Το καλοκαίρι το έχουμε συνδυάσει με παραλίες και βραδινές εξόδους δίπλα στην θάλασσα. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Δυστυχώς, τους ζεστούς μήνες του χρόνου υπάρχουν και διάφορες ασθένειες που καραδοκούν. Κι αυτές μπορούν να μας χαλάσουν τη διάθεση, αν δεν τις διαχειριστούμε έγκαιρα.
Είτε είμαστε μέσα στην είτε είμαστε έξω, η ζέστη του καλοκαιριού κάνει αναγκαία την λήψη προφυλάξεων. Παρόλο που το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο νου είναι η πανδημία ελλοχεύουν και διάφορες εποχικές ασθένειες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σημαντικές επιπλοκές όταν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Καλό είναι να γνωρίσουμε τι μας περιμένει μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες τόσο για να προστατευτούμε όσο και να αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά ό,τι μας συμβεί.
Οι 5 κοινές ασθένειες που μας ταλαιπωρούν το καλοκαίρι
Θερμοπληξία
Η θερμοπληξία είναι μια κοινή ασθένεια του καλοκαιριού, η οποία αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Μερικά από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, γρήγορο σφυγμό, υψηλή θερμοκρασία σώματος, σύγχυση κ.λπ. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος παραμένει κάτω από το άμεσο ηλιακό φως και αρχίζει να αισθάνεται ζάλη.
Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να επηρεάσει αμέσως τον εγκέφαλο, την καρδιά, τους μύες του σώματος κ.λπ. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, η θερμοπληξία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αιφνίδιους θανάτους. Όμως, η θερμοπληξία μπορεί να ελεγχθεί ή να αποφευχθεί με τη λιγότερη έκθεση στον ήλιο. Καλό είναι να αποφεύγετε να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ. Αν οπωσδήποτε πρέπει εκείνες τις ώρες να είστε σε εξωτερικούς χώρους καλό είναι να φοράτε ρούχα που καλύπτουν το σώμα σας και να φοράτε ένα καπέλο με μεγάλο γείσο.
Ηλιακό έγκαυμα
Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να εμποδίσει την καθημερινότητά μας και να μάς χαλάσει τη διάθεσή μας. Προκαλείται σε ζωντανούς ιστούς όπως το δέρμα λόγω υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Μερικά από τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν ροζ ή κοκκινωπή επιδερμίδα, ήπια ζάλη και κόπωση. Εάν το ηλιακό έγκαυμα εκτεθεί περαιτέρω στις ακτίνες UV, μπορεί να προκληθεί καρκίνος του δέρματος. Για να προστατευτείτε από τα ηλιακά εγκαύματα, εφαρμόστε μια αντηλιακή λοσιόν στις εκτεθειμένες περιοχές του σώματός σας 20 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο. Μην αγνοείτε το πρόσωπο, τα χείλη, τα αυτιά, το τριχωτό της κεφαλής (αν έχετε φαλάκρα) και τα πόδια. Επίσης, αναζητήστε ένα balm για τα χείλη με SPF. Εάν ένα άτομο πάθει ηλιακό έγκαυμα, τότε χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες για να επουλωθεί πλήρως το δέρμα. Ο πόνος, το πρήξιμο και η δυσφορία μπορούν να ανακουφιστούν με δροσερά ντους, κρύα επιθέματα και ανακουφιστικές κρέμες.
Κνησμός
Η ζέστη δημιουργεί κόκκινα εξανθήματα που εμφανίζονται λόγω υπερβολικής υγρασίας και θερμότητας. Η θερμότητα μπορεί να προκληθεί από την απόφραξη των ιδρωτοποιών αδένων.
Μερικά κοινά συμπτώματα του κνησμού περιλαμβάνουν:
- Μικροσκοπικά κόκκινα εξογκώματα στο δέρμα
- Κόκκινα εξογκώματα που μετατρέπονται σε φουσκάλες
- Ερυθρότητα γύρω από το δέρμα
- Συνεχής έξαρση των εξανθημάτων μετά από έκθεση στον ήλιο
Τροφική δηλητηρίαση
Λόγω της υπερβολικής ζέστης το καλοκαίρι, το φαγητό μπορεί να χαλάσει γρήγορα. Η τροφική δηλητηρίαση αναφέρεται σε μια κατάσταση που προκαλείται από την κατανάλωση ωμών ή μπαγιάτικων τροφίμων, που οδηγεί σε προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Η θερινή περίοδος είναι πιο συνηθισμένη για την τροφική δηλητηρίαση λόγω ζέστης που μπορεί να κάνει τα τρόφιμα να πάνε άσχημα εάν δεν αποθηκεύονται σωστά. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, βάλτε τα τρόφιμα που έχουν απομείνει μέσα στο ψυγείο. Το φαγητό πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένο για να μην χαλάσει. Όταν αγοράζετε ωμά λαχανικά και φρούτα, βεβαιωθείτε ότι η συσκευασία δεν έχει φυσαλίδες στο επάνω μέρος των φρούτων ή των λαχανικών, καθώς αυτό είναι σημάδι αλλοίωσης. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το φαγητό δεν μυρίζει άσχημα πριν το αγοράσετε.
Μερικά κοινά συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης περιλαμβάνουν:
- Στομαχόπονος
- Πυρετός
- Ναυτία
- Ακραίος πονοκέφαλος
- Κούραση και αδυναμία
Διάρροια
Επειδή το φαγητό χαλάει γρήγορα, η διάρροια είναι συχνή το καλοκαίρι. Η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια. Για να αποφύγετε τη διάρροια, φροντίστε να πίνετε νερό μόνο αφού το βράσετε και να πλένετε καλά τα λαχανικά πριν και αφού τα κόψετε σε φέτες. Η οξεία διάρροια εμφανίζεται όταν η κατάσταση διαρκεί από μία έως δύο ημέρες. Μπορεί να εμφανίσετε διάρροια ως αποτέλεσμα ιογενούς ή βακτηριακής λοίμωξης ή τροφικής δηλητηρίασης. Η βακτηριακή λοίμωξη προκαλεί διάρροια σε πιο σοβαρές περιπτώσεις. Οι οργανισμοί Campylobacter, Salmonella και Shigella είναι οι πιο κοινές αιτίες βακτηριακής διάρροιας.