22 Νοεμβρίου 2024
14.2 C
Athens

Μύθοι σχετικά με την επιληψία


Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι η επιληψία επηρεάζει περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Το κύριο σύμπτωμα της επιληψίας είναι οι κρίσεις, δηλαδή εκρήξεις ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο. Πέρα από τη διαχείριση των επιληπτικών κρίσεων, τα άτομα με επιληψία συχνά πρέπει να αντιμετωπίσουν το στίγμα. Ένας τρόπος μείωσης του στίγματος είναι να αποσυνθέσουμε τους μύθους και τις ψευδείς αντιλήψεις, που έχουν δημιουργηθεί γύρω από την επιληψία. Για το λόγο αυτό παρακάτω, αναφέρουμε 13 μύθους για την επιληψία. 

  1. Όποιος παθαίνει επιληπτικές κρίσεις έχει επιληψία

Αν και η επιληψία είναι ίσως η πιο γνωστή κατάσταση κρίσεων, δεν είναι η μόνη. Η επιληψία προκαλείται από μη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, ενώ άλλες καταστάσεις μπορεί να έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς. Για παράδειγμα, το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ή τα καρδιακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν μη επιληπτικές κρίσεις. Η πιο κοινή μορφή μη επιληπτικών κρίσεων είναι οι διασπαστικές κρίσεις ή οι ψυχογενείς μη επιληπτικές κρίσεις (PNES). Το PNES σχετίζεται με μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των καταστάσεων ψυχικής υγείας και του ψυχολογικού τραύματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτιμάται ότι το 10% των ατόμων με PNES έχουν, επίσης, επιληπτικές κρίσεις.

2. Τα άτομα με επιληψία δεν μπορούν να εργαστούν

Αυτό είναι μύθος, καθώς τα άτομα με επιληψία ή επιληπτικές κρίσεις μπορούν να λειτουργήσουν, όταν οι κρίσεις τους ελέγχονται από το φάρμακο. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις, όπου η διαταραχή επιληπτικών κρίσεων αποκλείει τους ανθρώπους από το δικαίωμα εργασίας και αυτές περιλαμβάνουν το επάγγλεμα του πιλότου ή του επαγγελματία οδηγού.

3. Η επιληψία είναι μεταδοτική

Αυτός είναι ένας παλιός μύθος, που εξακολουθεί να επικρατεί, χωρίς να έχει καμία βάση στην πραγματικότητα. Ωστόσο, αν και οι ειδικοί γνωρίζουν ότι η επιληψία δεν μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, ο εντοπισμός της αιτίας είναι δύσκολος. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «η αιτία της νόσου είναι ακόμα άγνωστη στο 50% περίπου των περιπτώσεων παγκοσμίως». 

Μερικές από τις πιθανές αιτίες της επιληψίας είναι:

  • εγκεφαλική βλάβη που σημειώθηκε κατά τη γέννηση ή αμέσως μετά
  • εγκεφαλική δυσπλασία με γενετική προέλευση
  • σοβαρά τραύματα στο κεφάλι
  • εγκεφαλικό
  • εγκεφαλικές λοιμώξεις, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα
  • ορισμένα γενετικά σύνδρομα
  • όγκοι στον εγκέφαλο

4. Η επιληψία είναι ψυχική ασθένεια

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, που ζουν με επιληψία, δεν έχουν γνωστικά ή ψυχολογικά προβλήματα. Ως επί το πλείστον, τα ψυχολογικά ζητήματα στην επιληψία περιορίζονται σε άτομα με σοβαρή και ανεξέλεγκτη επιληψία.

5. Όλοι οι άνθρωποι με επιληψία χάνουν τις αισθήσεις τους και καταρρέουν κατά τη διάρκεια των κρίσεων

Δεν χάνουν τις αισθήσεις τους και δεν παρουσιάζουν σπασμούς όλοι οι επιληπτικοί κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Δεν περιλαμβάνουν όλες οι κρίσεις σπασμωδικές κινήσεις ή τραντάγματα. Υπάρχουν πάνω από 40 διαφορετικοί τύποι κρίσεων, για αυτό η εμφάνιση των επιληπτικών κρίσεων μπορεί να ποικίλλει. 

6. Εάν κάποιος παθαίνει επιληπτική κρίση, θα πρέπει να πιέσετε κάτι στο στόμα του

Αυτός είναι ένας επικίνδυνος μύθος, διότι μπορεί να τραυματίσει τα δόντια ή τη γνάθο. 

7. Είναι καλύτερο να συγκρατήσετε κάποιον ενώ έχει κρίση

Οι περισσότερες κρίσεις διαρκούν 30-90 δευτερόλεπτα, επομένως δεν υπάρχει λόγος να περιοριστεί κάποιος ασθενής με επιληπτική κρίση. Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα μιας επιληπτικής κρίσης είναι ότι δεν μπορεί να κατασταλεί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν σταματούν, ακόμα και όταν προσπαθείτε να συγκρατήσετε ένα άτομο κάτω. Ωστόσο, μπορείτε να δοκιμάσετε να τον ξαπλώσετε στο πλευρό του. 

8. Οι κρίσεις είναι επώδυνες

Ο πόνος κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης, ή ο πόνος στην κοιλιά, είναι σπάνιος. Σε μια μελέτη, μόλις το 0,9% των 5.133 ασθενών παρουσίασαν πόνο στην κοιλιά. Εντούτοις, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πόνο μετά από μια κρίση, αλλά αυτό ενδεχωμένος να οφείλεται σε πτώση ή τραυματισμό κατά τη διάρκεια της κρίσης ή λόγω παρατεταμένων μυϊκών συσπάσεων. Τέλος, ορισμένες φορές μπορεί να εμφανιστεί πονοκέφαλος πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από μια κρίση.

9. Τα στροβοσκοπικά φώτα πυροδοτούν πάντα επιληπτικές κρίσεις σε άτομα με επιληψία

Μόνο τα άτομα με φωτοευαίσθητη επιληψία κινδυνεύουν από επιληπτικές κρίσεις, όταν βλέπουν φώτα στροβοσκοπίου. Η φωτοευαίσθητη επιληψία αντιπροσωπεύει μόλις το 5% των περιπτώσεων επιληψίας. Για αυτούς τους ανθρώπους, δεν είναι μόνο ο στροβοσκοπικός φωτισμός που μπορεί να προκαλέσει μια κρίση, αλλά οπτικά ερεθίσματα, όπως κινούμενα σχέδια και σχήματα.

10. Τα άτομα με επιληψία δεν πρέπει να κυοφορούν

Αν και αυτό δεν είναι αλήθεια, οι γιατροί θεωρούν ότι οι εγκυμοσύνες σε άτομα με επιληψία είναι υψηλού κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται πολύ στενά από τον μαιευτήρα και τον νευρολόγο τους. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα κατά των κρίσεων δεν είναι ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

11.Οι άνθρωποι κινδυνεύουν να «καταπιούν» τη γλώσσα τους κατά τη διάρκεια μιας κρίσης

Αυτός είναι ένας μύθος, που εκτείνεται πέρα ​​από την επιληψία. Στην πραγματικότητα, δεν είναι δυνατόν να καταπιεί κανείς τη γλώσσα του σε καμία περίπτωση. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, ωστόσο, είναι πιθανό το άτομο να σπάσει ή να καταστρέψει με άλλον τρόπο τα δόντια του. Μπορεί, επίσης, να δαγκώσουν τα χείλη ή τη γλώσσα τους.

12. Καμία θεραπεία δεν βοηθά την επιληψία

Ευτυχώς, αυτός είναι ένας άλλος μύθος. Για πολλούς ανθρώπους, τα αντιεπιληπτικά φάρμακα αποτρέπουν επιτυχώς τις κρίσεις. Σύμφωνα με την Epilepsy Society, περίπου 7 στα 10 άτομα με επιληψία θα μπορούσαν να σταματήσουν να έχουν επιληπτικές κρίσεις μόλις λάβουν τη σωστή φαρμακευτική αγωγή.

Για άτομα που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα, άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση, τη διέγερση πνευμονογαστρικού νεύρου, ακόμη και διατροφικές παρεμβάσεις. Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν, πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην ανακάλυψη μιας θεραπείας για την επιληψία. 

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks