Η ημικρανία είναι στην πραγματικότητα κάτι περισσότερο από πονοκέφαλος. Η ημικρανία είναι ενά σύνολο συμπτωμάτων, που μπορεί να περιλαμβάνουν μέτριο έως δυνατό πόνο στο κεφάλι, ευαισθησία στο φως και τον ήχο, ναυτία και έμετο. Ενώ η ημικρανία προκαλείται από διαφορετικούς παράγοντες, το άγχος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας, έως και το 70% των ατόμων με ημικρανίες αναφέρουν το άγχος ως ένα από τα ερεθίσματα. Δεδομένου ότι όλοι βιώνουμε άγχος σε κάποιο επίπεδο, η αποφυγή των ημικρανιών που προκαλούνται από το στρες μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη.
Μπορεί, πράγματι, το στρες να προκαλέσει ημικρανίες;
Αν και η ημικρανία, που προκαλείται από το άγχος δεν έχει επίσημη διάγνωση σε κλινικό περιβάλλον, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υφίσταται στην πραγματικότητα. Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι το στρές δύναται να πυροδοτήσει μια κρίση ημικρανίας. Ωστόσο, δεν είναι απολύτως βέβαιοι τι εδραιώνει τη σύνδεση μεταξύ του στρες και της ημικρανίας. Η γενική συναίνεση αποδίδει τη σχέση στην ανταπόκριση του κάθε οργανσιμού στο στρες. Η απόκριση του οργανισμού στα σωματικά συμπτώματα του στρες περιλαμβάνει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης- φλοιού των επινεφριδίων. Η απάντηση του σώματος στο στρες μπορεί να ενεργοποιήσει και τα δύο αυτά συστήματα, οδηγώντας σε συμπεριφορικές και φυσιολογικές αλλαγές, που μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις ημικρανίας.
Σύμφωνα με έρευνα του 2017, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Headache and Pain, σε βραχυπρόθεσμες στρεσογόνες καταστάσεις απελευθερώνονται ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις νευρικές και χημικές οδούς, που πιστεύεται ότι σχετίζονται με την ημικρανία. Εναλλακτικά, το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο, που μπορεί δυνητικά να επιδεινώσουν την ημικρανία ή ακόμα και να την καταστήσουν χρόνια.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Σε αυτό το σήμειο, μπαίνουμε στην γκρίζα ζώνη, καθώς τα συμπτώματα μιας ημικρανίας, που προκαλείται από το στρες, είναι συνήθως τα ίδια με οποιονδήποτε άλλο τύπο ημικρανίας.
Τούτου λεχθέντος, είναι ακόμα σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα της ημικρανίας, ώστε να μπορείτε να ενεργήσετε γρήγορα όταν πρόκειται για θεραπεία. Κάποια από αυτά είναι:
- παλλόμενος πόνος στο κεφάλι, συνήθως στη μία πλευρά
- ευαισθησία στο φως ή στον ήχο
- πρόβλημα συγκέντρωσης
- θολή όραση
- τυφλά σημεία ή απώλεια όρασης
- ναυτία και έμετος
- υπερβολική κούραση
Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ημικρανία;
Ο τρόπος αντιμετώπισης μιας ημικρανίας, που προκαλείται από το στρες είναι ο ίδιος με μια κρίση ημικρανίας, που προκαλείται από οτιδήποτε άλλο. Το πιο σημαντικό βήμα για τη θεραπεία των ημικρανιών, που προκαλούνται από το στρες, είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Μόλις έχετε τη σωστή εξειδικευμένη φροντίδα, εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο για τη θεραπεία και την πρόληψη των ημικρανιών σας.
Για πρόληψη, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει έναν β-αναστολέα, αντικαταθλιπτικό ή αντισπασμωδικό. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα της ημικρανίας κατά τουλάχιστον 50%. Επιπλέον, χορηγούνται αναλγητικά και τριπτάνες. Εάν αυτά δεν βοηθήσουν, υπάρχουν άλλες επιλογές για να δοκιμάσετε, αλλά ο γιατρός σας πιθανότατα θα ξεκινήσει με αυτές.
Ένα άλλο βασικό συστατικό της ανακούφισης από την ημικρανία είναι να ρίξετε μια ματιά στον τρόπο ζωής σας και να εργαστείτε για την εξάλειψη των παραγόντων, που τις προκαλούν. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας, οι αλλαγές στον ύπνο, την άσκηση, τη διατροφή και τη διαχείρηση του άγχους, δύναται να μειώσουν την έκθεσή σας σε παράγοντες, που προκαλούν την ημικρανία και κατ’επέκταση τη συχνότητά τους.
Πώς θα ανακουφίσετε το άγχος, όταν ο κόσμος είναι πραγματικά στρεσογόνος αυτή τη στιγμή;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος στην καθημερινή σας ζωή. Ακολουθούν μερικές συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε:
- Κινήστε το σώμα σας τακτικά.
Η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει το άγχος και στην πραγματικότητα είναι χρήσιμη για την πρόληψη της εμφάνισης ημικρανιών. Η αερόβια άσκηση, όπως το τζόκινγκ ή το ποδήλατο, είναι μια από τις πιο ωφέλιμες δραστηριότητες μείωσης του στρες.
2.Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης.
Όσον αφορά την ανακούφιση από το στρες, οι τεχνικές χαλάρωσης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος, για να διαχέετε το άγχος και να ηρεμείτε το σώμα και το μυαλό σας. Ακόμα και κάτι απλό, όπως μια βόλτα στη φύση, λειτουργεί ως τεχνική χαλάρωσης. Βέβαια, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για να διαλέξετε, όπως ο διαλογισμός και η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση.
3.Συνδεθείτε με φίλους και οικογένεια.
Τα ανθρώπινα όντα είναι κοινωνικά πλάσματα και ένας από τους τρόπους με τους οποίους χαλαρώνουμε είναι να συνδεόμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας. Για αυτό είναι σημαντικό να περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους, που σας ανεβάζουν συναισθηματικά.
4.Περάστε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας.
Εξίσου σημαντικό είναι να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας, καθώς είναι πιο εύκολο να απολαύσετε τις δραστηριότητες, που σας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Και αν αισθάνεστε ένοχοι, που δεν είστε παραγωγικοί, όταν είστε μόνοι σας, απλώς θυμηθείτε ότι η ξεκούραση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους, για να αποβάλλετε το άγχος.
5.Θέστε προσωπικά και επαγγελματικά όρια.
Όσον αφορά τα όρια, η απλή πράξη του να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και να θέσετε όρια, μπορεί να σας προκαλέσει άγχος. Εάν υπάρχουν πράγματα στη προσωπική σας ζωή ή στο χώρο εργασίας σας, που σας προκαλούν υπερβολικό άγχος, μερικές φορές ο καθορισμός αυτού του ορίου μπορεί να σας βοηθήσει.
πηγή: www.self.com