Το σεμιναριακό πρόγραμμα με τίτλο «Ανάπτυξη Φαρμάκου και Αρχές Φαρμακευτικής Πολιτικής», διοργανώνει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Με Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο τον κ. Δημήτρη Φιλίππου (Επικ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ), το πρόγραμμα ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου και απευθύνεται σε Επαγγελματίες του χώρου της Υγείας και της Οικονομίας, φοιτητές των συναφών γνωστικών πεδίων, αλλά και κάθε κάτοχο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης που επιθυμεί να κατανοήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο του φαρμάκου στη χώρα και τον ΕΜΑ και τις αρχές διαμόρφωσης σύγχρονης φαρμακευτικής πολιτικής.
Η ανάπτυξη ενός φαρμάκου αποτελεί μια μακροχρόνια και πολύπλοκη διαδικασία, η οποία διαρκεί επί πολλά έτη. Η γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωσή της απαιτεί πλήρη γνώση των ρυθμιστικών κανόνων και διαδικασιών, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, σημαντική αναδεικνύεται η ανάγκη διαμόρφωση μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής φαρμακευτικής πολιτικής με στόχο αφενός μεν τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, αφετέρου δε τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας, βιωσιμότητας και ανάπτυξης του συστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων/ουσών στις βασικές αρχές που διέπουν την ανάπτυξη φαρμάκων και στις κατευθυντήριες γραμμές που συγκροτούν μια σύγχρονη φαρμακευτική πολιτική.
Το πρόγραμμα θα καλύψει από το εννοιολογικό πλαίσιο και τους κανόνες διενέργειας προ κλινικής και κλινικής έρευνας ανάπτυξης φαρμάκων έως το ρυθμιστικό πλαίσιο της έγκρισης, τιμολόγησης, κυκλοφορίας και αποζημίωσης των φαρμάκων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ταυτόχρονα, θα αναδειχθεί η στενή αλληλεπίδραση όλων των προηγούμενων με τη χάραξη φαρμακευτικής πολιτικής σε εγχώριο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσεγγιστούν οι σύγχρονες τάσεις και οι παράγοντες που τη διαμορφώνουν, δηλαδή οι εκάστοτε προτεραιότητες και περιορισμοί, οι κοινωνικές παράμετροι, τα εργαλεία διαχείρισης και οι οικονομικές δυνατότητες.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητικές διαλέξεις, αλλά και φροντιστηριακή άσκηση.
Κάθε ενδιαφερόμενος/η μπορεί να καταθέσει αίτηση συμμετοχής μέχρι τις 26/11/2023.
Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Στοιχεία προγράμματος
Έναρξη: 01.12.2023
Διάρκεια Υλοποίησης: 3 Μήνες
Συνολικός Χρόνος Ενασχόλησης: 205 ώρες
Μέθοδος Εκπαίδευσης: Σύγχρονη και Ασύγχρονη εξ αποστάσεως
Γλώσσα Υλοποίησης: Ελληνικά
Πιστοποιητικό: Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης