20 Νοεμβρίου 2024
14.9 C
Athens

Φυσικές θεραπείες για την ακμή


Αν και συνήθως η ακμή ταλαιπωρεί εφήβους και νεαρούς ενήλικες, είναι εξίσου συνήθης μεταξύ των ενηλίκων. Οι ορμόνες, το στρες, τα γονίδια, τα ερεθιστικά προϊόντα και η φαρμακευτική αγωγή μπορούν όλα να συμβάλλουν στην πρόκλησή της ανεξαρτήτως ηλικίας.

Εάν, λοιπόν, έχετε ακμή, μπορείτε να αναζητήσετε μία από τις δεκάδες φυσικές θεραπείες, για να καθαρίσετε το δέρμα σας. Ωστόσο, είναι καλό να θυμάστε ότι διαφορετικές θεραπείες και διαφορετικά προϊόντα είναι αποτελεσματικά για κάθε επιδερμίδα. Επομένως, ολπιστείτε με υπομονή και δοκιμάστε οποιαδήποτε από τις παρακάτω μεθόδους, επιθυμείτε. 

  1. Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι η βάση για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, που περιέχουν ρετινόλη, η οποία αποτελεί μία από τις κύριες τοπικές θεραπείες της ακμής από τους δερματολόγους. Οι κρέμες με βιταμίνη Α, που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως οι κρέμες ρετινόλης, μπορούν, επίσης, να συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της ακμής (ενδεχομένως όχι τόσο αποτελεσματικά, όσο τα συνταγογραφούμενα φάρμακα).

Ειδικότερα, η βιταμίνη Α διδάσκει στα κύτταρα του δέρματος, να αναποδογυρίζουν, βοηθώντας στη θεραπεία και την πρόληψη των φραγμένων πόρων. Η βιταμίνη Α είναι καλό να εφαρμόζεται πάντα τη νύχτα, καθώς η υπεριώδης ακτικοβολία μειώνει την αποτελεσματικότητά της.

2. Aloe Vera

Ενώ η αλόη βέρα είναι ευρέως γνωστή για την αντιμετώπιση εξανθημάτων, εκζεμάτων και εγκαυμάτων, τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να καταπραΰνει και την ακμή. Συγκεκριμένα, οι αντιβακτηριακές ιδιότητες της δρουν κατά της φλεγμονώδους ακμής και της φαγεσωρικής ακμής, καταπραΰνοντας παράλληλα το ερεθισμένο δέρμα.

Τα προϊόντα, που περιέχουν αλόη βέρα είναι γενικά ασφαλή, εφόσον χρησιμοποιούνται μόνο στο δέρμα σας και δεν καταναλώνονται. Για το λόγο αυτό, να είστε πολύ προσεκτικοί, όταν εφαρμόζετε αλόη βέρα στην ακμή γύρω από το στόμα και τα μάτια.

3. Έλαιο τσαγιού

Όπως η αλόη βέρα, το έλαιο τεϊόδεντρου έχει ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν μόνο «στοιχεία χαμηλής ποιότητας» για την αποτελεσματικότητα του ελαίου τσαγιού για την ακμή. Ωστόσο, μια μικρή μελέτη του Μαρτίου 2016, που δημοσιεύθηκε στο ​Australasian Journal of Dermatology​ εξέτασε 18 ασθενείς με ήπια έως μέτρια ακμή και ανέφερε μείωση στις βλάβες της ακμής με προσωρινές παρενέργειες ξηρότητας και απολέπισης. Οι συμμετέχοντες σε εκείνη τη μελέτη εφάρμοσαν ένα τζελ ελαίου τσαγιού κατά το πλύσιμο του προσώπου τους δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες.

Όπως και με την αλόη βέρα, το έλαιο τεϊόδεντρου δεν καταναλώνεται.

 

4. Μέλι

Το μέλι είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό και μια εύκολη σπιτική θεραπεία για την ακμή. Μια μελέτη του Απριλίου 2017, που δημοσιεύθηκε στο ​Scientia Pharmaceutica​ δείχνει ότι το μέλι σε συνδυασμό με το φλοιό κανέλας μπορεί να σκοτώσει δύο τύπους βακτηρίων, που προκαλούν ακμή. Ωστόσο, οι συγγραφείς δεν σημείωσαν πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιείται το μείγμα.

5. Δηλητήριο μέλισσας

Το καθαρό δηλητήριο της μέλισσας, το οποίο περιέχουν και ορισμένα καλλυντικά, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής. Σε μια μελέτη του Μαΐου 2016, που δημοσιεύθηκε στο ​Journal of Cosmetic Dermatology​, τα τρία τέταρτα των 30 συμμετεχόντων, που εφάρμοσαν ορό με δηλητήριο μέλισσας σε ολόκληρο το πρόσωπό τους δύο φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες, παρουσίασαν ορατή βελτίωση στα σπυράκια τους. Όλοι οι συμμετέχοντες έπλυναν, επίσης, τα πρόσωπά τους με καθαριστικό αφρό μετά την εφαρμογή του ορού. 

Όπως το μέλι, το δηλητήριο της μέλισσας καταπολεμά τα βακτήρια, αλλά σε αντίθεση με το μέλι, η χρήση του είναι επικίνδυνη. Αποφύγετε αυτά τα προϊόντα, εάν γνωρίζετε, ότι έχετε αλλεργία σε τσιμπήματα μέλισσας ή άλλων εντόμων. Και, για να είμαστε ασφαλείς, όποιος δοκιμάζει αυτά τα προϊόντα για πρώτη φορά θα πρέπει να εφαρμόσει μια μικρή δοκιμαστική δόση, σε μια πολύ μικρή περιοχή του δέρματος και να περιμένει αρκετές ώρες, για να δει αν υπάρχει κάποια ανησυχητική αντίδραση.

6. Σαλικυλικό οξύ

Ένα άλλο στοιχείο, που αναφέρεται συχνά ως φυσική θεραπεία, είναι ο φλοιός ιτιάς. Δεν είναι ο ακατέργαστος φλοιός του δέντρου, φυσικά, που βοηθά στην απομάκρυνση της ακμής, αλλά το σαλικυλικό οξύ, που περιέχει, καθώς αποφράσσει τους πόρους και διαλύει το λάδι στο δέρμα σας. Ειδικότερα, καταπολεμά τις φλεγμονές, τα βακτήρια και το σμήγμα.

7. Μαγειρική σόδα

Όπως πολλές άλλες φυσικές θεραπείες, η μαγειρική σόδα είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό. Μπορεί ακόμα και να χρησιμοποιηθεί για απολέπιση, αλλά αυτό ενέχει τον κίνδυνο να ερεθίσει το δέρμα σας. Επιπλέον, καθώς η σόδα έχει ένα εντελώς διαφορετικό pH από το δέρμα σας, δύναται να σας προκαλέσει ξηροδερμία.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα, ανακατέψτε τη με νερό, για να σχηματιστεί μια πάστα και εφαρμόστε την τοπικά, πάνω στο σπυράκι, όχι σε ολόκληρο το πρόσωπο.

8. Πράσινο τσάι

Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού έχουν αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθιστώντας το πράσινο τσάι μια άλλη πιθανή φυσική θεραπεία για την ακμή. Αυτές οι ιδιότητες μπορεί να το βοηθήσουν να ελέγξει την παραγωγή σμήγματος, όταν χρησιμοποιείται τοπικά, δηλαδή όταν εφαρμόζεται στο πρόσωπο.

Αρκετές μελέτες εξέτασαν τις πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού για την ακμή και βρήκαν κάποια στοιχεία, που υποστηρίζουν την καθημερινή χρήση του. Συγκεκριμένα, μια κλινική δοκιμή ανέφερε μειωμένο σμήγμα, φλεγμονή και ακμή, όταν εφαρμόστηκε μια λοσιόν τσαγιού δύο φορές την ημέρα.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks