Ο κορωνοϊός έχει χτυπήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Κάποιοι από αυτούς έχουν συμπτώματα που διαρκούν ακόμα και σήμερα. Είναι ο λεγόμενος long covid. Και τώρα, Σουηδοί επιστήμονες βρήκαν το γονίδιο που ίσως ευθύνεται για αυτό.
Τα αποτελέσμα της έρευνας έδειξαν πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη μακρά Covid και τις γενετικές αλληλουχίες στο γονίδιο FOXP4, το οποίο εκφράζεται κυρίως στους πνεύμονες και ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο μηχανισμός μέσω του οποίου αυξάνει τον κίνδυνο, παραμένει ασαφής.
Γονίδια και κορωνοϊός
Η ανάλυση εντάσσεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Covid-19 Host Genetics Initiative, το οποίο διερευνά εδώ και τρία χρόνια τους γενετικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο βαριάς Covid.
Στη νέα μελέτη, η ομάδα του Χούγκο Ζέμπεργκ, γενετιστή στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, αναλύει δεδομένα 22 προηγούμενων μελετών, στις οποίες συμμετείχαν 6.500 ασθενείς με long Covid σε 16 χώρες.
Η ανάλυση έδειξε ότι μια αλληλουχία του DNA που βρίσκεται κοντά στο γονίδιο FOXP4 αυξάνει τον κίνδυνο long Covid κατά 60%.
Το ίδιο το FOXP4 είχε βρεθεί σε προηγούμενες μελέτες να αυξάνει την πιθανότητα σοβαρής Covid-19 και η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι συνδέεται επίσης με τον καρκίνο του πνεύμονα.
Η αλληλουχία που αναγνωρίζει η νέα ανάλυση «έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην long Covid από ό,τι στη βαρύτητα της νόσου» δήλωσε ο Ζέμπεργκ.
Οι ερευνητές δηλώνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για το σύνδρομο long Covid, το οποίο έχει συνδεθεί με περισσότερα από 200 συμπτώματα, όπως κόπωση, δύσπνοια και δυσκολίες στη μνήμη και τη συγκέντρωση.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο Nature.