Όταν μιλάμε για σχέσεις… είτε αυτές είναι ερωτικές είτε είναι φιλικές, συνηθίζουμε να λέμε πως τα ετερώνυμα έλκονται. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο ή είναι μύθος; Μια έρευνα δίνεις τις απαντήσεις.
Όταν το θέμα είναι οι ρομαντικές σχέσεις, είναι διάχυτη η εντύπωση πως ισχύει ο βασικός κανόνας του μαγνητισμού, δηλαδή ότι τα ετερώνυμα ζευγάρια έλκονται και τα ομώνυμα απωθούνται. Μια νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει πως αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η μελέτη βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση σχεδόν 200 προγενέστερων, στις οποίες είχαν συμμετάσχει εκατομμύρια ζευγάρια. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν πως τα αταίριαστα ζευγάρια δεν είναι και τόσο συχνά όσο νομίζουμε. Μάλλον το αντίθετο ισχύει.
Στην πραγματικότητα, εξετάζοντας εκατοντάδες χαρακτηριστικά στα ζευγάρια (από τις πολιτικές πεποιθήσεις μέχρι το κάπνισμα) οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι σύντροφοι σχεδόν πάντοτε μοιράζονταν τα ίδια. Μόλις το 3% των χαρακτηριστικών ήταν διαφορετικό, αναφέρουν στην επιθεώρηση Nature Human Behaviour.
Τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν πως ποτέ στη ζωή μας δεν θα νιώσουμε έλξη για κάποιον που δεν μας ταιριάζει. Ει μη τι άλλο, η νέα μελέτη εστιάσθηκε στα ζευγάρια που συμβιώνουν και μεγαλώνουν παιδιά, εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Tanya Horwitz, διδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο Boulder. Επομένως, η μελέτη αφορά τις μακροχρόνιες σχέσεις.
Η νέα μελέτη
Η μελέτη βασίσθηκε στα στοιχεία από 199 προγενέστερες, που χρονολογούνται από το 1903. Σε αυτές είχαν συμμετάσχει εκατομμύρια ζευγάρια ανδρών-γυναικών που συζούσαν, ήσαν παντρεμένα, ήσαν αρραβωνιασμένα ή/και μεγάλωναν παιδιά.
Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης 133 χαρακτηριστικά των σχέσεων σε 79.074 ζευγάρια από την βάση δεδομένων υγείας UK Biobank.
Συνολικά συμπεριέλαβαν στην ανάλυσή τους περισσότερα από 150 χαρακτηριστικά γνωρίσματα για να εξακριβώσουν εάν έλκονται τα ομώνυμα ή τα ετερώνυμα.
Τα ευρήματα
Το γενικό συμπέρασμα ήταν πως τα ζευγάρια ταίριαζαν σε ποσοστό 82% έως 89% των χαρακτηριστικών αυτών. Η μεγαλύτερη συμφωνία παρατηρήθηκε:
- Στις πολιτικές και θρησκευτικές απόψεις
- Το εκπαιδευτικό επίπεδο
- Τις συνήθειες του τρόπου ζωής
- Ορισμένες μετρήσεις της ευφυΐας
Υπήρχαν βεβαίως και κάποιες διαφορές. Μία από τις ισχυρότερες αφορά τον χρονότυπο. Η μελέτη έδειξε πως όσοι έχουν νυχτερινό χρονότυπο συνήθως κάνουν μακροχρόνιες σχέσεις με όσους έχουν πρωινό χρονότυπο.
Νυχτερινό χρονότυπο έχουν όσοι κοιμούνται αργά το βράδυ και ξυπνούν αργά το πρωί. Αντίστοιχα, στον πρωινό χρονότυπο το χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι ο ύπνος νωρίς το βράδυ, διότι ακολουθείται από πολύ πρωινή έγερση.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί υπάρχει τόση διαφορά στο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, είπε η κυρία Horwitz.
Στη νέα ανάλυση δεν συμπεριλήφθησαν τα ομόφυλα ζευγάρια, διότι τα επιστημονικά δεδομένα για τις δικές τους σχέσεις είναι πολύ λιγότερα, πρόσθεσε η ερευνήτρια. Γι’ αυτό αναλύονται ξεχωριστά και θα δημοσιευθούν αργότερα.