φίλου σας δεν είναι δικό σας λάθος, όπως δεν είναι και δικό του. Προσπαθήστε να μην επηρεάζεστε συναισθηματικά, όταν τον βλέπετε θυμωμένο, απογοητευμένο και απόμακρο. Βέβαια αυτό είναι δύσκολο, όταν νοιάζεσαι για κάποιον άνθρωπο. Έτσι, μπορεί κάποια στιγμή, η κατάσταση να γίνει δυσβάστακτη για εσάς, με αποτέλεσμα να αισθανθείτε την ανάγκη να απομακρυνθείτε για λίγο. Είναι φυσιολογικό να αφιερώσετε χώρο και χρόνο για τον εαυτό σας, όταν αισθάνεστε συναισθηματικά εξαντλημένοι. Σε κάθε περίπτωση, μην κρίνετε τον εαυτό σας και μην κατηγορείτε τον φίλο σας. Εάν έχετε την ανάγκη να εκφράσετε τα συνασθήματά σας μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχοθεραπευτή ή σε κάποιο άτομο του κύκλου σας, που εμπιστεύεστε.
2. Μην προσπαθείτε να «διορθώσετε» τον άλλο άνθρωπο
Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή κατάσταση ψυχικής υγείας, που απαιτεί επαγγελματική θεραπεία. Ναι, είναι δύσκολο να καταλάβετε ακριβώς, πώς είναι η κατάθλιψη, αν δεν την έχετε βιώσει ποτέ. Σίγουρα, όμως, δεν βοηθάτε με καλοπροαίρετες φράσεις, όπως: «Θα πρέπει να είσαι ευγνώμων για τα καλά πράγματα στη ζωή σου» ή «Απλώς σταμάτα να σκέφτεσαι θλιβερά πράγματα». Μπορείτε να ενθαρρύνετε τη θετικότητα (αν και ο φίλος σας μπορεί να μην ανταποκρίνεται) υπενθυμίζοντάς του πράγματα, που σας αρέσουν σε αυτόν, ειδικά όταν οι ίδιοι μιλάνε συνεχώς ανρητικά για τον εαυτό τους. Έτσι, ο φίλος σας θα καταλάβει ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για αυτόν.
3. Μην δίνετε συμβουλές
Αν και ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής συχνά βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, μπορεί να είναι δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές εν μέσω ενός καταθλιπτικού επεισοδίου. Μπορεί να θέλετε να βοηθήσετε παρέχοντας συμβουλές, όπως περισσότερη άσκηση ή ισορροπημένη διατροφή. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για μια χρήσιμη συμβουλή, γιατί ο φίλος σας μπορεί να μην θέλει να την ακούσει αυτή τη στιγμή. Μέχρι να σας ζητηθεί, λοιπόν, είναι καλύτερο να αποφύγετε την παροχή συμβουλών και να επιμείνετε στην ενεργητική ακρόαση.
4. Μην υποβαθμίζετε και μην συγκρίνετε την εμπειρία τους
Εάν ο φίλος σας μιλάει για την κατάθλιψή του, μπορεί να θέλετε να πείτε πράγματα όπως, «Καταλαβαίνω» ή «Το έχω ζήσει και εγώ». Ωστόσο, αν δεν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ οι ίδιοι κατάθλιψη, άθελά σας υπποβαθμίζετε τα συναισθήματά του. Η κατάθλιψη υπερβαίνει την απλή αίσθηση θλίψης. Η λύπη συνήθως περνάει αρκετά γρήγορα, ενώ η κατάθλιψη μπορεί να παραμείνει και να επηρεάσει τη διάθεση, τις σχέσεις, την δουλειά, το σχολείο και όλες τις άλλες πτυχές της ζωής για μήνες ή και χρόνια. Το να συγκρίνετε αυτά που περνούν με τα προβλήματα κάποιου άλλου ή να λέτε πράγματα όπως «Ναι αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα», γενικά δεν βοηθά! Ο πόνος του φίλου σας είναι η πραγματικότητα του τη δεδομένη στιγμή και η επικύρωση αυτού του πόνου, θα τον βοηθήσει περισσότερο από όλα. Έτσι, λοιπόν, θα μπορούσατε να πείτε: «Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο δύσκολο είναι να το αντιμετωπίσεις. Ξέρω ότι δεν μπορώ να σε κάνω να νιώσεις καλύτερα, αλλά να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνος».
Σήμερα τα μέσα και τα εργαλεία ενημέρωσης σχετικά με τις ψυχικές νόσους είναι διαθέσιμα σε όλους! Όταν, λοιπόν, υπάρχει στο κοντινό σας περιβάλλον κάποιος με κατάθλιψη, είναι απαραίτητο να φροντίζετε για την κατάλληλη ενημέρωσή σας. Μάλιστα, σε περίπτωση που αποφασίσετε να παρέμβετε, είναι απαραίτητο, να είστε προσεκτικοί στους χειρισμούς σας, ώστε να διευκολύνεται τον άλλο άνθρωπο και όχι να επιδεινώσετε την κατάσταση του.
Επιμέλεια: Ηλιάνα Θεοδωρίδου