Τη στιγμή, που η μετάλλαξη Όμικρον μεσουρανεί, μερικοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν πρέπει να μολυνθούν σκόπιμα, προκειμένου να αποκτήσουν φυσική ανοσία έναντι του COVID-19. Είναι μια συγκλονιστική σκέψη –φανταστείτε να λέτε στον εαυτό σας τον Μάρτιο του 2020 ότι οι άνθρωποι θα προσπαθούσαν να κολλήσουν COVID-19. Ωστόσο, με την Όμιρκον να πολλαπλασιάζει τα καθημερινά κρούσματα, οι άνθρωποι αρχίζουν να πιστεύουν, ότι αναπόφευκτα θα νοσήσουν. Τα κρούσματα του COVID-19 είναι υψηλότερα από ποτέ, οι πολίτες προσπαθούν να βρουν αυτοδιαγνωστικά τεστ και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των μασκών τους. Η σκόπιμη μόλυνση και κατ’ επέκταση η νόσηση, θα διευκόλυνε την ενίσχυση της φυσικής σας ανοσίας;
Αυτό το ερώτημα έχει γίνει πιο σχετικό υπό το φως μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) την Τετάρτη. Από δεδομένα που συλλέχθηκαν από 1,1 εκατομμύρια περιπτώσεις στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη, οι ερευνητές ανέλυσαν τον κίνδυνο μόλυνσης και νοσηλείας μεταξύ τεσσάρων ομάδων: εκείνοι που ήταν ανεμβολίαστοι και δεν έχουν νοσήσει ποτέ, εκείνοι που ήταν ανεμβολίαστοι, αλλά νόσησαν, εκείνοι που είχαν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοοσήσει, και όσοι έκαναν το εμβόλιο και νόσησαν.
Διαπίστωσαν ότι τα άτομα, που είχαν επιζήσει από προηγούμενη λοίμωξη COVID-19 και είχαν εμβολιαστεί φάνηκε να έχουν υψηλότερη ανοσία έναντι του ιού από εκείνους, που είχαν εμβολιαστεί μόνοι τους. Αυτό δεν σήμαινει ότι πρέπει να σπεύσετε να κολλήσετε τον ιό, προσπαθώντας να ενισχύσετε τη φυσική σας ανοσία έναντι του COVID-19, καθώς ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για την προστασία του εαυτού σας. «Ο εμβολιασμός παραμένει η ασφαλέστερη στρατηγική για την αποτροπή μελλοντικών λοιμώξεων από SARS-CoV-2, νοσηλειών, μακροχρόνιων συμπτωμάτων και θανάτου», τόνισαν οι ερευνητές.
Τα δεδομένα σε αυτή τη μελέτη συλλέχθηκαν μεταξύ Μαΐου και μέσα Νοεμβρίου, δηλαδή προτού εμφανιστεί η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον στις ΗΠΑ και προτού ξεκινήσουν οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ειδικοί στον τομέα της υγείας δεν έχουν αρκετές πληροφορίες για να κρίνουν με ασφάλεια, αν η φυσική ανοσία έναντι του COVID-19, θα μπορούσε να σας προστατέψει από την Όμιρκον ή άλλες, δυνητικά πιο σοβαρές, μεταλλάξεις του ιού. Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα έδειξαν ότι, πριν η παραλλαγή Δέλτα γίνει ευρέως διαδεδομένη, τα ποσοστά κρουσμάτων ήταν υψηλότερα μεταξύ των ατόμων, που είχαν ήδη νοσήσει μία φορά από τον COVID-19 σε σχέση με εκείνα, που είχαν εμβολιαστεί και δεν είχαν νοσήσει ποτέ. Μόνο αναφορικά στην παραλλαγή Δέλτα όσοι είχαν προηγούμενη μόλυνση φαινόταν να έχουν μεγαλύτερη ανοσολογική προστασία.
