19 Νοεμβρίου 2024
17.4 C
Athens

Κρίση άγχους


Η κρίση άγχους είναι ένα επεισόδιο σύγχυσης που εμφανίζεται ξαφνικά. Εάν βιώνετε μια κρίση άγχους, μπορεί να εμφανίσετε έντονα συναισθήματα όπως συντριπτικό φόβο ή υπερβολική ανησυχία, καθώς και σωματικά συμπτώματα όπως δύσπνοια και πόνο στο στήθος.
Όλοι βιώνουν άγχος ανά καιρούς – και αυτό είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, αν έχετε συχνά κρίσεις άγχους, η υποστήριξη από έναν πάροχο ψυχικής υγείας και η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας.

Συμπτώματα κρίσεων άγχους

Το να έχετε μια κρίση άγχους μπορεί να είναι τρομακτική εμπειρία. Το άγχος μπορεί να κυριεύσει ολόκληρο το σώμα σας, προκαλώντας μια σειρά από συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα.
Σε μια κρίση, μπορεί να εμφανίσετε αυτά τα συναισθηματικά συμπτώματα:
  • Υπερβολική ανησυχία
  • Έντονος και συντριπτικός φόβος
  • Αίσθημα ότι χάνετε τον έλεγχο
  • Αίσθηση επικείμενης καταστροφής
  • Ανησυχία ή νευρικότητα
  • Δυσκολία στη σκέψη
Τα σωματικά συμπτώματα μπορούν, επίσης, να εμφανιστούν παράλληλα με μια κρίση άγχους, τα οποία μπορεί περιλαμβάνουν:
  • Υπερβολική εφίδρωση
  • Ταχυκαρδία
  • Δύσπνοια
  • Τρέμουλο
  • Πόνος στο στήθος
  • Ναυτία
Τα επεισόδια άγχους είναι έντονα αλλά προσωρινά, που συνήθως διαρκούν από λίγα λεπτά έως μερικές ώρες.
Κρίση άγχους

Τι προκαλεί μια κρίση άγχους;

Είναι σύνηθες να βιώνετε άγχος για ορισμένες εμπειρίες ή προβλήματα στη ζωή σας. Ίσως πλησιάζει ένα σημαντικό γεγονός (όπως ο γάμος σας) ή ανησυχείτε για την καλή επίδοση σε ένα διαγώνισμα στο σχολείο. Αυτά τα συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά.
Εάν αισθάνεστε ότι οι κρίσεις άγχους σας διαταράσσουν συνεχώς την καθημερινή σας ζωή, μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης αγχώδους διαταραχής.
Οι ακόλουθες αγχώδεις διαταραχές μπορεί να προκαλούν συχνές κρίσεις άγχους:
  • Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (GAD): Ακραία ανησυχία ή νευρικότητα για καθημερινές δραστηριότητες ή γεγονότα, ακόμη και αν δεν υπάρχουν προφανείς ή άμεσες απειλές
  • Διαταραχή πανικού: Προκαλεί απροσδόκητες και ξαφνικές κρίσεις πανικού που μπορεί να συμβαίνουν αρκετές φορές την εβδομάδα χωρίς ενδείξεις επικείμενου κινδύνου
  • Φοβίες: Έντονοι φόβοι για διάφορα αντικείμενα ή εμπειρίες (π.χ. φόβος για τα ύψη ή τις αράχνες) που μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις άγχους όταν εκτίθεστε στο φόβο

Παράγοντες κινδύνου

Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει άγχος, αλλά ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να πάθετε κρίση, όπως:

Έχετε οικογενειακό ιστορικό αγχωδών διαταραχών
Το βίωμα τραυματικών γεγονότων
Ζείτε με χρόνιο άγχος
Υπερβολική χρήση ουσιών, όπως διεγερτικά ή καφεΐνη
Κατοχή ορισμένων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, όπως η ντροπαλότητα ή η τελειομανία

Διάγνωση

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα άγχους ή έχετε συχνές κρίσεις άγχους, μπορεί να σας βοηθήσει η επίσκεψη σε έναν πάροχο υγείας για να μάθει περισσότερα για την κατάστασή σας και να σας διαγνώσει σωστά. Ο πάροχός σας μπορεί να σας προσφέρει διάφορες θεραπευτικές επιλογές και να σας συστήσει τακτικές πρόληψης για να μειώσετε τα συμπτώματά σας πιο αποτελεσματικά.

Μπορεί να επισκεφθείτε τον πρωτοβάθμιο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης (PCP) για μια αρχική αξιολόγηση. Ωστόσο, πιθανότατα θα σας παραπέμψει σε έναν πάροχο ψυχικής υγείας (όπως ψυχολόγο ή ψυχίατρο) για πρόσθετες εξετάσεις. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας θα πραγματοποιήσει μια ενδελεχή ψυχολογική αξιολόγηση, θα ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, θα μάθει τι μπορεί να πυροδοτεί τις κρίσεις άγχους σας και θα ρωτήσει για το προσωπικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό σας.

Ενώ δεν υπάρχουν επίσημες εργαστηριακές εξετάσεις (π.χ. εξέταση αίματος) που μπορούν να σας διαγνώσουν για κρίση άγχους, ο πάροχος σας θα χρησιμοποιήσει το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5) για να διαπιστώσει αν πληροίτε τα κριτήρια για οποιαδήποτε υποκείμενη αγχώδη διαταραχή.

Κρίση άγχους

Θεραπεία

Μπορεί να είναι δύσκολο να λάβετε μια διάγνωση για μια αγχώδη διαταραχή. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είστε εσείς η διάγνωσή σας. Η διάγνωσή σας είναι απλώς ένα νέο κομμάτι της ζωής σας. Τούτου λεχθέντος, η λήψη της κατάλληλης θεραπεία για εσάς μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των κρίσεων άγχους και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας συστήσει πιθανότατα τις ακόλουθες θεραπευτικές επιλογές:

  • Γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία (CBT): Βοηθά στην αναδιάρθρωση των σκέψεών σας ενθαρρύνοντάς σας να μάθετε και να αναπτύξετε δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης για τη μείωση του άγχους και του φόβου
  • Θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης (ACT): Μειώνει τα συναισθήματα έντονου φόβου μέσω στρατηγικών όπως η ενσυνειδητότητα και οι τεχνικές χαλάρωσης
  • Φάρμακα β-αναστολέων: Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων μιας κρίσης άγχους, όπως το τρέμουλο και ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός
  • Φάρμακα κατά του άγχους: Αντιμετωπίζουν τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή για να μειώσουν τα συναισθήματα άγχους και να αποτρέψουν την εμφάνιση κρίσεων άγχους

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί επίσης να σας συστήσει αντικαταθλιπτικά, όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), για τη μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης. Αυτό μπορεί να συμβαίνει εάν έχετε αγχώδεις σκέψεις και καταθλιπτική διάθεση μαζί, κάτι που αποτελεί κοινή εμπειρία για πολλούς ανθρώπους.

Πώς να προλάβετε μια κρίση άγχους

Δεν μπορείτε πάντα να αποτρέψετε μια κρίση άγχους, καθώς η φύση αυτών των επεισοδίων είναι ξαφνική και απροσδόκητη. Ωστόσο, αν βιώνετε συχνά κρίσεις άγχους, ορισμένες στρατηγικές μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα μελλοντικών επεισοδίων. Αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Παρακολουθήστε τυχόν συνήθεις εκλυτικούς παράγοντες και αποφύγετε τους, αν είναι δυνατόν.
  • Εξασκηθείτε σε τεχνικές ενσυνειδητότητας και χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα
  • Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο
  • Να έχετε τακτική σωματική δραστηριότητα ή άσκηση
  • Μειώστε την πρόσληψη αλκοόλ και καφεΐνης
  • Τρώτε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Δοκιμάστε τεχνικές διαχείρισης του άγχους, όπως το να περνάτε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα ή να κάνετε ένα χόμπι που σας ευχαριστεί

Σχετικές καταστάσεις

Πολλοί άνθρωποι με συχνές κρίσεις άγχους έχουν και άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας που μπορεί να εμφανιστούν παράλληλα με το άγχος. Εάν έχετε αγχώδη διαταραχή, μπορεί επίσης να έχετε ιστορικό ή να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για τις ακόλουθες καταστάσεις:

  • Κατάθλιψη
  • Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)
  • Διπολική διαταραχή
  • Διαταραχές προσωπικότητας
  • Διαταραχή χρήσης ουσιών
  • Διαταραχές πρόσληψης τροφής

Κρίση άγχους

Ζώντας με κρίσεις άγχους

Οι κρίσεις άγχους μπορούν να επηρεάσουν πολλές πτυχές της καθημερινής σας ζωής -και το να ζείτε με συνεχές άγχος μπορεί να είναι μια τρομακτική και απογοητευτική εμπειρία. Τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές είναι πιο πιθανό να κάνουν χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ, να δυσκολεύονται να παραμείνουν στην εργασία τους και να βιώνουν συγκρούσεις στις σχέσεις τους. Μπορεί επίσης να αποφεύγουν κοινωνικές εκδηλώσεις και άλλες δυνητικά ευχάριστες δραστηριότητες από φόβο μήπως προκαλέσουν κρίση άγχους.

Τα καλά νέα είναι ότι οι αγχώδεις διαταραχές είναι θεραπεύσιμες. Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη μελλοντικών επεισοδίων. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί επίσης να σας συστήσει άλλες προσαρμογές στον τρόπο ζωής σας, όπως να δοκιμάζετε την ενσυνειδητότητα, να κοιμάστε αρκετά, να βγαίνετε στη φύση και να περνάτε περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Μπορεί να μην βρείτε τη θεραπεία για τις κρίσεις άγχους σας από την πρώτη μέρα, αλλά το να παραμείνετε στην πορεία και να μάθετε τι λειτουργεί για εσάς θα σας βοηθήσει μακροπρόθεσμα.

Άρθρα Ψυχικής Υγείας

Πηγή




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks