Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια άνοδος στη δημοφιλία της ψυχοθεραπείας και νέων πρακτικών, όπως το life coaching. Ο σύντροφός σας έχει έναν ψυχοθεραπευτή, για να διαχειριστεί το άγχος του. Η γειτόνισσα σας έχει έναν coach, για να βελτιώσει τις ηγετικές της ικανότητες. Ίσως εσείς οι ίδιοι προσπαθείτε να αποφασίσετε, που είναι καλύτερο να απευθυνθείτε, αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε.
Αν και η ψυχοθεραπεία και το coaching μπορεί να προκύψουν στην ίδια συζήτηση, υπάρχουν σημαντικοί βασικοί παράγοντες, που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αποφασίσετε, εάν θα συνεργαστείτε με έναν life coach ή έναν ψυχοθεραπευτή.
Coach vs ψυχοθεραπευτής.
Η International Coaching Federation (ICF), ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς πιστοποίησης προπονητών, ορίζει το coaching ως «συνεργασία με πελάτες σε μια παραγωγική και δημιουργική διαδικασία, που τους εμπνέει να μεγιστοποιήσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους δυνατότητες». Ένας coach καθοδηγεί τους πελάτες μέσω της ανάπτυξης ενός συνόλου δεξιοτήτων, με σκοπό την επίτευξη ενός ορισμένου στόχου μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μερικοί υποστηρίζουν τους πελάτες για όλους τους στόχους ζωής και αναφέρονται ευρέως ως life coach. Εντούτοις, οι περισσότεροι coach έχουν μια εξειδίκευση, όπως προπονητής υγείας, προπονητής καριέρας, προπονητής ηγεσίας, προπονητής σχέσεων και όχι μόνο.
Οι διαδικασίες που χρησιμοποιούν οι life coach με τους πελάτες τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξειδίκευση, που επιλέγουν (σχέση, καριέρα, ηγεσία, κ.λπ.) και μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση μιας ποικιλίας εργαλείων και ασκήσεων. Συνολικά, ο σκοπός του life coaching είναι να προσδιορίσει σαφείς και συγκεκριμένους στόχους και να συνεργαστεί ενεργά με τους πελάτες, για να τους επιτύχει.
Από την άλλη πλευρά, η ψυχοθεραπεία είναι μια κλινική προσέγγιση για τη θεραπεία προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, η κατάθλιψη ή οι τροφικές διαταραχές. Συχνά, η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει την ανάλυση προηγούμενων εμπειριών, που βοηθούν τον θεραπευόμενο να κατανοήσει και να εξηγήσει την τρέχουσα κατάστασή του. Ο ψυχοθεραπευτής είναι ένας εξουσιοδοτημένος επαγγελματίας, που βοηθά τους θεραπευόμενους με προβλήματα ψυχικής υγείας και ψυχικές ασθένειες, όπως κατάθλιψη, άγχος ή μετατραυματικό στρες. Διαγιγνώσκουν, αξιολογούν και παρέχουν θεραπεία ψυχικών διαταραχών. Βοηθούν τους πελάτες να επεξεργαστούν, να διαχειριστούν και να θεραπεύσουν τα τραύματα του παρελθόντος. Οι ψυχοθεραπευτές βοηθούν, επίσης, παρεμβαίνοντας σε κρίσεις ή συμβουλεύοντάς σας σε περιόδους θλίψης και πένθους.
Πώς να μάθετε ποιος είναι ο κατάλληλος για εσάς.
Και τα δύο επαγγέλματα προσφέρουν υποστήριξη ανάλογα με το δικό σας στόχο. Βασικό κριτήριο της επιλογής σας, λοιπόν, είναι τι θέλετε να πετύχετε; Για να προσδιορίσετε τους στόχους σας, κάντε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας:
- Ποιο είναι το θέμα στο οποίο θέλετε να δουλέψετε;
- Αναρωτηθείτε « Γιατί είναι σημαντικό αυτό το θέμα;»
- Οι στόχοι σας είναι μακροπρόθεσμοι ή βραχυπρόθεσμοι;
- Θέλετε να αναλύσετε τα τραύματα του παρελθόντος και να κατανοήσετε, πως σας έχουν καθορίσει;
- Θέλετε να θέσετε στόχους για το μέλλον και να αποκτήσετε τις δεξιότητες να τους επιτύχετε;
Μερικοί άνθρωποι έχουν ταυτόχρονα έναν ψυχοθεραπευτή και έναν προπονητή Coach , επομένως δεν τίθεται πάντοτε θέμα επιλογής!
Αφού προσδιορίσετε ποια επιλογή είναι κατάλληλη για εσάς, ξεκινήστε την αναζήτησή σας. Μόλις βρείτε κάποιους επαγγελματίες, που σας ενδιαφέρουν, απευθυνθείτε σε καθέναν από αυτούς, για να προγραμματίσετε μια σύντομη κλήση, ώστε να καταλάβετε εάν ταιριάζετε μαζί τους. Είναι σημαντικό να βρείτε έναν ψυχοθεραπευτή ή, αντίστοιχα, έναν coach, με τον οποίο συμβαδίζετε, προκειμένου να διασφαλίσετε ότι είναι ο κατάλληλος, για να σας βοηθήσει με βάση την προσωπικότητα και τις προσωπικές σας ανάγκες.
Πότε να επισκεφτείτε έναν ψυχοθεραπευτή.
Εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν ψυχοθεραπευτή για θέματα, όπως:
- Ανησυχίες για την ψυχική σας υγεία, που σας προκαλούν δυσφορία.
- Υποστήριξη στην διαχείριση δύσκολων συναισθημάτων
- Θεραπεία από πληγές ή τραύματα του παρελθόντος
- Δυσκολίες με τις σχέσεις σας
- Στρατηγικές για την αντιμετώπιση ορισμένων ερεθισμάτων
- Για να ξεπεράσετε βαθιά ριζωμένα ζητήματα από το παρελθόν σας
Πότε να δείτε έναν Coach .
Ένα άτομο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με έναν Coach όταν:
- Μπορεί να προσδιορίσει με σαφήνεια έναν στόχο, αλλά χρειάζεται ένας επαγγελματίας coach, για να προτείνει επιλογές αναφορικά με το πώς να προχωρήσετε στην επίτευξη του στόχου σας
- Μπορεί να έχει έναν θολό στόχο, που δεσμεύεται να ξεκαθαρίσει
Ψάχοντας τον κατάλληλο life coach, καλό είναι να αναζητήσετε κάποιον, που ειδικεύεται στο να βοηθά άλλους, να επιτύχουν στόχους παρόμοιους με τους δικούς σας.
Μπορεί ένας ψυχοθεραπευτής να λειτουργήσει ως life coach;
Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί οπωσδήποτε να εκπαιδευτεί και να πιστοποιηθεί ως life coach και να παρέχει υπηρεσίες coaching. Θα υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ ψυχοθεραπείας και coaching, καθώς και οι δύο περιλαμβάνουν μια σχέση συνεργασίας μεταξύ πελάτη και επαγγελματία, προσανατολισμό στα αποτελέσματα, δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου, σωστή επιβεβαίωση κ.λπ., αλλά κάθε κλάδος φέρει δικούς του κώδικες δεοντολογίας και κανόνες.
Από ηθική άποψη, είναι ευθύνη του επαγγελματία να:
- να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος/πιστοποιημένος/διαπιστευμένος,
- εκπαιδεύει διεξοδικά τους πιθανούς πελάτες σχετικά με τους στόχους, που επιθυμούν να πετύχουν,
- σας επιτρέπει να επιλέξετε, όποια υπηρεσία θέλετε,
- διατηρεί την ακεραιότητα της επιλεγμένης επαγγελματικής σχέσης.
Το συμπέρασμα
Τόσο το coaching όσο και η ψυχοθεραπεία είναι εργαλεία αυτο-ανάπτυξης. Παρέχουν τη δυνατότητα καθοδήγησης από έναν επαγγελματία στα πιο δύσκολα εμπόδια της ζωή σας. Ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορείτε να επιλέξετε ποιος σας ταιριάζει καλύτερα.
Κατά την αναζήτησή σας, έχετε υπόψη σας τη διαπίστευση του επαγγελματία, που σας ενδιαφέρει, το είδος των συνεδριών, στις οποίες θέλετε να συμμετέχετε και τους στόχους, που θέλετε να επιτύχετε. Εάν παραμένετε αναποφάσιστοι, επιτρέψτε στον εαυτό σας να εξερευνήσει επιλογές, κάνοντας μια διερευνητική κλήση με κάθε επαγγελματία, με τον οποίο ενδιαφέρεστε να συνεργαστείτε.
Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου