Το να διατηρεί κανείς τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης στα φυσιολογικά επίπεδα είναι σημαντικό. Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όπως έντονοι πονοκεφάλοι, ασαφής όραση και ακόμη να οδηγήσει σε νόσους της καρδιάς ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αντίστοιχα, η χαμηλή αρτηριακή πίεση (υποταση) μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ασταθής ισορροπία, σύγχυση και ναυτία.
Για να προλάβετε τέτοια προβλήματα, είναι απαραίτητο να ελέγχετε την αρτηριακή πίεση σας τακτικά, ξεκινώντας από την ηλικία των 18 ετών, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Κατά τον έλεγχο αυτό, ωστόσο, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι πολλές καταστάσεις και εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και ότι η αρτηριακή πίεση μπορεί να αλλάξει με την πάροδο των ετών.
Τι είναι η αρτηριακή πίεση;
Η αρτηριακή πίεση είναι απλά ένας τρόπος μέτρησης της υγείας της καρδιάς. Μετριέται χρησιμοποιώντας δύο αριθμούς που συνήθως καταγράφονται ως ένας αριθμός πάνω από έναν άλλον. Ο αριθμός στο επάνω μέρος δείχνει τη συστολική αρτηριακή πίεση και αντιπροσωπεύει τη πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά συσπάται για να προωθήσει το αίμα προς τα όργανα του σώματος. Ο αριθμός στο κάτω μέρος δείχνει τη διαστολική αρτηριακή πίεση, η οποία μετρά πόσο χαλαρώνει η καρδιά μεταξύ των καρδιακών παλμών για να δεχθεί νέο αίμα.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση, η φυσιολογική αρτηριακή πίεση για τους περισσότερους ενήλικες ορίζεται ως συστολική πίεση κάτω από 120 και διαστολική πίεση κάτω από 80, γραμμένη ως 120/80.
Γιατί αλλάζει η αρτηριακή πίεση με την πάροδο των ετών;
Η “Φυσιολογική” αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες. Αυτοί περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό, ορισμένα φάρμακα και κάποιες καταστάσεις όπως η νεφρική νόσος, η υπνική άπνοια και οι θυρεοειδικές παθήσεις. Το φύλο επίσης παίζει ρόλο, καθώς οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή πίεση μετά την εμμηνόπαυση, αν και οι άνδρες συνήθως έχουν υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης από τις γυναίκες πριν από αυτό το σημείο.
Και επειδή το δίκτυο των αγγείων του αίματος, γνωστό ως αγγειακό σύστημα, αλλάζει καθώς γερνάμε, η ηλικία μπορεί επίσης να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση. “Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα στοιχεία που ορίζουν την αρτηριακή πίεση περιλαμβάνουν κάθε αντίσταση που αντιμετωπίζει η καρδιά μας,” εξηγεί ο Viet Le, PA-C, Αναπληρωτής καθηγητής προληπτικής καρδιολογίας και γιατρός συνεργάτης στο Ιατρικό Κέντρο Intermountain Health.
Αυτό έχει σημασία επειδή, “καθώς γερνάμε,οι αρτηρίες μας χάνουν την ελαστικότητά τους και ουσιαστικά γίνονται πιο ακαμπτες, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το πόσο αίμα χρειάζεται η καρδιά να αντλήσει. Είναι ακριβώς το ίδιο αν σκεφτείτε την ευκολία που βάζετε τον αέρα σε σε ένα μπαλόνι που δεν είναι φουσκωμένο, συγκριτικά με την δυσκολία που συναντάτε όταν προσπαθήσετε να φουσκώσετε μπαλόνι που είναι ήδη γεμάτο” λέει.
Επιπλέον, ο ιστός της καρδιάς μπορεί να παχύνει καθώς γερνάμε, “πράγμα που μπορεί να μειώσει επίσης τον όγκο του αίματος που μπορεί να χωρέσει στις κοιλότητες της καρδιάς,” εξηγεί ο Le. “Ενώ και τα δύο, ένας χαμηλότερο ρυθμός καρδιάς και ο μειωμένος όγκος θεωρητικά μπορούν να οδηγήσουν σε ελαφρά χαμηλότερη καρδιακή απόδοση, τελικά η δύναμη ή η πίεση που χρειάζεται η καρδιά για να ξεπεράσει την ακαμψία των αρτηριών γίνεται υψηλότερη, οδηγώντας συνολικά σε υψηλότερες αρτηριακές πιέσεις καθώς γερνάμε.”
Ποια είναι η φυσιολογική αρτηριακή πίεση ανά ηλικία;
Λόγω τέτοιων παραγόντων, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας και η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας συνιστούν στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω να έχουν στόχο μία αρτηριακή πίεση στα 130/80.
Η αρτηριακή πίεση στα παιδιά και στους εφήβους είναι γενικά μικρότερη σε μέγεθος από τους ενήλικες, λόγω της μεγαλύτερης ελαστικότητας των αγγείων τους. “Επειδή η καρδιά δεν χρειάζεται τόση σκληρή δουλειά (σε νεώτερες ηλικίες), αναμένουμε η αρτηριακή τους πίεση να είναι χαμηλότερη, με τη συστολική πίεση να κυμαίνεται μεταξύ 95-115 και τη διαστολική πίεση να κυμαίνεται μεταξύ 55-75,” εξηγεί ο Le.
Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα. Λόγω άλλων πιθανών παραγόντων και καταστάσεων που μπορεί να επηρεάσουν τα πράγματα, είναι καλύτερο να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση τακτικά από έναν ιατρό για να διαπιστώσετε την “δική σας” φυσιολογική αρτηριακή πίεση. “Οι ‘φυσιολογικές’ αρτηριακές πιέσεις μπορούν και πρέπει να αξιολογούνται διαφορετικά για διάφορες ηλικιακές ομάδες,” λέει ο Le.
www.usatoday.com