Οι μάσκες αργίλου είναι θεραπείες για το δέρμα που μπορούν να γίνουν στο σπίτι ή στο ιατρείο και αποτελούνται από φυσικό άργιλο. Θεωρείται ότι προσφέρουν ποικίλα οφέλη για το δέρμα ανάλογα με τον τύπο του πηλού.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μάσκες πηλού εδώ και αιώνες λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του. Ιστορικές αναφορές περιλαμβάνουν τον Αριστοτέλη να χρησιμοποιεί «θεραπευτικό πηλό» και την Κλεοπάτρα να διατηρεί την ομορφιά της χρησιμοποιώντας περιτυλίγματα από λάσπη ή άργιλο από τη Νεκρά Θάλασσα.
Αν και σήμερα υπάρχουν περιορισμένες έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μάσκας, οι διαθέσιμες μελέτες δείχνουν θετικά αποτελέσματα. Οι μάσκες με άργιλο μπορούν ενδεχομένως να βελτιώσουν την υφή και τον τόνο του δέρματός σας, να απορροφήσουν τη λιπαρότητα και να βοηθήσουν στη διαχείριση της ακμής.
Δεν χρειάζεται να εφαρμόζετε κάθε μέρα. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε τη μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να δείτε αποτελέσματα και να ελαχιστοποιήσετε τις παρενέργειες, όπως ο ερεθισμός του δέρματος. Υπάρχουν πολλοί τύποι μάσκας πηλού, οπότε είναι σημαντικό να επιλέξετε την καλύτερη για τον τύπο και τις αντιδράσεις του δέρματός σας.
Τύποι μάσκας αργίλου
Διάφοροι τύποι πηλού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας μάσκας αργίλου, ο καθένας με διαφορετικό σκοπό. Ορισμένοι άργιλοι είναι καλύτεροι για τη μείωση της λιπαρότητας και των εξανθημάτων, ενώ άλλοι μπορεί να καταπραΰνουν τις φλεγμονές και τις κοκκινίλες.
Πηλός από μπεντονίτη
Ο πηλός μπεντονίτη, ο οποίος είναι εξαιρετικά απορροφητικός, προέρχεται από ηφαιστειακή τέφρα και σχηματίζεται όταν μικροσκοπικά σωματίδια γυαλιού διασπώνται. Πήρε το όνομά του από το Fort Benton της Μοντάνα, όπου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά.
Σήμερα, οι κύριοι παραγωγοί αυτού του πηλού στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο Wyoming, τη Μοντάνα, την Καλιφόρνια, την Αριζόνα και το Κολοράντο. Η άργιλος αυτή εξορύσσεται και παράγεται και σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Βραζιλία, η Αργεντινή και ο Καναδάς.
Ενώ ο μπεντονίτης είναι δημοφιλής στις μάσκες αργίλου που χρησιμοποιούνται στο δέρμα, το απορροφητικό υλικό χρησιμοποιείται και για άλλους σκοπούς. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται μερικές φορές για την απομάκρυνση του πετρελαίου από τα λύματα των φαστ φουντ. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο πηλός μπεντονίτης μπορεί να απομακρύνει το 50-70% ή και περισσότερο του ξηρού βάρους του σε πετρέλαιο. Μπορεί επίσης να αφαιρέσει επτά φορές περισσότερο πετρέλαιο από τον ενεργό άνθρακα, έναν άλλο απορροφητικό παράγοντα.
Για το λόγο αυτό, ο μπεντονίτης μπορεί να είναι πολύ στεγνωτικός όταν χρησιμοποιείται σε μια μάσκα αργίλου. Ο μπεντονίτης περιέχει επίσης κάποιες αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των εξανθημάτων. Μια μάσκα με άργιλο μπεντονίτη μπορεί να είναι χρήσιμη για τους λιπαρούς τύπους δέρματος, αλλά λόγω της εξαιρετικά ισχυρής απορροφητικοτητας της, δεν είναι ιδανική για το ξηρό δέρμα.
Άργιλος καολίνη
Ο άργιλος καολίνης είναι ένας μαλακός λευκός άργιλος που πήρε το όνομά του από το λόφο στην Κίνα (Kao-ling), όπου εξορύχθηκε για πρώτη φορά.
Αυτός ο αρκετά δημοφιλής για μάσκες πηλός, χρησιμοποιείται και για την κατασκευή πορσελάνης και χαρτιού. Ένας Γάλλος Ιησουίτης ιεραπόστολος εισήγαγε τον πηλό στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1700.
Οι μάσκες από άργιλο καολίνη χρησιμοποιούνται συχνά για τον έλεγχο της λιπαρότητας ή του σμήγματος στο δέρμα, χωρίς να το ξηραίνουν υπερβολικά. Μπορεί, επίσης, να εξαγάγει τις ακαθαρσίες και είναι ευεργετικός για τα άτομα με ακμή.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι μάσκες με άργιλο καολίνη (και οι μάσκες με άργιλο μπεντονίτη) μείωσαν την εμφάνιση των ατελειών και την ενόχληση του δέρματος. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν λιγότερα σπυράκια. Τυπικά, ο άργιλος καολίνης θεωρείται πιο ήπιος άργιλος από τον μπεντονίτη.
Παρόλο που ο άργιλος καολίνης είναι συνήθως λευκός, μπορεί να έχει διαφορετικά χρώματα ανάλογα με τα πρόσθετα συστατικά. Για παράδειγμα, ο αυστραλιανός ροζ άργιλος -μια μορφή που είναι κατάλληλη για ευαίσθητα δέρματα- είναι ροζ και όχι λευκός.
Γαλλικός πράσινος άργιλος
Ο γαλλικός πράσινος άργιλος, που αναφέρεται κι ως «θεραπευτικός άργιλος», είναι ένας πλούσιος σε μεταλλικά στοιχεία που προέρχεται από τις ακτές της Γαλλίας. Παίρνει το πράσινο χρώμα του από αποσυντεθειμένη φυτική ύλη. Όπως και άλλοι άργιλοι, ο γαλλικός βοηθά στην απόσπαση των ακαθαρσιών από τους πόρους του δέρματός σας. Μπορεί να ενισχύσει τη κυκλοφορία του αίματος.
Αν και η έρευνα σχετικά με τον πράσινο άργιλο είναι μικρή, μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι απαγορεύει την ανάπτυξη βακτηρίων. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των ελκών Buruli (μια χρόνια, νεκρωτική δερματική ασθένεια) καθώς και άλλων δερματικών παθήσεων.
Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καθοριστεί πώς ο πράσινος πηλός επηρεάζει το σώμα και το δέρμα ειδικότερα.
Πηλός Ρασσούλ
Ο πηλός Ρασούλ, που ονομάζεται επίσης κόκκινος πηλός, προέρχεται από το Μαρόκο. Προέρχεται από την αραβική λέξη «ghasala», που σημαίνει πλένω, η άργιλος ρασούλ χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για το δέρμα και τα μαλλιά.
Οι υποστηρικτές του πηλού ισχυρίζονται ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για το ευαίσθητο και ώριμο δέρμα, βελτιώνοντας την υφή και αναζωογονώντας την εμφάνιση. Ορισμένοι λένε ότι ο πηλός αυτός μπορεί να καταπολεμήσει την ακμή, να απομακρύνει τους ρύπους και να βελτιώσει την ελαστικότητα του δέρματος. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για τις χρήσεις και την αποτελεσματικότητά του.
Μια ανασκόπηση τριών πολύ μικρών μελετών περίπτωσης διαπίστωσε ότι ο άργιλος rhassoul ήταν χρήσιμος για τη θεραπεία της δερματικής καταπόνησης σε άτομα με οστομία.
Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές προτείνουν ότι ο άργιλος rhassoul μπορεί να είναι ένας προσιτός τρόπος για την προστασία του δέρματος και να δρα ως φραγμός για περαιτέρω διάσπαση.
Πώς να την χρησιμοποιήσετε
Η μέθοδος εφαρμογής μιας μάσκας αργίλου είναι συνήθως η ίδια για όλους τους τύπους, είτε τη χρησιμοποιείτε για να απορροφήσετε την περίσσεια λιπαρότητας, να φωτίσετε το δέρμα ή να αφαιρέσετε την περίσσεια συσσωρευμένου μακιγιάζ, βρωμιάς και άλλων ακαθαρσιών. Ωστόσο, ορισμένες μάσκες μπορεί να διαφέρουν ως προς τη διάρκεια και τη συχνότητα χρήσης.
Πριν εφαρμόσετε τη μάσκα, διαβάστε τις οδηγίες στη συσκευασία του προϊόντος. Η συσκευασία θα πρέπει να αναφέρει πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζετε τη μάσκα αργίλου, πόση ώρα πρέπει να την αφήνετε και ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αφαίρεσης.
Ακολουθούν ορισμένες γενικές οδηγίες για την εφαρμογή μιας μάσκας αργίλου:
- Καθαρίστε το πρόσωπό σας: Εφαρμόζετε πάντα μια μάσκα αργίλου σε καθαρό πρόσωπο, ώστε οι ιδιότητες του αργίλου να διεισδύσουν καλύτερα στο δέρμα σας. Εφαρμόστε ένα απαλό καθαριστικό χωρίς οινόπνευμα, χρησιμοποιώντας τις άκρες των δακτύλων σας για να το τρίψετε απαλά στο δέρμα με κυκλικές κινήσεις. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό και στεγνώστε το δέρμα σας με μια πετσέτα.
- Εφαρμόστε τη μάσκα με άργιλο: Αφαιρέστε την υπερβολική υγρασία από το δέρμα σας και εφαρμόστε τη μάσκα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Ξεκινήστε με ένα λεπτό στρώμα πηλού και απλώστε το στο πρόσωπό σας. Χρησιμοποιήστε το δάχτυλο του δαχτυλιδιού σας για να εφαρμόσετε τη μάσκα, ειδικά κοντά στα μάτια σας, επειδή είναι το πιο αδύναμο δάχτυλό σας και θα είναι λιγότερο πιθανό να τραβήξει το δέρμα σας. Ορισμένα προϊόντα μπορεί να έχουν ένα βοήθημα, όπως ένα μικρό πινέλο ή μια σπάτουλα.
- Αφήστε τη μάσκα να στεγνώσει: Αφού εφαρμόσετε τη μάσκα σε ομοιόμορφο στρώμα σε όλο το πρόσωπό σας, περιμένετε να στεγνώσει. Συνήθως, αυτό διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά. Καθώς στεγνώνει, η μάσκα απορροφά τα έλαια, το νεκρό δέρμα και τους ρύπους, βελτιώνοντας την υφή του δέρματος. Εάν έχετε ξηρό δέρμα, μπορεί να θέλετε να αφαιρέσετε τη μάσκα νωρίτερα για να αποφύγετε την ξηρότητα και τους ερεθισμούς.
- Αφαιρέστε τη μάσκα: Μόλις περάσουν 5-10 λεπτά, ξεπλύνετε τη με ζεστό νερό. Το ζεστό νερό είναι λιγότερο ξηρό από το καυτό νερό, διευκολύνοντας το δέρμα σας να απορροφήσει τις ενυδατικές κρέμες.
- Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα: Αφού αφαιρέσετε πλήρως τη μάσκα, ξεπλύνετε ξανά το πρόσωπό σας και στεγνώστε το με μια μαλακή πετσέτα. Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα που ταιριάζει στον τύπο του δέρματός σας. Εάν το δέρμα σας είναι ξηρό, επιλέξτε μια ενυδατική κρέμα που περιέχει ενυδατικά συστατικά, όπως κεραμίδια ή υαλουρονικό οξύ. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, ίσως να θέλετε να αποφύγετε τις βιολογικές ενυδατικές κρέμες. Μερικές φορές τα φυσικά συστατικά που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα προϊόντα μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας ή να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
Συνήθως, οι μάσκες αργίλου πρέπει να χρησιμοποιούνται μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Η εφαρμογή τους παραπάνω από αυτό το όριο θα μπορούσε να ερεθίσει ή να ξηράνει το δέρμα σας.
Εάν αισθανθείτε κάψιμο ή ερεθισμό κατά τη χρήση ή μετά τη χρήση μιας μάσκας αργίλου, αφαιρέστε την αμέσως και μην την ξαναχρησιμοποιήσετε πριν μιλήσετε με έναν πάροχο υγείας σας, όπως ένας δερματολόγος (γιατρός που ειδικεύεται στην υγεία του δέρματος).
Ασφάλεια και παρενέργειες
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια μάσκα πηλού και να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, αλλά είναι πιθανό να εμφανίσετε αλλεργία στη μάσκα ή να αναπτύξετε ερεθισμό του δέρματος – ειδικά αν τη χρησιμοποιείτε συχνότερα από ό,τι συνιστάται. Τα άτομα με ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν δοκιμάζουν μάσκες αργίλου. Μπορεί να είναι ερεθιστικές ή ξηραντικές για ορισμένους τύπους δέρματος.
Οι περισσότεροι δερματολόγοι συνιστούν να δοκιμάζετε τα νέα δερματικά προϊόντα σε ένα μικρό τμήμα του προσώπου την πρώτη φορά που τα χρησιμοποιείτε για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα έχετε κάποια αντίδραση. Βάλτε μια ποσότητα μεγέθους ενός τετάρτου του προϊόντος στην καμπύλη του αγκώνα σας και χρησιμοποιήστε το όπως θα κάνατε στο πρόσωπό σας. Κάντε το δύο φορές την εβδομάδα για δύο εβδομάδες για να δείτε πώς ανταποκρίνεται το δέρμα σας.
Αν δεν εμφανίσετε εξάνθημα ή ερεθισμό, μπορείτε να το δοκιμάσετε στο πρόσωπό σας.
Εάν εμφανίσετε ερεθισμό ή το προϊόν κάνει το δέρμα σας να αισθάνεται παράξενα, ξεπλύνετε το και εφαρμόστε μια δροσερή κομπρέσα. Μπορείτε, επίσης, να εφαρμόσετε βαζελίνη για να καταπραΰνετε το δέρμα σας, εάν χρειάζεται. Εάν αυτές οι δύο προσεγγίσεις δεν αποδώσουν, επικοινωνήστε με έναν δερματολόγο για αξιολόγηση. Μπορεί να σας δώσει ιδέες για το πώς να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.
Επιλογή μάσκας αργίλου
Η επιλογή της σωστής μάσκας αργίλου για τον τύπο του δέρματός σας είναι ζωτικής σημασίας για να έχετε τα αποτελέσματα που αναζητάτε χωρίς ερεθισμούς, ξηρότητα ή άλλα προβλήματα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να γνωρίζετε τον τύπο του δέρματός σας. Στη συνέχεια, πρέπει να λάβετε υπόψη τις συγκεκριμένες ανησυχίες σας και τους στόχους σας.
Μάθετε τον τύπο του δέρματός σας
Όταν επιλέγετε μια μάσκα αργίλου, ξεκινήστε εξετάζοντας τον τύπο του δέρματός σας. Οι περισσότερες επιδερμίδες εμπίπτουν σε μία από αυτές τις κατηγορίες:
- Ξηρό: Το δέρμα είναι τραχύ, με κνησμό ή σφιχτό. Σε ορισμένες περιοχές μπορεί να υπάρχουν αποφλοιώσεις. Υπάρχει ελάχιστη λιπαρότητα ή λάμψη στο δέρμα.
- Λιπαρό: Το δέρμα φαίνεται λαμπερό. Υπάρχει περίσσεια λιπαρότητας που συνεχίζει να συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Συνδυασμός: Ορισμένες περιοχές του προσώπου, όπως η μύτη και τα μάγουλα, έχουν λιπαρό δέρμα, ενώ άλλες, όπως το πηγούνι, είναι ξηρό.
