18 Νοεμβρίου 2024
12 C
Athens

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ρήξη μηνίσκου


Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί ένα από τους συχνότερους τραυματισμούς του γόνατος και μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας. Παρόλα αυτά, εκείνοι που πλήττονται πιο συχνά είναι οι αθλητές των ομαδικών αθλημάτων, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο και βόλεϊ.

Τι είναι ο μηνίσκος;

Ο μηνίσκος είναι ένας ινοχόνδρινος σχηματισμός σε σχήμα ημισελήνου που βρίσκεται μεταξύ του μηριαίου οστού και της κνήμης. Το ένα άκρο της ημισελήνου ονομάζεται πρόσθιο κέρας, το άλλο άκρο οπίσθιο κέρας και το κεντρικό τμήμα ονομάζεται σώμα. Αποτελείται κυρίως από νερό και κολλαγόνο, το οποίο προσδίδει στο μηνίσκο ελαστικότητα.

Βασικός ρόλος του μηνίσκου είναι η σταθεροποίηση του γόνατος και η αποφυγή τριβής ανάμεσα στο μηριαίο οστό και την κνήμη, διευκολύνοντας την κίνηση. Κάθε γόνατο έχει συνολικά δύο μηνίσκους, τον έσω και τον έξω.

 

Πώς προκαλείται μία ρήξη μηνίσκου και σε ποιες κατηγορίες διακρίνεται;

Ο μηνίσκος μπορεί να τραυματιστεί εξαιτίας στροφικών κινήσεων με ταυτόχρονη φόρτιση του γόνατος όταν αυτό είναι λυγισμένο. Η ρήξη μηνίσκου προκαλείται συνήθως:

  • κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, όταν το πόδι παραμένει σταθερό στο έδαφος ενώ το σώμα στρίβει απότομα
  • κατά την εκτέλεση μιας καθημερινής κίνησης, όπως το παραπάτημα από ένα σκαλί ή το γονάτισμα
  • από εκφυλιστικές αλλοιώσεις σε ηλικιωμένους ασθενείς

Η ρήξη μηνίσκου διακρίνεται σε οξεία και εκφυλιστική. Η οξεία ρήξη σχετίζεται με την απότομη στροφική κίνηση. Αντίθετα, η εκφυλιστική ρήξη σχετίζεται με την απώλεια ελαστικότητας και αντοχής του μηνίσκου σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Επίσης, ανάλογα με το αποτέλεσμα της βλάβης, η ρήξη μηνίσκου χαρακτηρίζεται ως σταθερή ή ως ασταθής. Στην πρώτη περίπτωση το τραυματισμένο τμήμα παραμένει σταθερό, ενώ στη δεύτερη περίπτωση παρατηρείται μετακίνηση αυτού.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει η ρήξη μηνίσκου;

Στα συμπτώματα που παρουσιάζονται από μία ρήξη μηνίσκου περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Έντονος πόνος κατά την βάδιση ή την αλλαγή κατεύθυνσης – από την έσω ή την έξω πλευρά του γόνατος, ανάλογα με τον τραυματισμένο μηνίσκο
  • Οίδημα
  • Αίσθημα αστάθειας
  • Δυσκολία στην κάμψη και στην έκταση
  • Αίσθημα «κλειδώματος» της άρθρωσης σε κάποια συγκεκριμένη θέση

 

Η ρήξη μηνίσκου εμφανίζεται είτε ως μεμονωμένος τραυματισμός είτε συνδυαστικά με άλλες κακώσεις του γόνατος. Τέτοιες κακώσεις είναι η ρήξη πρόσθιου χιαστού και  η ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου.

Πώς γίνεται η διάγνωση για τη ρήξη μηνίσκου;

Ο Ορθοπαιδικός αρχικά θα λάβει το πλήρες ιστορικό του τραυματισμού του ασθενούς. Στη συνέχεια, θα προβεί σε ενδελεχή εξέταση με ειδικές τεχνικές προκειμένου να εντοπίσει το σημείο της βλάβη. Για να εξακριβωθεί αν πρόκειται πράγματι για ρήξη μηνίσκου, ο ασθενής θα παραπεμφθεί για διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας.

 

Πώς θεραπεύεται η ρήξη μηνίσκου;

Η θεραπεία της ρήξης μηνίσκου εξαρτάται από την έκταση του τραυματισμού και τη συνύπαρξη επιπλέον κακώσεων στο γόνατο. Ο Ορθοπαιδικός, μαζί με τον ασθενή, θα αποφασίσει αν η ρήξη πρόκειται να αντιμετωπιστεί με συντηρητικό ή χειρουργικό τρόπο.

 

Συντηρητική αντιμετώπιση

Σε περίπτωση όπου πρόκειται για ρήξη μηνίσκου ήπιας μορφής, ο ιατρός προτείνει συντηρητική αντιμετώπιση, εφαρμόζοντας τα εξής:

  • ξεκούραση
  • παγοθεραπεία
  • αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • φυσικοθεραπεία

 

Χειρουργική αντιμετώπιση

Όταν η ρήξη είναι βαρύτερης μορφής ή δεν αποδίδει η συντηρητική θεραπεία, τότε απαιτείται αντιμετώπιση με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική αντιμετώπιση πραγματοποιείται συνήθως με τη μέθοδο της μερικής μηνισκεκτομής, ενώ εφαρμόζεται και η μέθοδος της συρραφής της ρήξης. Και οι δύο επεμβάσεις γίνονται αρθροσκοπικά.

Η μηνισκεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση του τραυματισμένου τμήματος του μηνίσκου με τη χρήση ειδικών αρθροσκοπικών χειρουργικών εργαλείων. Ταυτόχρονα, στόχος είναι η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερου υγιούς ιστού. Η επέμβαση διενεργείται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί 30 λεπτά. Η τεχνική αυτή επιλέγεται όταν η ρήξη μηνίσκου συνοδεύεται και από άλλες κακώσεις σε νεαρά άτομα και αθλητές.

Υπό κατάλληλες προϋποθέσεις, η ρήξη μηνίσκου μπορεί να επιδιορθωθεί και με μηνισκοσυρραφή. Σε αυτή την περίπτωση, ο μηνίσκος μπορεί να επιδιορθωθεί χρησιμοποιώντας ειδικές συσκευές συρραφής. Η τεχνική αυτή επιλέγεται σε περιπτώσεις όπως οι παρακάτω:

  • Ύπαρξη περιφερικής βλάβης στη ζώνη αιμάτωσης του μηνίσκου
  • Κάθετες και επιμήκεις τραυματικές ρήξεις μηνίσκου
  • Ρήξη δίκην λαβής κάδου (Bucket-handle ρήξη)
  • Ρήξη μήκους 1 – 4 mm
  • Συνοδεία ρήξης του προσθίου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ)

 

Αποκατάσταση

Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από το είδος της επέμβασης και το μέγεθος της ρήξης. Πάντοτε συνιστάται στον ασθενή να ακολουθήσει πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η κινητικότητα της άρθρωσης προτού επανέλθει στις δραστηριότητές του.

cv1

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Κωνσταντίνο Παπουτσή για να μάθετε περισσότερα και να κλείσετε το ραντεβού σας. Ο Κωνσταντίνος Παπουτσής έχει πραγματοποιήσει εξειδίκευση στην Επανορθωτική Χειρουργική Γόνατος Ενηλίκων σε αναγνωρισμένα νοσοκομεία του Λονδίνου, με τα οποία διατηρεί συνεργασία και συνεχή επαφή. Επιπλέον, κατέχει την ειδικότητα της Ορθοπαιδικής Τραυματιολογίας ως Ακόλουθος (Fellow) του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών της Αγγλίας (FRCS) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας (FEBOT).

 




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks