Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τις ελλείψεις φαρμάκων ενεργοποιεί το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, εντός Νοεμβρίου ο κάθε πολίτης, αν θέλει να ψάξει να βρει ένα φάρμακο, που του συνταγογράφησε ο γιατρός του, θα ξέρει μέσα από το κινητό του αν υπάρχει αυτό το φάρμακο ή ποιο εναλλακτικό υπάρχει.
Η νέα υπηρεσία εντάσσεται στα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας στοχεύοντας στην επάρκεια των φαρμάκων και συνεπώς στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Στα μέτρα που προωθούνται είναι η εφαρμογή του Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ).
Μάλιστα, στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες, περιλαμβάνεται διάταξη που διασφαλίζει τη διαφάνεια καθ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων.
Παράλληλα, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση των φαρμάκων, πληροί την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, ώστε αυτές να καλύπτονται εγκαίρως.
Αποστολή φαρμάκων σε χρονίους πάσχοντες στο σπίτι
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Οίκοθεν». Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 100 ογκολογικοί ασθενείς του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και ήδη δρομολογούνται ενέργειες ώστε το πρόγραμμα να επεκταθεί άμεσα στους ασθενείς των ογκολογικών νοσοκομείων «Μεταξά» και «Θεαγένειο» Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, από 1/1/24 εκκινεί το πρόγραμμα αποστολής φαρμάκων, των ακριβών φαρμάκων, που λαμβάνουν οι ασθενείς από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, στο σπίτι. Από το νέο έτος, τα φάρμακα αυτά θα αποστέλλονται στο σπίτι του κάθε πολίτη ή στο νοσοκομείο ή όπου πρόκειται να κάνει μια θεραπεία, μια χημειοθεραπεία και ούτω καθ’ εξής. Εκτιμάται ότι περίπου 120.000 ασθενείς θα απαλλαγούν από αυτή την ταλαιπωρία, την οποία υφίστανται και στην υγεία τους, αλλά και στην αξιοπρέπειά τους.