- Κανονικό: Το δέρμα είναι καθαρό και φαίνεται ενυδατωμένο χωρίς να είναι λιπαρό. Δεν είναι ευαίσθητο ή ερεθίζεται εύκολα.
- Ευαίσθητο: Το δέρμα κοκκινίζει ή ερεθίζεται εύκολα, ειδικά μετά τη χρήση ορισμένων προϊόντων, και μπορεί να αισθάνεστε σαν να καίγεται.
Αφού γνωρίζετε τον τύπο του δέρματός σας, αναζητήστε ένα προϊόν μάσκας αργίλου που υποδεικνύει ότι είναι καλύτερο για τον τύπο σας. Ο άργιλος καολίνη τείνει να είναι απαλός για το δέρμα και μπορεί να είναι κατάλληλος για τους περισσότερους τύπους δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του ευαίσθητου. Εν τω μεταξύ, ο πηλός μπεντονίτη μπορεί να είναι πιο κατάλληλος για λιπαρό δέρμα λόγω των δυνατοτήτων έντονης απορρόφησης της λιπαρότητας.
Σκεφτείτε τις ιδιαίτερες ανησυχίες σας
Πριν χρησιμοποιήσετε μια μάσκα αργίλου, σκεφτείτε ποιες είναι οι δερματικές σας ανησυχίες και πώς μια μάσκα αργίλου μπορεί να ωφελήσει ή να επηρεάσει με άλλο τρόπο αυτά τα προβλήματα. Για παράδειγμα, οι μάσκες αργίλου είναι συνήθως χρήσιμες στη διαχείριση της ακμής όταν χρησιμοποιούνται παράλληλα με μια ρουτίνα περιποίησης του δέρματος. Ωστόσο, μια τέτοια μάσκα μπορεί να μην είναι καλή επιλογή αν έχετε κάποια μόλυνση ή πληγή στο πρόσωπό σας.
Εάν έχετε ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα και ψωρίαση, θα πρέπει να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή τον δερματολόγο σας για να διαπιστώσετε εάν η χρήση μάσκας αργίλου θα ήταν κατάλληλη για εσάς.
Προσδιορίστε τους στόχους σας
Αφού εξετάσετε τον τύπο και την κατάσταση του δέρματός σας, καθορίστε τους στόχους σας για τη μάσκα.
Εάν έχετε εξαιρετικά λιπαρό δέρμα και θέλετε να ελέγξετε τη λιπαρότητα, ίσως να επιλέξετε μια μάσκα από άργιλο μπεντονίτη. Εάν το δέρμα σας είναι ξηρό, θαμπό και τραχύ, μπορείτε να επιλέξετε μια μάσκα από άργιλο καολίνη, καθώς αυτός ο άργιλος τείνει να είναι πιο ήπιος για το δέρμα. Άλλες μάσκες, όπως μια μάσκα από γαλλικό πράσινο άργιλο, μπορεί να είναι καλύτερες για τον καθαρισμό των μαύρων στιγμάτων και τη μείωση της ακμής.
Ερευνήστε τη μάρκα που εξετάζετε για να βεβαιωθείτε ότι είναι αξιόπιστη, ασφαλής και ευθυγραμμίζεται με τους στόχους σας. Μπορείτε, επίσης, να ζητήσετε από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή δερματολόγο να σας συστήσει ένα ποιοτικό προϊόν μάσκας αργίλου που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ευαισθησίες του δέρματός σας.
Μια γρήγορη ανασκόπηση
Οι μάσκες αργίλου χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για τη βελτίωση της εμφάνισης και της υφής του δέρματος. Ορισμένοι τύποι πηλού μπορούν να απορροφήσουν την περίσσεια λιπαρότητας και να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και άλλες ακαθαρσίες, αφήνοντας το δέρμα λείο και καθαρό.
Εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε μάσκα πηλού, αναζητήστε μια που να ταιριάζει με τον τύπο και τους στόχους του δέρματός σας. Μιλήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή δερματολόγο για πρόσθετη καθοδήγηση σχετικά με την επιλογή μιας μάσκας αργίλου.