Η μείωση της ανοσίας του εμβολίου μπορεί να έχει κάποια σχέση με αυτό. Η άνοδος της παραλλαγής Δέλτα συνέπεσε με αυτό που ήταν δυνητικά μια πτώση της ανοσίας για πολλά εμβολιασμένα άτομα –μήνες μετά την αρχική δόση του εμβολίου αλλά πριν από την αναμνηστική. Η μελέτη δεν ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού, επομένως δεν γνωρίζουμε πώς η αναμνηστική μπορεί να επηρεάσει τα ευρήματα.
Και ας μην ξεχνάμε ότι η μετάδοση του COVID-19 είναι ένας επικίνδυνος δρόμος για την ανοσία, ενώ το εμβόλιο έχει αποδειχθεί γενικά ασφαλές και αποτελεσματικό. Όπως με κάθε εμβόλιο, μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες και σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι έχουν αντιμετωπίσει πιο σοβαρά προβλήματα όπως η μυοκαρδίτιδα μετά τη λήψη εμβολίου για τον COVID-19. Αυτό συνέβη ιδιαίτερα με το εμβόλιο Johnson & Johnson, το οποίο έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος. Εντούτοις, ο συνολικός κίνδυνος ενός προβλήματος υγείας μετά το εμβόλιο είναι ωχρός σε σύγκριση με τον κίνδυνο να κολλήσετε πραγματικά COVID-19. Παρόλο που η Όμικρον φαίνεται να είναι μια πιο ήπια μετάλλαξη από τη Δέλτα, εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη. Στις ΗΠΑ περισσότεροι άνθρωποι νοσηλεύονται με την παραλλαγή Όμικρον αυτόν τον χειμώνα από οποιαδήποτε προηγούμενη παραλλαγή. Η πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστοι, όχι όμως όλοι. Και, φυσικά, ακόμη και οι ήπιες περιπτώσεις μόλυνσης μπορούν να οδηγήσουν σε υπολειπόμενα προβλήματα, όπως ο μακροχρόνιος COVID-19.
Οπότε όχι. Μην προσπαθήσετε να κολλήσετε τον COVID-19 για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας. Μπορεί κάλλιστα να φτάσουμε σε ένα σημείο, όπου ο ιός να γίνει τόσο κοινός όσο η γρίπη. Κάνοντας ό,τι μπορείτε για να αποτρέψετε τη διασπορά του, όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο να τον μεταδώσετε σε κάποια ευπαθή ομάδα, αλλά ότι εάν τελικά κολλήσετε εσείς οι ίδιοι, θα υπάρχουν καλύτερες διαθέσιμες θεραπείες για να σας κρατήσουν ασφαλείς. Ακόμα κι αν όλοι κολλήσουν COVID-19, η καθυστέρηση της μόλυνσης έχει οφέλη. Όσο περισσότερο μπορούμε να περιμένουμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ανάπτυξης νέων θεραπειών, πιο αποτελεσματικών εμβολίων, καλύτερων αντιικών, κλιμάκωσης της παραγωγής του Paxlovid κ.λπ..
Και ανεξάρτητα από το αν είχατε ή όχι COVID-19 στο παρελθόν, εμβολιαστείτε. «Εάν ένα άτομο, που είχε νόσησε από COVID-19, στη συνέχεια εμβολιαστεί, έχει επίπεδα αντισωμάτων που είναι πολύ, πολύ υψηλότερα από ό,τι μετά την ίδια τη φυσική λοίμωξη. Και αυτό που γνωρίζουμε για τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων είναι ότι πρώτον, συνήθως λαμβάνετε μεγαλύτερη διάρκεια προστασίας και δεύτερον, η ποικιλία των αντισωμάτων, που παράγει το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι πιο έντονα διαφοροποιημένη. Η ιδέα είναι ότι θα προστατεύεστε καλύτερα από μια ποικιλία μεταλλάξεων.
Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου