18 Νοεμβρίου 2024
15.6 C
Athens

Πότε αρτηριακή πίεση είναι πολύ χαμηλή; Υπόταση και άλλα


Ορισμένοι άνθρωποι έχουν φυσιολογικά χαμηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή ως υπόταση. Ωστόσο, όταν η υψηλή αρτηριακή πίεση γίνεται ξαφνικά χαμηλή, αυτό μπορεί να αποτελέσει αιτία ανησυχίας.

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση, ή υπόταση, μπορεί να αποτελεί ένδειξη καλής υγείας και μειωμένου κινδύνου καρδιακής νόσου. Αλλά όχι πάντα. Ορισμένες φορές, η συνεχώς χαμηλή αρτηριακή πίεση ή η ξαφνική πτώση της, μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχητικά συμπτώματα και ακόμη και σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Κατανόηση της υπότασης (χαμηλή αρτηριακή πίεση)

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης περιέχει δύο αριθμούς: τη συστολική πίεση και τη διαστολική πίεση. Η συστολική πίεση είναι ο κορυφαίος ή πρώτος αριθμός στην ένδειξη της πίεσης σας- υποδεικνύει την πίεση μέσα στις αρτηρίες σας όταν η καρδιά σας αντλεί αίμα. Η διαστολική πίεση είναι ο κάτω αριθμός, που δείχνει την πίεση στις αρτηρίες σας ενώ η καρδιά σας γεμίζει με αίμα.

Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι 120/80 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg) ή χαμηλότερη, θεωρείται φυσιολογική. Γενικά, εάν η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι κάτω από 90/60 mm Hg, είναι ασυνήθιστα χαμηλή και αναφέρεται ως υπόταση. Ορισμένοι ενήλικες έχουν τακτικά αρτηριακή πίεση στην περιοχή της υπότασης, αλλά δεν έχουν συμπτώματα και δεν χρειάζονται θεραπεία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, όμως, η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλό σας και σε άλλα βασικά όργανα, γεγονός που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε απειλητικό για τη ζωή σοκ.

Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει υπόταση, αλλά ορισμένες ομάδες ανθρώπων έχουν περισσότερες πιθανότητες να την εκδηλώσουν.

Επίσης, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι χαμηλής αρτηριακής πίεσης, σημειώνει η Mayo Clinic. Για παράδειγμα, η ορθοστατική υπόταση εμφανίζεται όταν σηκώνεστε μετά από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση. Είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους ενήλικες.

Συνήθως, “το σώμα σας έχει ορισμένους αντισταθμιστικούς μηχανισμούς για να αποτρέψει την πτώση της αρτηριακής σας πίεσης όταν σηκώνεστε όρθιοι”, εξηγεί ο Willie E. Lawrence, MD, καρδιολόγος του Lakeland Care Network στο St. Joseph του Michigan. Όμως, προσθέτει, “η ορθοστατική υπόταση αποτελεί πρόβλημα για ορισμένους ανθρώπους επειδή αυτά τα αντανακλαστικά που θα πρέπει να συμβαίνουν δεν γίνονται”. Η αφυδάτωση ή η απώλεια αίματος μπορούν επίσης, να προκαλέσουν ορθοστατική υπόταση.

Συμπτώματα της υπότασης (χαμηλή αρτηριακή πίεση)

Οι περισσότεροι γιατροί δεν θεωρούν την υπόταση πρόβλημα, εκτός εάν συνδέεται με ορισμένα σημεία και συμπτώματα, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA):

  • Σύγχυση ή προβλήματα συγκέντρωσης
  • Ζάλη
  • Λιποθυμία
  • Κόπωση
  • Πόνος στον αυχένα ή στην πλάτη
  • Θολή όραση
  • Ναυτία
  • Αίσθημα παλμών της καρδιάς
  • Δύσπνοια

Πότε η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι πολύ χαμηλή; Υπόταση και άλλα

Ποιος είναι ένας επικίνδυνα χαμηλός αριθμός αρτηριακής πίεσης;

Σύμφωνα με την AHA, δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθµός κατά τον οποίο η αρτηριακή πίεση θεωρείται πολύ χαμηλή, αν και οτιδήποτε κάτω από την προαναφερθείσα ένδειξη 90/60 mm Hg αποτελεί τον κλινικό ορισμό της υπότασης. Ωστόσο, όταν η χαμηλή αρτηριακή πίεση συνοδεύεται με οποιοδήποτε από τα επικίνδυνα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, είναι καιρός να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα.

Ποιος είναι ένας επικίνδυνα χαμηλός αριθμός αρτηριακής πίεσης;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Αρτηριακής Πίεσης, δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός στον οποίο η ημερήσια αρτηριακή πίεση θεωρείται πολύ χαμηλή, αν και οτιδήποτε κάτω από την προαναφερθείσα ένδειξη 90/60 mm Hg αποτελεί τον κλινικό ορισμό της υπότασης. Ωστόσο, όταν η χαμηλή αρτηριακή πίεση συνοδεύεται με οποιοδήποτε από τα επικίνδυνα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, είναι καιρός να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα.

Πότε μπορεί να εμφανιστεί χαμηλή αρτηριακή πίεση

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν φυσιολογικά χαμηλή αρτηριακή πίεση και δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Αλλά για τους ανθρώπους που συνηθίζουν να έχουν υψηλή, μια ξαφνική μείωση, μπορεί να σηματοδοτήσει πρόβλημα και να προκαλέσει τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Υγείας (AHA), ένα επεισόδιο υπότασης είναι πιο πιθανό να συμβεί υπό αυτές τις συνθήκες:

  • Όταν σηκώνεστε μετά από ξεκούραση στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα 
  • Όντας στις πρώτες 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης
  • Η απώλεια μεγάλης ποσότητας αίματος
  • Αφυδάτωση
  • Λαμβάνοντας ορισμένα φάρμακα, όπως φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, φάρμακα για την καρδιά, για τη νόσο του Πάρκινσον, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας
  • Έχετε καρδιακό πρόβλημα, όπως πολύ αργούς καρδιακούς παλμούς, προβλήματα καρδιακής βαλβίδας, καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια
  • Έχετε ενδοκρινικό πρόβλημα, όπως υποθυρεοειδισμός, παραθυρεοειδική νόσος, νόσος του Addison (διαταραχή των επινεφριδίων), χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ή διαβήτη
  • Έχετε μια σοβαρή λοίμωξη που εισχωρεί στην κυκλοφορία του αίματός σας
  • Εμφανίζετε αναφυλαξία, μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση.
  • Έχετε μια νευρική διαταραχή που επηρεάζει την αρτηριακή σας πίεση
  • Έχετε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, όπως χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος

Πότε η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι πολύ χαμηλή; Υπόταση και άλλα

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να σας κάνει να κουραζεστε;

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει κόπωση – αυτό το αίσθημα της υπερβολικής κούρασης και της έλλειψης ενέργειας. Έρευνες έχουν διαπιστώσει συσχέτιση μεταξύ της χαμηλής αρτηριακής πίεσης και του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από βαθιά κούραση, πόνο και ανωμαλίες στον ύπνο, οι οποίες συχνά επιδεινώνονται με την άσκηση.

Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτόν τον τύπο κόπωσης, αλλά οι γιατροί μπορεί να προτείνουν τη θεραπεία των υποκείμενων αιτιών, όπως διαταραχές ύπνου ή θέματα ψυχικής υγείας. Η αντιμετώπιση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης με διατροφικές αλλαγές και σωστή σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Πότε χρειάζεστε ιατρική φροντίδα για την υπόταση;

Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι πάντα σε χαμηλά επίπεδα και δεν έχετε κανένα από τα επικίνδυνα συμπτώματα, συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ομοίως, εάν έχετε μία και μοναδική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι που είναι ασυνήθιστα χαμηλή χωρίς συμπτώματα, πιθανώς δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Είναι φυσιολογικό η αρτηριακή σας πίεση να αυξάνεται και να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και το σώμα σας είναι συνήθως σε θέση να την επαναφέρει φυσιολογικό.

Αλλά, λέει ο Δρ Λόρενς, “όταν αισθάνεστε ότι υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα ή δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για το τι συνέβη, πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή”.

Εάν η αρτηριακή σας πίεση πέσει ξαφνικά και εμφανίσετε συμπτώματα όπως ζάλη, θα πρέπει να καλέσετε τον πάροχο υγείας σας. Αυτός μπορεί να αξιολογήσει την κατάστασή σας και να αποκλείσει υποκείμενα προβλήματα, όπως εσωτερική αιμορραγία, σοβαρή λοίμωξη ή αλλεργική αντίδραση.

Η θεραπεία για την υπόταση θα εξαρτηθεί από την αιτία της χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Τα άμεσα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής, σύμφωνα με την Mayo Clinic:

  • Φορέστε κάλτσες συμπίεσης
  • Πιείτε περισσότερο νερό
  • Αποφύγετε τους παράγοντες που προκαλούν χαμηλή αρτηριακή πίεση, όπως η παρατεταμένη ορθοστασία και άλλες αλλαγές θέσης

Μετά την αξιολόγηση, ο γιατρός μπορεί να κάνει αυτές τις συστάσεις:

  • Αποφύγετε το αλκοόλ
  • Προσαρμόστε τη διατροφή σας
  • Προσαρμόστε τα φάρμακά σας (ενδεχομένως μειώνοντας τις δόσεις των φαρμάκων που μειώνουν την αρτηριακή πίεση)
  • Πάρτε φάρμακα που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, όπως η φλουδροκορτιζόνη (Florinef) και η μιντοδρίνη (ProAmatine)

Τα άτομα που παθαίνουν σοκ λόγω υπότασης θα χρειαστούν επείγουσα θεραπεία για να αποκατασταθεί η ροή του αίματος στα όργανά τους και να αυξηθεί η αρτηριακή τους πίεση στο φυσιολογικό επίπεδο.

Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε αν η χαμηλή αρτηριακή σας πίεση είναι πρωτογενές ή δευτερογενές πρόβλημα, σημειώνει ο Lawrence. Ένα πρωτογενές πρόβλημα σημαίνει ότι τα αντανακλαστικά του σώματος δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Τα δευτερογενή αίτια σημαίνουν ότι είναι αποτέλεσμα πραγμάτων όπως η αφυδάτωση ή οι επιδράσεις ορισμένων φαρμάκων.

“Ορισμένα αντιυπερτασικά φάρμακα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν υπόταση από άλλα, και πολλά από αυτά εξαρτώνται από τη δόση”, λέει ο Lawrence. “Στους περισσότερους ανθρώπους, θα υπάρχει κάποια εύκολα αναγνωρίσιμη δευτερεύουσα αιτία ή κάποια εύκολη λύση σε ένα πρόβλημα που μπορεί να είναι ακόμη και χρόνιο και δεν έχει δευτερεύουσα αιτία. Και γι’ αυτό είναι σημαντικό να δείτε τον γιατρό σας, ώστε να μπορέσει να κάνει την κατάλληλη αξιολόγηση”.

Να παρακολουθείτε τις μετρήσεις της αρτηριακής σας πίεσης, ακόμη και αν δεν έχετε προβλήματα υγείας, ώστε να γνωρίζετε ποια είναι η προσωπική σας φυσιολογική ένδειξη. Και αν η αρτηριακή σας πίεση παρακολουθείται, μιλήστε με το γιατρό σας για το εύρος στόχου της αρτηριακής πίεσης που είναι καλύτερο για εσάς.

Πρόσθετη αναφορά από την Ashley Welch.

Πότε η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι πολύ χαμηλή; Υπόταση και άλλα

Άρθρα Υγείας

Πηγή

 




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks