Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 στο Journal of Pain Research, η ναυτία εμφανίζεται περίπου στο 58% των ανθρώπων κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου ημικρανίας –και αυτή είναι μια συντηρητική εκτίμηση. Δεδομένα από μια παλαιότερη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Headache, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν έμετο και ναυτία κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου, με εκτιμήσεις που πλησιάζουν στο 70 έως 90%, αντίστοιχα.
Για άτομα που δεν έχουν ημικρανία, αυτοί οι αριθμοί μπορεί να φαίνονται εκπληκτικοί. Σε τελική ανάλυση, ο παλμικός πόνος στο κεφάλι και οι οπτικές διαταραχές συνήθως θεωρούνται ως τα ενδεικτικά σημάδια, ότι η ημικρανία πλησιάζει. Πως, όμως, συνδέεται η ημικρανία με τις στομαχικές ενοχλήσεις;
Ευτυχώς, έχουμε μερικές απαντήσεις σχετικά με το γιατί νιώθετε ναυτία με μια ημικρανία και, πιο σημαντικό, συμβουλές για το πώς μπορείτε να σταματήσετε τον πόνο και την ενόχληση πριν γίνει αφόρητος.
Τι προκαλεί ημικρανία με ναυτία και έμετο;
Το ποιος και το γιατί σχετικά με τις κρίσεις ημικρανίας είναι ήδη ένα μυστήριο, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να είναι επικίνδυνα. Παρόλο που η ναυτία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των συμπτωμάτων ημικρανίας για πολλούς ανθρώπους, το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι ξεκάθαρο. Τα καλά νέα είναι ότι οι ειδικοί έχουν μερικές θεωρίες που ρίχνουν φως στη σχέση μεταξύ ημικρανίας και ναυτίας.
- Η ημικρανία αφορά ορισμένες περιοχές του εγκεφαλικού στελέχους.
Η ημικρανία συνήθως περιλαμβάνει συμπτώματα, όπως ναυτία, αλλά μερικές φορές και έμετο και διάρροια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τουλάχιστον ένα μέρος αυτού οφείλεται στην ημικρανία, καθώς επηρεάζει διαφορετικές περιοχές του εγκεφαλικού στελέχους, που εμπλέκονται σε αυτόνομες λειτουργίες, όπως η πέψη. Η ιδέα είναι ότι οι κρίσεις ημικρανίας ερεθίζουν τα νεύρα που ενεργοποιούν αυτό το σύστημα, πυροδοτώντας αυτά τα συμπτώματα.
- Η ημικρανία μειώνει τα επίπεδα σεροτονίνης.
Μια άλλη θεωρία είναι ότι η ημικρανία μειώνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία πιστεύεται ότι συμβάλλει στη ναυτία. Η σεροτονίνη είναι γενικά γνωστή ως «η χαρούμενη ορμόνη», που διατηρεί τη καλή μας διάθεσή. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια μείωση των χημικών ουσιών, που μας «κάνουν χαρούμενους» θα μπορούσε να έχει αξιοσημείωτες παρενέργειες.
- Η ημικρανία πυροδοτεί αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.
Θεωρείται ότι οι κρίσεις ημικρανίας αλλάζουν τη διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο. Συνήθως, η διάμετρος αυξάνεται σε μέγεθος και τραβιέται στις μήνιγγες (απορροφητής κραδασμών μεταξύ του κρανίου και του εγκεφάλου σας), γεγονός που προκαλεί παλλόμενους πόνους. «Όταν αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν μέρη του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη ναυτία και τον έμετο, μπορεί να αντιμετωπίσετε στομαχικά προβλήματα», εξηγεί ο νευρολόγος Clifford Segil, D.O.
