5 Σεπτεμβρίου 2024
31.7 C
Athens

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της διάσπασης προσοχής και του αυτισμού;


Η διαταραχή διάσπασης προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) και η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΔ) είναι τα δύο πιο κοινά είδη νευροαναπτυξιακών διαταραχών, οι οποίες είναι καταστάσεις που αναπτύσσονται κατά την παιδική ηλικία και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνετε, σκέφτεστε, επικοινωνείτε και συμπεριφέρεστε.

Τόσο η ΔΕΠΥ όσο και ο αυτισμός μπορούν να επηρεάσουν την προσωπική, κοινωνική, σχολική και εργασιακή σας ζωή. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζουν αυτούς τους τομείς της ζωής σας είναι διαφορετικός.

Το σύνδρομο ΔΕΠΥ επηρεάζει κυρίως την προσοχή και την παρορμητικότητα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απόρριψη. 

Ο αυτισμός επηρεάζει άμεσα την κοινωνική επικοινωνία και αλληλεπίδραση, γεγονός που μπορεί να σας εμποδίσει να αναπτύξετε και να διατηρήσετε σχέσεις, καθώς μπορεί να μην είστε σε θέση να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά σας στα διάφορα κοινωνικά περιβάλλοντα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 10% των παιδιών και το 4% των ενηλίκων έχουν ΔΕΠΥ. Περίπου το 2% ή 3% των παιδιών και των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν αυτισμό.

Συμπτώματα της ΔΕΠΥ σε σχέση με τον αυτισμό 

Παρόλο που τόσο η ΔΕΠΥ όσο και η διαταραχή του αυτισμού επηρεάζουν την προσοχή σας, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την ομιλία, την κίνηση, τον αυτοέλεγχο και την παρορμητικότητα, οι συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους επηρεάζουν κάθε τομέα μπορεί να διαφέρουν. Και στις δύο καταστάσεις, οι άλλοι άνθρωποι μπορεί να αντιληφθούν τα συμπτώματα ως έλλειψη ορίων ή κοινωνική αμηχανία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση ή απόρριψη.

ΔΕΠΥ  Αυτισμός
Δυσκολία ακρόασης και εστίασης (απροσοχή) Υπερεστίαση σε συγκεκριμένα ενδιαφέροντα
Διακοπή ή παρέμβαση σε άλλους Κοινωνική αποδέσμευση
Δυσκολία να χωρέσεις ή να κάνεις φίλους Απομόνωση και αδιαφορία
Υπερβολική ομιλία Επανάληψη λέξεων ή χρήση λέξεων με ασυνήθιστους τρόπους (όπως η χρήση του όρου «θερμαντήρες ποδιών» αντί για «κάλτσες»)
Ανήσυχο, αγχωτικό Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενέργειες
Ανεπαρκής αυτοέλεγχος και εκρήξεις από παρορμητικότητα Εκρήξεις από αδυναμία ανοχής στην αλλαγή
Έλλειψη προσωπικών ή φυσικών ορίων Έλλειψη προσωπικών ή φυσικών ορίων
Κατακλύζεται εύκολα από τις αισθήσεις (δυνατοί ήχοι, έντονα φώτα, μυρωδιές κ.λπ.)  Κατακλύζεται εύκολα ή κατακλύζεται από τις αισθήσεις (δυνατοί ήχοι, έντονα φώτα, μυρωδιές, γεύσεις κ.λπ.)
Ξεχνάει ή αποσπάται εύκολα Ανάγκη για ομοιότητα και ρουτίνα

Διαφορές

Αν και η διάσπαση προσοχής και ο αυτισμός είναι οι δύο πιο κοινές αναπτυξιακές διαταραχές, διαφέρουν ως προς τη συχνότητα εμφάνισης, τη σοβαρότητα, τον χρόνο εμφάνισής τους, τον τρόπο διάγνωσης και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της διάσπασης προσοχής και του αυτισμού;

H ΔΕΠΥ είναι συχνότερη

Η ΔΕΠΥ είναι η πιο συχνή νευροαναπτυξιακή διαταραχή στην παιδική ηλικία που μπορεί να επιμείνει και στην ενήλικη ζωή. Η διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητας επηρεάζει περίπου το 10% των παιδιών και το 4% των ενηλίκων στις ΗΠΑ.

