Η γονιμότητα μιας γυναίκας μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες. Και όπως φαίνεται… η απότομη απώλεια βάρους είναι ένας από αυτούς. Το αποδεοικνύει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.
Οι ξαφνικές και ακραίες μειώσεις στις θερμίδες που καταναλώνουν καθώς και η αύξηση της δραστηριότητας θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στο αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών, σύμφωνα με μια έκθεση του καθηγητή Richard Legro του Ιατρικού Κολλεγίου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες που είχαν πρόβλημα να συλλάβουν.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι λιποβαρείς ή παχύσαρκες γυναίκες μπορεί να δυσκολευτούν να μείνουν έγκυες, είτε φυσικά είτε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Για κάθε μονάδα ΔΜΣ πάνω από 29 η πιθανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει μειώνεται κατά 4%, υποστηρίζει ο Richard Legro. Όμως, σύμφωνα με τη μελέτη του, η δραματική απώλεια βάρους ενώ προσπαθεί να αποκτήσει μωρό ή υποβάλλεται σε θεραπεία θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει προβλήματα.
Ο κύριος λόγος είναι ότι η δραματική μείωση θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε αμηνόρροια. Εφόσον η γυναίκα δεν έχει περίοδο, μειώνονται τα οιστρογόνα ενώ σταματά και η παραγωγή ορμονών που είναι απαραίτητες για την ωορρηξία.
Παχυσαρκία και γονιμότητα
Η παχυσαρκία και το πώς επηρεάζει τη γονιμότητα έχει μελετηθεί κατά καιρούς. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine , παρακολούθησε 379 παχύσαρκες γυναίκες με ανεξήγητη υπογονιμότητα και διαπίστωσε ότι η ξαφνική απώλεια βάρους δεν αύξησε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης ή ενός φυσιολογικού τοκετού σε σχέση με τις παχύσαρκες γυναίκες που είχαν αυξημένη φυσική δραστηριότητα χωρίς απώλεια βάρους.
«Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι οι παχύσαρκες γυναίκες συχνά δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες», δήλωσε ο ερευνητής Daniel J. Haisenleder, PhD, του Κέντρου Έρευνας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. «Για αυτόν τον λόγο, πολλοί γιατροί συμβουλεύουν την απώλεια βάρους πριν από τη σύλληψη. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες μελέτες που έχουν αντιμετωπίσει το ζήτημα της σύγκρισης ενός υγιεινού τρόπου ζωής –δηλαδή, άσκησης– έναντι άσκησης συν απώλεια βάρους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: newsroom.uvahealth.com
Πηγή:madeformums.com