Πολλές φορές αισθανόμαστε φούσκωμα στην κοιλιά ακόμα κι όταν έχουμε φάει λίγο. Πολλες φορές δεν είναι η μόνο η ποσότητα που μας φουσκώνει αλλά και το είδος της τροφής. Το φούσκωμα προκαλείται από εγκλωβισμό αερίων στο στομάχι και το έντερο, τα οποία ο οργανισμός προσπαθεί να αποβάλλει είτε με ερυγές (ρεψίματα) είτε με αέρια.
Σε άλλες περιπτώσεις ωστόσο, μπορεί να αποτελεί ένδειξη παρουσίας συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, δυσανεξίας σε κάποιες τροφές, εκκολπωματικής νόσου, κοιλιοκάκης αλλά και νόσου του Crohn, καρκίνου των ωοθηκών ή/και μιας σειράς άλλων καταστάσεων.
Εάν το φούσκωμα επιμένει για τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα, τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, συμβαίνει γρήγορα ή συνοδεύεται από έλλειψη όρεξης για φαγητό, από πόνο στην περιοχή της πυέλου, κράμπες στην κοιλιά (που δεν έχουν να κάνουν με την έμμηνο ρύση), δύσοσμα κολπικά υγρά, απώλεια βάρους, αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου σε συνδυασμό με αδυναμία ή/και διάρροια με ίχνη αίματος, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γαστρεντερολόγο.
Ο γιατρός θα συστήσει τις απαραίτητες εξετάσεις και θα υποδείξει τις απαραίτητες αλλαγές που πιθανόν θα πρέπει να κάνετε στη διατροφή σας.
5 τροφές που μειώνουν το φούσκωμα
Υπάρχουν τροφές οι οποίες αποδεδειγμένα προκαλούν φούσκωμα/πρήξιμο σε όποιο άτομο τις καταναλώσει (π.χ. τα λαχανικά που περιέχουν ραφινόζη, όπως τα λαχανάκια Βρυξελών), ενώ υπάρχουν και κάποιες τροφές που αν τις εντάξετε στη διατροφή σας, μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί το φούσκωμα/πρήξιμο και η συγκέντρωση αερίων στο στομάχι και το έντερο.
Αυτές είναι:
- Το αβοκάντο
- Τα σπαράγγια
- Ο ανανάς
- Ο μάραθος
- Το τζίντζερ
Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθείτε τα παρακάτω:
- Να μασάτε πολύ καλά την τροφή
- Να τρώτε αργά, μικρές μπουκιές με μεγάλα διαστήματα ανάμεσά τους
- Αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια του φαγητού
- Αποφεύγετε τα ανθρακούχα ποτά
- Αποφεύγετε το μάσημα τσίχλας, καθώς εισπνέετε αέρα που εγκλωβίζεται στο στομάχι
- Αποφεύγετε όσο μπορείτε το στρες και το άγχος
- Προσπαθήστε να είστε σωματικά δραστήριοι