Οι παράγοντες κινδύνου για τη ΔΕΠΥ περιλαμβάνουν διαφορές στην ιδιοσυγκρασία, χαμηλό βάρος γέννησης, ιστορικό παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης, έκθεση σε τοξίνες που βλάπτουν το νευρικό σύστημα, λοιμώξεις ή έκθεση σε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της μήτρας. Η έρευνα δείχνει επίσης, ότι η γενετική παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της ΔΕΠΥ.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, περίπου ένα στα 36 παιδιά έχει αυτισμό. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 2% ή 3% των παιδιών και των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν αυτισμό.

Στους παράγοντες κινδύνου για τον αυτισμό συμπεριλαμβάνονται η ύπαρξη ενός αδελφού με αυτισμό, η ύπαρξη ορισμένων γενετικών ή χρωμοσωμικών καταστάσεων, η εμφάνιση επιπλοκών κατά τη γέννηση και η γέννηση από ηλικιωμένους γονείς.

Η διάγνωση του αυτισμού γίνεται συνήθως νωρίτερα

Παρόλο που και οι δύο διαταραχές μπορούν να διαγνωστούν στα παιδιά, τα συμπτώματα του αυτισμού μπορούν συνήθως να αναγνωριστούν νωρίτερα. Τα σημάδια του, μπορούν να παρατηρηθούν όταν ένα παιδί είναι μόλις 12-24 μηνών. Τα σημάδια της διαταραχής ΔΕΠΥ μπορούν αρχικά να παρατηρηθούν στα πρώτα 12 χρόνια της ζωής, αν και η ΔΕΠΥ συχνά διαγιγνώσκεται όταν το παιδί είναι στο δημοτικό σχολείο. 

Αυτή η διαφορά στην ηλικία διάγνωσης οφείλεται στις διαφορές στα συμπτώματα των παθήσεων. Ο αυτισμός μπορεί να εντοπιστεί σε βρέφη που δεν πληρούν τα αναπτυξιακά τους στάδια όσον αφορά την επικοινωνία, την κοινωνική αλληλεπίδραση ή τις κινητικές και γνωστικές δεξιότητες. 

Εν τω μεταξύ, η ΔΕΠΥ εντοπίζεται συχνότερα όταν ένα παιδί ξεκινά το δημοτικό σχολείο, καθώς τότε η έλλειψη προσοχής μπορεί να είναι πιο εμφανής και επιζήμια. Εάν ένα παιδί διαγνωστεί με ΔΕΠΥ νωρίτερα, όπως στην προσχολική ηλικία, το κύριο σύμπτωμα που οδηγεί στη διάγνωση είναι συνήθως η υπερκινητικότητα.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον αυτισμό μπορεί επίσης να είναι πιο εμφανή, όπως η καθυστέρηση της γλώσσας και των κοινωνικών δεξιοτήτων. Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ μπορεί να εμφανιστούν με τρόπους που κάποιοι μπορεί να θεωρούν φυσιολογικές συμπεριφορές στα νήπια, όπως η υπερβολική κινητική δραστηριότητα, οπότε μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στη διάγνωση.

Οι πάροχοι υγείας χρησιμοποιούν διαφορετικές διαγνωστικές δοκιμές

Τη διάγνωση της ΔΕΠΥ μπορούν να κάνουν επαγγελματίες ψυχικής υγείας, όπως ψυχολόγοι ή ψυχίατροι, ή ένας πάροχος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως ο παιδίατρος. Οι πάροχοι αναφέρονται στα κριτήρια του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών, Πέμπτη Έκδοση (DSM-5) για τον εντοπισμό των συμπτωμάτων για τη διάγνωση. Η ΔΕΠΥ δύναται να διαγνωστεί με τη χρήση νευροψυχολογικής αξιολόγησης, η οποία εξετάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και μπορεί να περιλαμβάνει τεστ σε παράγοντες όπως η μνήμη.