Σύμφωνα με αυτόν, μία περιοχή του εγκεφάλου, προκαλεί ναυτία και έμετο σε άτομα με ημικρανία. Αυτή η περιοχή μεταδίδει αισθητήριες πληροφορίες από το νωτιαίο μυελό στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Headache and Pain, η ναυτία στην πρόδρομη φάση της ημικρανίας συνδέεται με τη δραστηριότητα σε αυτό το τμήμα του εγκεφάλου.
- Η ημικρανία προκαλεί την απελευθέρωση ενός συγκεκριμένου νευροδιαβιβαστή.
Ο πόνος της ημικρανίας συνδέεται με την απελευθέρωση ενός νευροδιαβιβαστή (ενός από τους αγγελιοφόρους του σώματός σας) που ονομάζεται CGRP-πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης Αυτός ο νευροδιαβιβαστής είναι, επίσης, διαδεδομένος στο έντερο, κάτι που θα μπορούσε να έχει κάποια σχέση με της αίσθηση ναυτίας, κατά την ημικρανία.
Ποια είναι τα συμπτώματα ημικρανίας;
Η ναυτία είναι ένα κοινό σύμπτωμα της ημικρανίας, αλλά σίγουρα δεν είναι το μόνο που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Επιπλέον συμπτώματα της ημικρανίας περιλαμβάνουν:
- Οπτικές διαταραχές
- Ευαισθησία στο φως και τον ήχο
- Αδυναμία στη μία πλευρά του προσώπου ή του σώματός σας
- Μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στο ένα άκρο ή στη μία πλευρά του προσώπου σας
- Παλλόμενος πόνος στη μία ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας
- Πονόλαιμος
- Δυσκολία στην ομιλία, τη συγκέντρωση ή την κατανόηση
Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια ενοχλητικά έως έντονα επώδυνα, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον χρόνο λήψης φαρμάκων, που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη ναυτία. Επίσης, μπορεί να σας εμφανίσουν περίεργα συμπτώματα, που μπορεί να μην φαίνονται καν σχετικά. Έτσι, εάν παρατηρήσετε πράγματα όπως δυσκαμψία στον αυχένα, αλλαγές στη διάθεση, λαχτάρα για φαγητό, δυσκοιλιότητα, συχνό χασμουρητό και αυξημένη ούρηση, μπορεί να αντιμετωπίσετε μια κρίση ημικρανίας στο εγγύς μέλλον.
Πώς να αποτρέψετε τη ναυτία, όταν σας πιάνει ημικρανία
Η πρόληψη της ναυτίας πηγαίνει πίσω στην πρόληψη της ημικρανίας. Μια στρατηγική, που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι ο εντοπισμός (και στη συνέχεια η αποφυγή!) των παραγόντων, που προκαλούν ημικρανία, όπως:
- Παράλειψη γευμάτων
- Άγχος ή στρες
- Αφυδάτωση
- Αλλαγές καιρού
- Αλλεργίες
- Έκθεση σε συγκεκριμένα φώτα, ήχους και οσμές
- Ορισμένα φάρμακα
- Οδοντιατρικά προβλήματα, όπως το τρίξιμο των δοντιών
- Υπερβολική χρήση οθόνης
- Jet lag ή έλλειψη ύπνου
- Ορμόνες
- Καφεΐνη
- Αλκοόλ και συγκεκριμένα κόκκινο κρασί
- Συγκεκριμένες τροφές, όπως παλαιωμένα τυριά και αλλαντικά
Ενώ η αποφυγή των παραγόντων, που προκαλούν την ημικρανία, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας, μερικές φορές δεν αρκεί για να αποτρέψει αυτές τις επώδυνες κρίσεις.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αντιμετώπιση μιας ημικρανίας δεν είναι ποτέ διασκεδαστική, ειδικά όταν το στομάχι σας υφίσταται, επίσης, συνέπειες. Μην ξεχάσετε να απευθυνθείτε στο γιατρό σας ή άλλον επαγγελματία υγείας σχετικά με τρόπους πρόληψης και θεραπείας των κρίσεων ημικρανίας.
Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου