Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις αναφορικά με τον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι: «Υπάρχουν διαφορές μεταξύ του ανδρικού και του γυναικείου εγκεφάλου;» Η γρήγορη απάντηση είναι ναι. Βέβαια αυτή η απάντηση θα μπορούσε να εκνευρίσει μερικούς ανθρώπους. Ενώ η έρευνα απεικόνισης εγκεφάλου δείχνει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι εξίσου έξυπνοι, οι συνδέσεις του εγκέφαλός μας είναι διαφορετικές.
Λειτουργικές σαρώσεις εγκεφάλου όπως το SPECT, που μετρά τη ροή του αίματος και τη δραστηριότητα στον εγκέφαλο, αποκαλύπτουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του γυναικείου και του ανδρικού εγκεφάλου. Σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες λειτουργικής απεικόνισης εγκεφάλου που έγινε ποτέ, η ομάδα της Amen Clinics συνέκρινε 46.034 σαρώσεις εγκεφάλου SPECT από περισσότερους από 25.000 άνδρες και γυναίκες. Αυτή η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, αποκάλυψε συναρπαστικές διαφορές μεταξύ του γυναικείου και του ανδρικού εγκεφάλου.
Πριν εμβαθύνουμε σε αυτά τα ευρήματα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι όλοι οι γυναικείοι εγκέφαλοι ίδιοι, όπως ούτε οι ανδρικοί εγκέφαλοι είναι όλοι ίδιοι. Επιπλέον, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να δοθεί μια βαθύτερη κατανόηση του εγκεφάλου των μη δυαδικών και τρανς ατόμων. Αυτό που είναι σαφές από την υπάρχουσα έρευνα είναι ότι γενικά, άνδρες και γυναίκες είναι όλοι ικανοί να επιτύχουν σε διάφορα καθήκοντα. Ωστόσο, για να το κάνουμε αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικές περιοχές και δίκτυα του εγκεφάλου.
Εδώ είναι έξι συναρπαστικές διαφορές μεταξύ του γυναικείου και του ανδρικού εγκεφάλου:
- Οι γυναίκες τείνουν να έχουν πιο απασχολημένο μυαλό.
Στη μελέτη απεικόνισης εγκεφάλου, η ομάδα της Amen Clinics ανέλυσε 80 περιοχές του εγκεφάλου. Σε 70 από αυτές τις περιοχές, οι σαρώσεις γυναικείων εγκεφάλων αποκάλυψαν σημαντικά υψηλότερη δραστηριότητα σε σύγκριση με τους εγκεφάλους των ανδρών. Ο εγκέφαλος των ανδρών είναι πολύ πιο ήσυχος. Το ένα μοτίβο δεν είναι καλύτερο από το άλλο, είναι απλά διαφορετικοί. Για παράδειγμα, στην επίλυση προβλημάτων, οι άνδρες βασίζονται σε μια εντοπισμένη εγκεφαλική δύναμη, ενώ οι γυναίκες τείνουν να αξιοποιούν πολλές περιοχές του εγκεφάλου.
2.Οι άντρες τείνουν να έχουν πιο νυσταγμένο προμετωπιαίο λοβός.
Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, οι άνδρες τείνουν να έχουν λιγότερη δραστηριότητα από τις γυναίκες σε μια περιοχή των μετωπιαίων λοβών του εγκεφάλου που ονομάζεται προμετωπιαίος λοβός (Prefrontal Cortex). Ο προμετωπιαίος λοβός παίζει σημαντικό ρόλο στην προνοητικότητα, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των παρορμήσεων. Η χαμηλότερη δραστηριότητα του συνδέεται με μεγαλύτερη παρορμητικότητα, η οποία μπορεί να κάνει τους άνδρες πιο πιθανό να αναλάβουν ρίσκα στις επιχειρήσεις και στη ζωή.
3. Οι γυναίκες έχουν πιο ενεργό συναισθηματικό εγκέφαλο.
Σύμφωνα με τη μελέτη στο Amen Clinics, οι γυναικείοι εγκέφαλοι εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας στο μεταιχμιακό σύστημα ή στον συναισθηματικό εγκέφαλο. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου, που βρίσκεται κάτω από τον φλοιό, χρωματίζει τα συναισθήματά μας και εμπλέκεται με το δέσιμο, τη φωλιά και τα συναισθήματα. Αυτό συνδέεται με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και μπορεί να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες είναι συχνά οι κύριοι φροντιστές των παιδιών και των ηλικιωμένων.
Η ενσυναίσθηση επιτρέπει στις γυναίκες να αγαπούν και να φροντίζουν, αλλά μπορεί να μετατραπεί σε μια τάση να φροντίζουν όλους τους άλλους, προτού καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Η υψηλότερη δραστηριότητα στα συναισθηματικά κέντρα του εγκεφάλου σχετίζεται, επίσης, με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους. Μια μελέτη στο Journal of Psychiatry & Neuroscience δείχνει ότι οι γυναίκες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν κατάθλιψη και άλλες έρευνες υποδηλώνουν παρόμοιο αυξημένο κίνδυνο για άγχος στις γυναίκες.
4. Η πρόσθια κυκλική έλικα του εγκεφάλου λειτουργεί διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες.
Μέσα στους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου υπάρχει μια περιοχή που ονομάζεται πρόσθια κυκλική έλικα. Γνωστό ως επιλογέας ταχυτήτων του εγκεφάλου, σας βοηθά να μετατοπίσετε την προσοχή και να αναγνωρίσετε τα λάθη. Η υψηλότερη δραστηριότητα στην εγκεφαλική έλικα αυξάνει την τάση να κολλάμε σε αρνητικές σκέψεις ή αρνητικές συμπεριφορές και να βλέπουμε τι είναι λάθος παρά τι είναι σωστό. Είναι, επίσης, ένα από τα κέντρα ανησυχίας του εγκεφάλου. Η περισσότερη δραστηριότητα της, η οποία η μελέτη στο Amen Clinics βρήκε ότι είναι πιο συχνή στις γυναίκες, μεταφράζεται σε περισσότερες ανησυχίες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι άντρες δεν ανησυχούν, ούτε βλέπουν προβλήματα. Απλώς οι άνδρες και οι γυναίκες τείνουν να ανησυχούν διαφορετικά.
Όταν οι γυναίκες ανησυχούν, ο πολυάσχολος εγκέφαλός τους και οι δυνάμεις συνειρμικής σκέψης τους ενεργοποιούνται, πράγμα που σημαίνει ότι μια ανησυχητική ιδέα συνδέεται γρήγορα με άλλες και οικοδομεί μια δυναμική, που μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. Η ανησυχία, που είναι τόσο χρήσιμη σε μικρές δόσεις, μπορεί να στρεσάρει τις γυναίκες σε σημείο, που να βλάπτει τον εγκέφαλο και το σώμα και να μην επιτρέπει την ανάπαυση. Οι ανησυχίες των ανδρών είναι πιο πιθανό να περιοριστούν και είναι σε θέση να διαχωρίσουν τα προβλήματά τους.
5. Τα οπτικά και συντονιστικά κέντρα του εγκεφάλου είναι πιο ενεργά στους άνδρες.
Οι ινιακές λοβοί (που βρίσκονται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου και εμπλέκονται στην όραση) και η παρεγκεφαλίδα (μια περιοχή στο πίσω και κάτω μέρος του εγκεφάλου, που εμπλέκεται στο φυσικό συντονισμό) είναι πιο ενεργοί στους άνδρες. Αυτό μπορεί να εξηγήσει, γιατί οι άνδρες γενικά μπορεί να είναι πιο έμπειροι στο να κρίνουν αποστάσεις, για παράδειγμα.
6. Η διαίσθηση των γυναικών βρίσκεται στον εγκέφαλο, όχι στο ένστικτο.
Μια περιοχή βαθιά στους μετωπιαίους λοβούς, που ονομάζεται νησίδα, εμπλέκεται στη μετάφραση εξωτερικών φυσικών αισθήσεων και υποσυνείδητων σκέψεων, που παίζουν ρόλο στα διαίσθηση και το ένστικτο. Η νησίδα είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Ο γυναικείος εγκέφαλος είναι γενικά πιο γρήγορος στην αξιολόγηση των σκέψεων των άλλων με βάση περιορισμένες πληροφορίες, ένστικτα και προαισθήσεις. Η διαίσθηση δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να κατανοήσουν γρήγορα πληροφορίες, που μπορεί να μην είναι προφανείς ή εύκολο να δικαιολογηθούν μέσω της λογικής. Η διαίσθηση μπορεί να ξυπνήσει φόβους, που προκαλούν άγχος, καθώς «γνωρίζετε» ότι κάτι δεν πάει καλά, χωρίς να φροντίσετε να το ελέγξετε ή να πάρετε περισσότερες πληροφορίες.