Η διάγνωση του αυτισμού μπορεί να είναι πιο περίπλοκη. Τα παιδιά συνήθως ελέγχονται για αναπτυξιακές καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων ελέγχων ευεξίας. Εάν εντοπιστούν καθυστερήσεις, μπορεί να παραπεμφθούν σε μια ομάδα παρόχων υγείας για περαιτέρω εξετάσεις. Αυτή η ομάδα μπορεί να αποτελείται από παιδονευρολόγους, αναπτυξιακούς παιδιάτρους, λογοθεραπευτές, παιδοψυχολόγους και ψυχιάτρους, ειδικούς στην εκπαίδευση και εργοθεραπευτές.

Η διαγνωστική αξιολόγηση για τον αυτισμό είναι συχνά πιο ευρεία από ό,τι για τη ΔΕΠΥ. Μπορεί να περιλαμβάνει ιατρικές και νευρολογικές εξετάσεις και παρατήρηση της συμπεριφοράς του παιδιού. Μπορεί να αξιολογούνται οι γνωστικές και γλωσσικές ικανότητες του, καθώς και οι κατάλληλες για την ηλικία του δεξιότητες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το φαγητό και το ντύσιμο.

 Η διαγνωστική διαδικασία για τον αυτισμό πιθανόν να περιλαμβάνει μια διεξοδική συζήτηση με τους φροντιστές για τη συμπεριφορά και την ανάπτυξη του παιδιού. Επίσης, ο πάροχος μπορεί να θελήσει να πραγματοποιήσει εξετάσεις αίματος και ακοής.

Εάν είστε ενήλικας και πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε ενδείξεις αυτισμού, μπορείτε να ζητήσετε από τον πάροχο υγείας σας για να σας παραπέμψει για αξιολόγηση αυτισμού. Παρόλο που η εκτίμηση για τον αυτισμό στους ενήλικες βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη, μπορούν να παραπεμφθούν σε νευροψυχολόγο, ψυχολόγο ή ψυχίατρο που έχει εμπειρία με αυτισμό.

Οι θεραπευτικές επιλογές για τη ΔΕΠΥ και τον αυτισμό δεν είναι ίδιες

Ενώ τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και του αυτισμού μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή, οι συνεχείς θεραπευτικές αγωγές διαφέρουν σημαντικά. 

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορούν να αντιμετωπιστούν με θεραπεία συμπεριφοράς και οι φροντιστές τους μπορούν να περάσουν από εκπαίδευση διαχείρισης συμπεριφοράς για να βοηθήσουν το παιδί τους να τα βγάλει πέρα. Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους με ψυχοθεραπεία (θεραπεία συζήτησης) και καθοδήγηση δεξιοτήτων. Στις θεραπευτικές συνεδρίες τους, τα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να μάθουν οργανωτικές δεξιότητες και τεχνικές ηρεμίας.

Η θεραπεία της ΔΕΠΥ είναι πιο ποικιλόμορφη. Η θεραπεία του αυτισμού περιλαμβάνει την εκμάθηση κοινωνικών, επικοινωνιακών και γλωσσικών δεξιοτήτων. Ένας πάροχος ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις συμπεριφορές που παρεμποδίζουν την καθημερινή λειτουργικότητα και να μάθετε δεξιότητες ζωής για ανεξάρτητη διαβίωση.

Η θεραπεία του αυτισμού μπορεί να περιλαμβάνει την ανάλυση της εφαρμοσμένης συμπεριφοράς, όπου οι θεραπευτές ενθαρρύνουν τρόπους συμπεριφοράς και δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον αυτισμό σας. Μπορεί, επίσης, να εμπλέκονται άλλες μορφές θεραπείας, όπως η λογοθεραπεία, η εργοθεραπεία (OT) και η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT).

