Από μικρα ακούμε πως οι χυμοί πρέπει να καταναλώνονται αμέσως αλλιώς χάνουν όλες τους τις βιταμίνες. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα; Η επιστήμη δίνει επιτέλους την απάντηση.
Διατήρηση των θρεπτικών συστατικών
Όταν τα φρούτα και τα λαχανικά χυμοποιούνται, απελευθερώνουν μια πληθώρα βασικών βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην υποβάθμιση όταν εκτίθενται στον αέρα και το φως. Όσο περισσότερο χρόνο μένει ο χυμός έξω, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά χάνει. Πίνοντας τον χυμό μας αμέσως, διασφαλίζουμε ότι λαμβάνουμε το μέγιστο θρεπτικό όφελος από το ρόφημά.
Αποφυγή της οξείδωσης
Το οξυγόνο είναι ο εχθρός της φρεσκάδας όταν πρόκειται για χυμό. Όταν ο χυμός εκτίθεται στον αέρα, υφίσταται μια διαδικασία που ονομάζεται οξείδωση, η οποία όχι μόνο μειώνει τη γεύση αλλά και τη θρεπτική του αξία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χυμοί που μένουν για πολύ καιρό ακίνητοι μπορεί να έχουν επίπεδη γεύση και να χάνουν το ζωντανό τους χρώμα. Για να απολαύσεις τον πιο φρέσκο και νόστιμο χυμό, είναι καλύτερο να τον πίνεις το συντομότερο δυνατό.
Ελαχιστοποίηση της ανάπτυξης βακτηρίων
Οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί αποτελούν φυσικό έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων, ειδικά όταν παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου. Τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα, προκαλώντας ενδεχομένως τροφιμογενείς ασθένειες. Για να διασφαλίσεις την ασφάλεια και την ευεξία σου, καλό είναι να καταναλώνεις το χυμό αμέσως ή να τον αποθηκεύεις στο ψυγείο για να επιβραδύνεις την ανάπτυξη βακτηρίων.
Ενισχυμένη γεύση
Η γεύση του χυμού βρίσκεται στο αποκορύφωμά της όταν είναι φρεσκοφτιαγμένος. Όσο περισσότερο χρόνο παραμένει, τόσο περισσότερο μπορεί να αναπτύξει παράξενες γεύσεις ή ακόμα και να γίνει ξινός.
Υποστηρίζει την πέψη
Ο φρέσκος χυμός μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, προσφέροντας έναν γρήγορο και βολικό τρόπο για να αυξήσεις την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Η άμεση κατανάλωση χυμού μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, καθώς τα ένζυμα που υπάρχουν στα φρεσκοχυμωμένα προϊόντα είναι πιο αποτελεσματικά όταν καταναλώνονται αμέσως.