20 Νοεμβρίου 2024
14.9 C
Athens

Κατάφερε και επιβίωσε για δύο μήνες μετά από μεταμόσχευση καρδιάς “χοίρου”


 

Ο Λόρενς Φόσετ, 58 ετών,  είναι ο δεύτερος άνθρωπος που έλαβε γενετικά τροποποιημένη καρδιά χοίρου με μεταμόσχευση, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Στο πρώτο περιστατικό ήταν δικαιούχος ο 57χρονος Ντέιβιντ Μπένετ και η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2022.Παρά την αρχική απουσία σημάτων απόρριψης κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση, ο Μπένετ, δυστυχώς, απεβίωσε δύο μήνες μετά την επέμβαση.

Το δεύτερο περιστατικό, ο  Λόρενς Φόσετ εισήχθη για πρώτη φορά στο UMMC (University of Maryland School of Medicine) στις 14 Σεπτεμβρίου 2023 λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Υποβλήθηκε στην πειραματική μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο έξι ημέρες αργότερα. Λόγω της καρδιακής νόσου και των υπάρχουσων προηγούμενων παθήσεών του, δεν ήταν κατάλληλος ως δέκτης ανθρώπινης καρδιάς.

Σε μια εσωτερική συνέντευξη πριν από την επέμβαση, ο Φόσετ είχε δηλώσει: “Η μόνη πραγματική ελπίδα που απομένει για μένα είναι να πάω με την καρδιά ενός χοίρου, δηλαδή τη μεταμόσχευση χοίρου. Δεν έχουμε άλλες προσδοκίες εκτός από το να ελπίζουμε για περισσότερο χρόνο μαζί.”

Η σύζυγός του, Αν, πρόσθεσε: “Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο το να καθόμαστε μαζί στην μπροστινή βεράντα και να πίνουμε καφέ μαζί.”

Closeup of professional doctor hands operating a patient during open heart surgery in surgical room

Στις εβδομάδες που ακολούθησαν αμέσως μετά τη μεταμόσχευση, οι γιατροί αναφέρθηκαν ότι ο Φόσετ παρουσίασε σημαντική βελτίωση καθώς ξεκίνησε φυσικοθεραπεία και απολάμβανε χρόνο με την οικογένειά του.

Οι γιατροί εφάρμοσαν μια πειραματική θεραπεία με αντισώματα για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη της απόρριψης. Παρόλα αυτά, η απόρριψη οργάνων αποτελεί “τον πιο σημαντικό παράγοντα πρόκλησης στις συμβατικές μεταμοσχεύσεις που περιλαμβάνουν ανθρώπινα όργανα”, όπως δήλωσε το UMMC σε ανακοίνωσή του.

Ένα μήνα μετά την επέμβαση, οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι πίστευαν ότι η καρδιακή λειτουργία του ασθενούς ήταν εξαιρετική, και είχαν σταματήσει τη χρήση φαρμάκων που χρειαζόταν για να υποστηρίξουν την καρδιά του. Επιπλέον, ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις λοιμώξεων ή απόρριψης της καρδιάς αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρθηκε από τον Δρ. Γκρίφιθ.

Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ (UMMC), όπου διεξήχθη η πειραματική διαδικασία, ανακοίνωσε ότι η καρδιά εμφάνισε σημάδια απόρριψης μετά από 5 περίπου εβδομάδες. Τελικά ο ασθενής δεν τα κάταφερε και πέθανε 6 εβδομάδες μετά την μεταμόσχευση.

Ο κ. Φόσετ είχε εκφράσει την επιθυμία του να αξιοποιηθούν όλα τα δεδομένα που αποκτήθηκαν από αυτήν την εμπειρία, προκειμένου άλλοι ανθρώποι να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μια νέα καρδιά όταν δεν είναι διαθέσιμο ανθρώπινο όργανο. Αργότερα, απευθύνθηκε στην ομάδα των γιατρών και νοσοκόμων που είχαν συγκεντρωθεί γύρω του, δηλώνοντας πόσο τους αγαπούσε. Ο Δρ. Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ, κλινικός διευθυντής του Προγράμματος Καρδιακής Ξενομεταμόσχευσης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, δήλωσε: “Θα μας λείψει πάρα πολύ”.

Η σύζυγος του κ. Φόσετ εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς όλους όσους συνέβαλαν στη φροντίδα του στο UMMC. Ανέφερε: “Ο Λάρι ξεκίνησε αυτό το ταξίδι με ανοιχτό μυαλό και απόλυτη εμπιστοσύνη στον Δρ. Γκρίφιθ και το προσωπικό του. Ήξερε ότι ο χρόνος του μαζί μας ήταν λίγος και αυτή ήταν η τελευταία του ευκαιρία να κάνει κάτι για άλλους.”

Heart, transplant and doctors team doing surgery or emergency operation for treatment or healing an

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, περισσότερα από 113.000 άτομα βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων, με περισσότερα από 3.300 άτομα που χρειάζονται μεταμόσχευση καρδιάς.

Η ομάδα Donate Life America υποστηρίζει ότι 17 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά περιμένοντας ένα δωρητικό όργανο.

independent.co.uk




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks