Ποτέ δεν είναι αργά όμως, για να αρχίσετε να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας, ακόμα κι αν υπάρχει κάποια μόνιμη βλάβη στο κολλαγόνο, την πρωτεΐνη που βοηθά στην ελαστικότητα του δέρματος. Η απώλεια κολλαγόνου μπορεί να συμβεί λόγω της γήρανσης, της έκθεσης στον ήλιο, του καπνίσματος ή της ρύπανσης. Διάφοροι άλλοι παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, το άγχος, ο ύπνος και η ενυδάτωση μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα σας, αλλά τα τρόφιμα που τρώτε μπορεί επίσης να κάνουν τη διαφορά.
“Αν και δεν υπάρχει κάποιο μεμονωμένο… σωτήριο τρόφιμο, ένα γενικό υγιεινό διατροφικό πλάνο μπορεί να κάνει τη διαφορά στον τρόπο που γερνάει το δέρμα μας”, δήλωσε η δρ. Allison Tallman, διαιτολόγος με έδρα το Nashville των ΗΠΑ.
Διατροφή: 7 τροφές που προστατεύουν το δέρμα
1. Αβοκάντο
Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη κατά της γήρανσης.
Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology έδειξε ότι γυναίκες που έτρωγαν ένα αβοκάντο καθημερινά για δύο μήνες είχαν ενισχυμένη ελαστικότητα και σφριγηλότητα του δέρματος. Οι ερευνητές πρότειναν ότι τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά καροτενοειδή μπορεί να προάγουν τη νεανική όψη του δέρματος. Τα καροτενοειδή είναι φυσικές χρωστικές που βρίσκονται σε πολλά φρούτα, λαχανικά και μύκητες και λειτουργούν επίσης ως αντιοξειδωτικά που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.
2. Ντομάτες
Οι ντομάτες είναι γεμάτες με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που μπορεί να ωφελήσουν το δέρμα και να του δώσουν μια νεανική λάμψη. Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή από το 2001 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τοματοπολτού μπορεί να βοηθήσει να γίνει το δέρμα πιο ανθεκτικό στις βλάβες από τον ήλιο.
Αυτή η μελέτη ήταν μια από τις εξαιρέσεις όπου οι άνθρωποι παρατήρησαν κάποιες αλλαγές στο δέρμα τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον δρ. Katta. “Μετά από τρεις μήνες, οι συμμετέχοντες ήταν πιο ανθεκτικοί στο ηλιακό έγκαυμα”, είπε.
3. Μούρα
Τα μούρα είναι γνωστό ότι ωφελούν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, αλλά μπορεί να υποστηρίξουν και την καλοκαιρινή προστασία του δέρματος.
“Οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα σμέουρα περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αποτρέψουν τη βλάβη του δέρματος και επίσης να το προστατεύσουν από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας και των ατμοσφαιρικών ρύπων”, είπε η διαιτολόγος Kathryn Piper.
Η έρευνα για το πώς τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα από τις ακτίνες UV είναι περιορισμένη. Αλλά ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι τα φυσικά αντιοξειδωτικά μειώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και προστατεύουν το δέρμα από τη φωτογήρανση.
4. Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τη φθορά της υπεριώδους ακτινοβολίας και προάγουν την καλή ροή του αίματος στο δέρμα.
Οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγετε προϊόντα με τουλάχιστον 70% μαύρη σοκολάτα για καλύτερα αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Η σοκολάτα γάλακτος δεν προσφέρει τα ίδια οφέλη και η υψηλή περιεκτικότητά της σε σάκχαρα μπορεί ακόμη και να διαταράξει το δέρμα σας.
“Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ουσιαστικά να συμβάλλουν στα σημάδια της γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες”, είπε η Piper.
5. Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων. Η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), η πιο άφθονη πολυφαινολική ένωση στο πράσινο τσάι, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή του δέρματος και καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν ακμή. Εντούτοις, οι έρευνες για το πόσο ακριβώς πράσινο τσάι χρειάζεστε για να δείτε ξεκάθαρα οφέλη στο δέρμα σας, είναι ακόμα ελλιπείς.
6. Λιπαρά ψάρια
Ο σολομός, οι σαρδέλες και άλλα είδη θαλασσινών, που είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για την ανακούφιση των σημαδιών της γήρανσης.
Η κατανάλωση αρκετής άπαχης πρωτεΐνης είναι σημαντική καθώς μεγαλώνετε, σύμφωνα με την Tallman: “Η απώλεια μυϊκής μάζας είναι ο κανόνας κατά τη διαδικασία της γήρανσης, ειδικά όταν κάποιος δεν καταναλώνει αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή του”.
7. Αμύγδαλα
Η Tallman είπε ότι τα αμύγδαλα είναι μια από τις αγαπημένες της αντιγηραντικές τροφές και μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπών και φυτικών ινών.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 έδειξε, ότι η καθημερινή κατανάλωση αμυγδάλων θα μπορούσε να μειώσει τις ρυτίδες του προσώπου και τη μελάγχρωση του δέρματος. Αλλά μόλις 50 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ευαίσθητο στον ήλιο δέρμα συμμετείχαν στην μελέτη, οπότε χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν άλλοι πληθυσμοί θα είχαν τα ίδια οφέλη κατά της γήρανσης.
Πηγή: https://www.verywellhealth.com