ΤΗ μουστάρδα δίνει γεύση σε φαγητά και σνακ και λίγο πολύ υπάρχει στο ψυγείο κάθε σπιτιού. Τα βασικά της συστατικά είναι οι σπόροι σιναπιού, το ξύδι, το λεμόνι και το αλάτι, εξού και η ελαφρώς ξινή της γεύση.
Είναι η μουστάρδα καλή για την υγεία;
Η μουστάρδα είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά με αντικαρκινικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού βάρους.
Τα οφέλη για την υγεία
Υπάρχουν διάφορα είδη μουστάρδας ανάλογα με τους σπόρους και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην εκάστοτε συνταγή.
Η μουστάρδα περιέχει δύο αντιοξειδωτικά, τα ισοθειοκυανικά και τη σινιγρίνη. Τα ισοθειοκυανικά, το έλαιο που είναι υπεύθυνο για την πικάντικη γεύση που βρίσκεται στη μουστάρδα, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες χωρίς ωστόσο αν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες για την ακριβή σύνδεση.
Τα ισοθειοκυανικά μπορεί επίσης να παίξουν ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη, να μειώσουν την κακή χοληστερόλη για να παρέχουν καρδιαγγειακά προστατευτικά αποτελέσματα και νευρολογικά οφέλη που μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα με αυτισμό. Όπως όμως ισχύει και για την πρώτη περίπτωση, πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να έχουμε μία πιο σίγουρη και ξεκάθαρη σύνδεση.
Το άλλο αντιοξειδωτικό που περιέχει η μουστάρδα είναι η σινιγρίνη η οποία έχει αντικαρκινικές, αντιβακτηριακές, αντιικές, αντιμυκητιακές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες.
Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν οποιαδήποτε από αυτές τις καλλυντικές ή φαρμακευτικές χρήσεις της μουστάρδας ή του σπόρου μουστάρδας.
Διατροφική αξία
Μία κανονική μερίδα μουστάρδας είναι περίπου μία κουταλιά του γλυκού. Η ποσότητα αυτή έχει 3 θερμίδες οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από τους υδατάνθρακες.
Όσο για το εάν η κατανάλωση της μουστάρδας ωφελεί στην απώλεια βάρους, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα, ωστόσο σίγουρα η μουστάρδα είναι μία σως με πολύ χαμηλότερη θερμιδική αξία και πιο υγιεινή από ότι άλλες.
Συνταγή για σπιτική μουστάρδα
Υλικά:
- 6 κουταλιές της σούπας σπόροι σιναπιού (50 γραμμάρια)
- ½ φλιτζάνι σκόνη μουστάρδας (50 γραμμάρια)
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- 3 κουταλιές της σούπας ξύδι
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι (προαιρετικά)
Τι πρέπει να κάνετε:
Αλέστε ολόκληρους τους σπόρους μουστάρδας στο multi ή σε γουδοχέρι.
Ρίξτε τους μισοαλεσμένους σπόρους σε ένα μπολ και προσθέστε το αλάτι και τη σκόνη μουστάρδας. Εάν χρησιμοποιείτε, προσθέστε και ένα από τα προαιρετικά συστατικά.
Ρίξτε το νερό και ανακατέψτε καλά. Όταν ενσωματωθούν όλα, αφήστε το να καθίσει για περίπου 10 λεπτά. Όσο περισσότερο το αφήνετε να καθίσει, τόσο πιο μαλακή θα είναι η μουστάρδα. Όταν είστε έτοιμοι, ρίξτε το ξύδι.
Αδειάστε σε γυάλινο βάζο και φυλάξτε στο ψυγείο. Το μείγμα θα πήξει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Περιμένετε τουλάχιστον 12 ώρες πριν τη χρήση.
Πηγή: verywellfit.com
Πηγή: honest-food.net