Η εργοθεραπεία είναι μια μορφή αποκατάστασης που σας βοηθά να βελτιώσετε την ικανότητά σας να εκτελείτε καθημερινές εργασίες. Η θεραπεία CBT είναι μια μορφή που σας βοηθά να εντοπίσετε σκέψεις και συμπεριφορές που μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή σας και να τις αναδιαρθρώσετε σε θετικά και υγιέστερα πρότυπα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της διάσπασης προσοχής και του αυτισμού;

Ομοιότητες

Η ΔΕΠΥ και ο αυτισμός μοιάζουν ως προς το πότε αναπτύσσονται, το πληθυσμιακό περιβάλλον που επηρεάζουν και τους κινδύνους για την ψυχική υγεία. Και ενώ η θεραπεία είναι μία από τις διαφορές τους, είναι, επίσης, μία από τις ομοιότητές τους. 

Και οι δύο ξεκινούν στην παιδική ηλικία και είναι πιο συχνές στα αγόρια

Η ΔΕΠΥ και ο αυτισμός ξεκινούν και οι δύο στην παιδική ηλικία. Μερικές φορές αυτές οι παθήσεις δεν διαγιγνώσκονται μέχρι την ενηλικίωση – αυτό δεν σημαίνει ότι η πάθηση δεν υπήρχε στην παιδική ηλικία- σημαίνει απλώς ότι έμεινε αδιάγνωστη. Στην πραγματικότητα, ένα από τα διαγνωστικά κριτήρια για τη ΔΕΠΥ είναι ότι τα συμπτώματα έπρεπε να έχουν εμφανιστεί πριν από την ηλικία των 12 ετών.

Ενώ και οι δύο παθήσεις ξεκινούν στην παιδική ηλικία, συνεχίζονται και οι δύο κατά την ενήλικη ζωή. Ωστόσο, για ορισμένους ανθρώπους, τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ μπορεί να γίνουν ηπιότερα με την πάροδο των ετών, γι’ αυτό και τα ποσοστά της ΔΕΠΥ είναι χαμηλότερα στους ενήλικες απ’ ό,τι στα παιδιά.

Η ΔΕΠΥ και ο αυτισμός διαγιγνώσκονται συχνότερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Περίπου το 13% των αγοριών και το 6% των κοριτσιών διαγιγνώσκονται με ΔΕΠΥ. Εν τω μεταξύ, ο αυτισμός είναι τέσσερις φορές πιο συχνός στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων

Αν και δεν υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη αναστροφή της ΔΕΠΥ ή του αυτισμού, υπάρχουν φάρμακα που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων. 

Η ΔΕΠΥ μπορεί να αντιμετωπιστεί με διεγερτικά και μη διεγερτικά. Τα διεγερτικά έχουν ηρεμιστική επίδραση στα παιδιά με ΔΕΠΥ που είναι υπερκινητικά. Τα μη διεγερτικά μπορούν να βελτιώσουν την εστίαση, την προσοχή και την παρορμητικότητα. Τα μη διεγερτικά συνήθως συνταγογραφούνται εάν έχετε παρενέργειες από τα διεγερτικά. Μπορεί επίσης να συνταγογραφούνται σε συνδυασμό με διεγερτικά για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα.

Τα φάρμακα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα βασικά συμπτώματα του αυτισμού, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συναφών συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των υψηλών επιπέδων ενέργειας, της αδυναμίας συγκέντρωσης ή της αυτοτραυματικής συμπεριφοράς, όπως το χτύπημα του κεφαλιού ή το δάγκωμα των χεριών. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη διαχείριση καταστάσεων όπως το άγχος ή η κατάθλιψη.

Τόσο η ΔΕΠΥ όσο και ο αυτισμός έχουν αρνητικές μακροχρόνιες επιπτώσεις αν δεν διαγνωστούν

Τα άτομα με ΔΕΠΥ και αυτισμό αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη λήψη κατάλληλης υποστήριξης, διάγνωσης και θεραπείας για τις δυσκολίες που σχετίζονται με τις παθήσεις τους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε χειρότερα αποτελέσματα για το άτομο και τις οικογένειές του.

Για παράδειγμα, κάποιος με ΔΕΠΥ ή αυτισμό που δεν λαμβάνει την κατάλληλη διάγνωση ή υποστήριξη μπορεί να έχει ακαδημαϊκές δυσκολίες και αυξημένη συχνότητα κατάθλιψης και άγχους. Ενδέχεται, επιπλέον, να έχουν υψηλότερα ποσοστά φυλάκισης, διαζυγίων, τροχαίων ατυχημάτων, ανεργίας, αυτοκτονικών σκέψεων και συμπεριφορών και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Μπορείτε να έχετε και ΔΕΠΥ και αυτισμό;

Είναι δυνατόν να έχετε τόσο ΔΕΠΥ όσο και αυτισμό. Περίπου το 14% των παιδιών με ΔΕΠΥ έχουν και αυτισμό και το 50-70% των ατόμων με αυτισμό έχουν και ΔΕΠΥ.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν και τις δύο παθήσεις συχνά βιώνουν περισσότερες διαταραχές στη ζωή τους σε σχέση με τα άτομα που έχουν μόνο μία από τις παθήσεις. Αυτό περιλαμβάνει μεγαλύτερες προκλήσεις με νοητικούς, συναισθηματικούς και κοινωνικούς παράγοντες

Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με το πώς η ύπαρξη των δύο παθήσεων μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προηγούμενη έκδοση του συστήματος DSM -με βάση τα κριτήρια αποκλεισμού του στη διάγνωση του αυτισμού- δεν επέτρεπε τη διπλή διάγνωση. Τώρα που επιτρέπεται η διπλή διάγνωση, μπορούν να γίνουν περισσότερες έρευνες.

Πότε να αναζητήσετε φροντίδα και με ποιον να επικοινωνήσετε

Εάν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ ή του αυτισμού δυσχεραίνουν την καθημερινή λειτουργικότητα τη δική σας ή του αγαπημένου σας προσώπου σε τομείς της ζωής σας, όπως το σχολείο, η εργασία και οι σχέσεις, ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν φορέα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Τα παιδιά μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες στο σχολείο. 

Εάν το απαιτεί η ασφάλειά σας ή το ιατρείο, ο πάροχος υγείας μπορεί να σας παραπέμψει σε νευρολόγο, ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Αυτοί οι ειδικοί μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση και τη διαχείριση των συμπτωμάτων σας.

Μια γρήγορη επανεξέταση

Η ΔΕΠΥ και ο αυτισμός είναι δύο από τους συνηθέστερους τύπους νευροαναπτυξιακών διαταραχών που ξεκινούν στην παιδική ηλικία και επιμένουν στην ενήλικη ζωή. Οι παθήσεις μοιράζονται αρκετές ομοιότητες και διαφορές. 

Η ΔΕΠΥ και ο αυτισμός μπορούν και οι δύο να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε, εστιάζετε, μιλάτε και ενεργείτε. Και οι δύο διαγιγνώσκονται συχνότερα στα αγόρια και τα συμπτώματά τους μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο, η ηλικία στην οποία διαγιγνώσκονται η ΔΕΠΥ και ο αυτισμός, ο τρόπος διάγνωσης και τα συγκεκριμένα συμπτώματα που προκαλούν μπορεί να είναι διαφορετικά.

Είναι επίσης δυνατό να έχετε και τις δύο καταστάσεις. Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει ΔΕΠΥ ή αυτισμό, σκεφτείτε να επισκεφθείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να συζητήσετε για τα συμπτώματα και τα πιθανά επόμενα βήματα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της διάσπασης προσοχής και του αυτισμού;

Άρθρα Ψυχικής Υγείας

Πηγή




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks