Αν και υπάρχουν φανταστικοί γιατροί, πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν την ιατρική περίθαλψη. Για μερικούς, δεν οφείλεται καν σε κακές εμπειρίες με γιατρούς, αλλά σε πιο συστημικά ζητήματα, όπως η οικονομική αδυναμία ή η έλλειψη πρόσβασης. Άλλοι μπορεί να μην εμπιστεύονται οργανισμούς και ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης και ως εκ τούτου να αναζητούν ομοιοπαθητική φροντίδα. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, που σας κάνει να αποφεύγετε το γιατρό σας, είναι σημαντικό να λάβετε την κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Η υγεία και η ευημερία σας θα πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά σας, ανεξάρτητα από τους φόβους ή τις ανησυχίες, που μπορεί να έχετε.
Λόγοι που αποφεύγουμε να πάμε στο γιατρό
Δυστυχώς, η απέχθεια για τους γιατρούς είναι πολύ πιο συχνή από ό,τι φαντάζεστε –σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων αποφεύγουν να επισκεφτούν το γιατρό, ακόμη και όταν γνωρίζουν ότι η ιατρική περίθαλψη είναι απαραίτητη. Μερικοί λόγοι για αυτό περιλαμβάνουν:
- Άγχος ή άλλη ψυχολογική δυσφορία
Μελέτες δείχνουν ότι το άγχος και άλλα ζητήματα ψυχικής υγείας είναι οι συνήθεις λόγοι, για τους οποίους οι άνθρωποι αποφεύγουν να λαμβάνουν την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη. Πολλοί καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν το άγχος με κάποιο τρόπο, αλλά για όσους υποφέρουν από σοβαρή ψυχολογική δυσφορία, η επίσκεψη στον γιατρό μπορεί να είναι ιδιαίτερα τρομακτική και να προκαλέσει συναισθήματα έντονου πανικού και άγχους.
- Δυσπιστία στους Γιατρούς
Όλοι είχαμε στιγμές, που νιώθαμε ότι ο γιατρός μας δεν μας άκουγε ή δεν συνταγογραφούσε την κατάλληλη θεραπεία. Οι γυναίκες παλεύουν ιδιαίτερα με αυτό, και πολύ συχνά, οι γιατροί υποβαθμίζουν ή απορρίπτουν τα συμπτώματα ή τις ανησυχίες τους. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους, που οι γυναίκες και άλλες περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες αποφεύγουν την επίσκεψη στο γιατρό. Τι νόημα έχει να πληρώσετε για την επίσκεψη, εάν ο γιατρός απλώς σας αγνοήσει ή συνταγογραφήσει κάτι εντελώς περιττό;
- Προτιμάτε την αυτοφροντίδα ή την εναλλακτική ιατρική
Πολλοί από αυτούς, που είχαν κακές εμπειρίες με τη σύγχρονη ιατρική, θα στραφούν σε εναλλακτικές ή ομοιοπαθητικές πρακτικές για τη θεραπεία των παθήσεων τους. Ακόμη και εκείνοι, που δεν είχαν ποτέ μια κακή εμπειρία, μπορεί απλώς να θέλουν να ακολουθήσουν μια πιο φυσική ή μη παραδοσιακή επιλογή, όταν πρόκειται για τη θεραπεία της ασθένειας. Σε κάθε περίπτωση, οι πρακτικές ολιστικής ιατρικής (πρόκειται για την πρακτική, που ενσωματώνει τις συμβατικές και εναλλακτικές θεραπείες) κερδίζουν δημοτικότητα και συχνά οδηγούν στην αποφυγή των βασικών γιατρών και θεραπειών.
- Φοβάστε τις βελόνες
Για κάποιους, ο φόβος των βελόνων, αλλιώς γνωστός ως τρυπανοφοβία, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο αποφεύγουν το γιατρό. Τα άτομα θα καθυστερούν συνεχώς να κάνουν ραντεβού ή θα ακυρώνουν αυτά, που έχουν ήδη, όταν γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι ο γιατρός τους πρόκειται να χρησιμοποιήσει βελόνες, ενέσεις ή ότι θα κάνουν εμβόλιο.
- Οικονομικές ανησυχίες
Εάν δεν έχετε ασφάλιση ή εάν το πρόγραμμα που έχετε δεν έχει καλή κάλυψη, ενδεχόμενως να αποφεύγετε την επίσκεψη στο γιατρό, επειδή δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά το κόστος της θεραπείας. Αυτή είναι μια εύλογη ανησυχία, και δυστυχώς, με το αυξανόμενο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, πολύ συχνή. Σύμφωνα με το CNBC, σχεδόν το 22% των Αμερικανών αποφεύγει την ιατρική περίθαλψη λόγω του κόστους και σχεδόν το 15% έχει μέλη της οικογένειας, που έκαναν το ίδιο. Δεδομένου, όμως, ότι αυτό είναι ένα συστημικό ζήτημα, χρειάζεται συστημικές λύσεις.
Πώς να ξεπεράσετε τους φόβους σας
Όλοι οι παραπάνω λόγοι και οι ανησυχίες σας είναι κατανοητοί. Ωστόσο, η αποφυγή αναζήτησης της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας συχνά θα σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Συνήθως είναι προς το συμφέρον σας να φροντίζετε την υγεία σας και να επισκέπτεστε τον γιατρό όχι μόνο σε περιόδους ανάγκης αλλά και προληπτικά. Εάν διαπιστώσετε ότι είστε δύσπιστοι ή έχετε άλλες ανησυχίες, ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ξεπεράσετε αυτά τα ζητήματα:
- Μάθετε τα δικαιώματά σας: Εάν δεν εμπιστεύεστε τον γιατρό σας ή φοβάστε ότι θα κάνει κάτι που δεν θέλετε, είναι χρήσιμο να διαβάσετε τα δικαιώματά σας ως ασθενής. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γιατροί έχουν αυστηρό καθήκον, να υπακούουν στις επιθυμίες σας και να ακολουθούν τις οδηγίες σας για την υγειονομική περίθαλψη.
- Υπερασπιστείτε τον εαυτό σας: Μιλήστε και μην αφήσετε τον γιατρό σας, να απορρίψει εσάς ή τις ανησυχίες σας. Ειδικά οι γυναίκες πρέπει να δείχνουν αυτοπεποίθηση, όταν μιλούν με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Κρατήστε αρχεία για όλα όσα κάνει και λέει ο γιατρός σας και ενημερώστε τους ότι θα αναζητήσετε και μια δεύτερη γνώμη, εάν δεν σας ακούσουν.
- Φέρτε κάποιον για υποστήριξη: Είναι πάντα καλή ιδέα να έχετε κάποιον μαζί σας για υποστήριξη, εάν έχετε ανησυχίες. Είτε είναι εκεί απλά, για να προσφέρουν παρηγοριά και ηθική υποστήριξη, είτε για να συνηγορήσουν υπέρ σας, το να έχετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο δίπλα σας μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια πιο θετική εμπειρία επίσκεψης σε γιατρό.
- Αναζητήστε έναν συνήγορο ασθενούς: Εάν τα χρήματα σας απασχολούν, αναζητήστε ένα συνήγορο ασθενών, για να σας βοηθήσει με την ασφάλιση και τα οικονομικά.
- Χρησιμοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης: Εάν αισθάνεστε υπερβολικό φόβο ή άγχος όταν επισκέπτεστε έναν γιατρό, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τεχνικές, όπως διαλογισμό ή ασκήσεις αναπνοής, προκειμένου να ηρεμήσετε. Μπορείτε ακόμη και να κάνετε γιόγκα νωρίτερα ή να ακούσετε χαλαρωτική μουσική, ενώ κάθεστε στην αίθουσα αναμονής.
Συμπέρασμα
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να αποφύγουν να αναζητήσουν την ιατρική φροντίδα, που χρειάζονται. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κατευνάσουν τους φόβους ή τις ανησυχίες τους. Χρησιμοποιήστε τις τεχνικές, που αναφέρονται παραπάνω όποτε είναι απαραίτητο και όταν έχετε αμφιβολίες, μην φοβάστε να μιλήσετε με τον ιατρό σας για τυχόν δισταγμούς.
Επιμέλεια: Ηλιάνα Θεοδωρίδου