20 Νοεμβρίου 2024
19.1 C
Athens

Αισθάνεστε μοναξιά; Δεν είστε οι μόνοι…


Τα τελευταία δύο χρόνια, ολόκληρος ο κόσμος βιώνει μια κατάσταση άνευ προηγουμένου. Ο περιορισμός των κοινωνικών συναναστροφών, η απομόνωση και η καραντίνα, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας μας, έχει καταστεί ο κανόνας. Αυτό που φαίνεται να έχουμε ξεχάσει είναι ότι η απομόνωση γεννά μοναξιά και η μοναξιά γεννά απομόνωση, ενώ και τα δύο γεννούν συμπτώματα κατάθλιψης! Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό ον, επομένως ο περιορισμός της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, οδηγεί αναπόφευκτα στην μοναξιά.

Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί υγιείς τρόποι, για να την καταπολεμήσετε και να βρείτε περισσότερη χαρά στην καθημερινή σας ζωή.

  1. Αποδεχτείτε και αγκαλιάστε τα συναισθήματά σας

Όλοι έχουμε άβολα συναισθήματα, που βγαίνουν στην επιφάνεια, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Αφιερώνοντας χρόνο, για να τα αποδεχτείτε, θα αποκτήσετε τον έλεγχο τους. Σκεφτείτε πως αντιμετωπίζετε τα συναισθήματα μοναξιάς και πως η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά σας. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσετε να κάνετε ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή σας.

2. Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι

Η άσκηση είναι απαραίτητη για τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Οι έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση είναι μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη θεραπεία για την κατάθλιψη, καθώς συμβάλλουν στην διαχείρηση των αρνητικών συναισθημάτων και κατ’επέκταση στη βελτίωση της διάθεσης. 

Εκτός από το γυμναστήριο μπορείτε να ασκηθείτε σε εξωτερικούς χώρους ή ακόμα και στο σπίτι σας, παρακολουθώντας διαδικτυακά μαθήματα. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να το κάνετε με έναν φίλο σας. Ειδικότερα, στην περίπτωση που η άσκηση γίνεται εικονικά, μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε δεσμευμένοι. 

3. Ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό

Η επαφή σας με άλλους ανθρώπους, που μπορεί να βιώνουν τη μοναξιά, θα σας βοηθήσει να βρείτε νόημα και σκοπό. Αν και μπορεί να μην είστε σε θέση να προσφέρετε τον χρόνο σας αυτοπροσώπως, υπάρχουν εικονικοί τρόποι να προσφέρετε εθελοντικά και να συμμετάσχετε σε σημαντικές δραστηριότητες, που σχετίζονται με τη φιλανθρωπία. Άλλωστε, λόγω της πανδημίας, όλα έχουν προσαρμοστεί στο μοντέλο «εξ’αποστάσεως». Γνωρίζουμε ότι ο εθελοντισμός μπορεί να αναπληρώσει την απώλεια σκοπού, που προκαλεί η μοναξιά. Ακόμη και να κάνετε τα ψώνια της εβδομάδας για τον ηλικιωμένο γείτονα σας είναι αρκετό! Μπορείτε να κάνετε την έρευνά σας, ώστε να βρείτε τοπικές οργανώσεις, που έχουν ανάγκη από εθελοντές και να επιλέξετε, που θέλετε να προσφέρετε εθελοντικά τον χρόνο σας. 

4. Περιορίστε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Παρά το γεγονός ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζονται ως διέξοδος και ωε μέσο δικτύωσης με τους γύρω μας, η πραγματικότητα διαφέρει. Σύμφωνα με έρευνες, η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό στην ψυχική μας υγεία. Μια μελέτη του Νοεμβρίου 2018, που δημοσιεύτηκε στο ​Journal of Social and Clinical Psychology​, διαπίστωσε ότι πολλές κύριες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Instagram και το Snapchat, διαιωνίζουν τα συναισθήματα κατάθλιψης και μοναξιάς. Επομένως, είναι καλό να κάνετε κάθε τόσο ένα διάλειμμα από τα social media και να διαβάζετε ένα βιβλίο, να πηγαίνετε σινεμά ή να κάνετε μια βόλτα.

5. Υιοθετήστε ένα κατοικίδιο

Ειδικά αν ζείτε μόνοι, το να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο θα μπορούσε να είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να τα βγάλετε πέρα. Μια μελέτη του Αυγούστου 2013 ​ ερεύνησε 830 ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι,, που είχαν κατοικίδια είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να αισθανθούν μοναξιά από τους μη ιδιοκτήτες κατοικίδιων. 

Εκτός από τη σημαντική μείωση του αισθήματος μοναξιάς και του άγχους, ένα κατοικίδιο θα σας κάνει να νοιαστείτε για κάτι πέρα από τον εαυτό σας, γεγονός που συμβάλλει στη διαχείριση της κατάθλιψης.

6. Εξασκηθείτε στη ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα συνίσταται στην πρακτική του να αποκτά κανείς μεγαλύτερη επίγνωση της ύπαρξής του. Σύμφωνα με μια μελέτη του Απριλίου 2017, πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εργαλείο στη μείωση των συναισθημάτων μοναξιάς στους ηλικιωμένους​. Η μοναξιά μπορεί να εκδηλωθεί σωματικά, προκαλώντας αυξημένο καρδιακό ρυθμό, κόπωση και δυσκολίες συγκέντρωσης. Για το λόγο αυτό, η ενσυνειδητότητα συμβάλλει στον περιορισμό αυτών των σωματικών συμπτωμάτων.

Υπάρχουν άπειροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εξασκήσετε την ενσυνειδητότητα στην καθημερινή σας ζωή. Στην πραγματικότητα, οτιδήποτε κάνετε από το μεσημεριανό σας γεύμα μέχρι το περπάτημα μπορεί να γίνει πιο συνειδητά. Μπορείτε ακόμα και να κατεβάσετε εφαρμογές διαλογισμού, οι οποίες προσφέρουν διάφορες επιλογές από καθοδηγούμενους διαλογισμούς, που επικεντρώνονται στην ενσυνειδητότητα.

7. Απευθυνθείτε σε έναν ψυχοθεραπευτή

Εάν έχετε σκεφτεί να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Κατά την διάρκεια της πανδημίας, αρκετοί ψυχοθεραπευτές υιοθέτησαν το μοντέλο της τηλεθεραπείας. Επομένως, ακόμα και αν δεν θέλετε να έρθετε σε επαφή με τον ψυχοθεραπευτή σας, εξακολουθείτε να μπορείτε να συζητήσετε τα συναισθήματά σας ελεύθερα και ανοιχτά και να λάβετε σχόλια, που θα σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε.

Από τη στιγμή που αισθάνεστε την ανάγκη να το κάνετε, δεν υπάρχει λόγος να το αποφεύγετε ή να διστάζετε. Άλλωστε, η ανάγκη σας αυτή δεν θα εξαφανίστει, αντθέτως…θα μεγαλώσει και θα γίνει πιο επιτακτική! Σε περίπτωση που δυσπιστείτε απέναντι στο εξ’αποστάσεως μοντέλο, μια μελέτη της Acta Informatica Medica τον Δεκέμβριο του 2017 βρήκε ότι η τηλεματική υγειονομική περίθαλψη είναι εξίσου αποτελεσματική με την δια ζώσης θεραπεία, όσον αφορά τη θεραπεία διαταραχών ψυχικής υγείας.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks