Η σπονδυλική στήλη σχηματίζει φυσικά μια ελαφρά καμπύλη. Ωστόσο, το 2 με 3% των ανθρώπων έχουν σκολίωση, μια πάθηση όπου η σπονδυλική στήλη καμπυλώνεται πλάγια προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά. Η πάθηση διαγιγνώσκεται συχνότερα μεταξύ των 10 και 15 ετών, όταν η σπονδυλική στήλη εξακολουθεί να αναπτύσσεται, αλλά μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Οι ενήλικες είναι πολύ πιο πιθανό να βιώσουν πόνο, όχι από την ίδια την καμπυλότητα αλλά από την καταπόνηση, που ασκεί σε ορισμένους μύες και αρθρώσεις.
Ποια είναι τα συμπτώματα της σκολίωσης;
Όταν εμφανίζεται, το κύριο πράγμα, που θα παρατηρήσει ο γιατρός είναι μια αλλαγή στο σχήμα της σπονδυλικής στήλη, όταν την κοιτάζει ευθεία από την πλάτη του ασθενή. Η σπονδυλική στήλη δεν φαίνεται ίσια, αντιθέτως έχει σχήμα, που θυμίζει το γράμμα S ή το C. Μερικές φορές ένας ώμος, το ισχίο ή ακόμα και ένα πλευρό προεξέχει, ως αποτέλεσμα της συστροφής και της περιστροφής της σπονδυλικής στήλης. Ακόμη και το κεφάλι μπορεί να μην είναι ευθυγραμμισμένο με το υπόλοιπο σώμα.
Ποια είναι τα αίτια της σκολίωσης;
Σε γενικές γραμμές, τα αίτια και συγχρόνως οι τύποι της σκολίωσης είναι τρεις:
- Ιδιοπαθής
Καμία καθημερινή δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα το να σηκώνετε βαριά αντικείμενα, δεν μπορεί να προκαλέσει σκολίωση από μόνη της. Αντίθετα, το 80% των περιπτώσεων σκολίωσης είναι «ιδιοπαθείς», που σημαίνει ότι κανείς δεν γνωρίζει τι τις προκαλεί.
2.Συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις
Η εγκεφαλική παράλυση, η μυϊκή δυστροφία, άλλες νευρομυϊκές παθήσεις, ένα γενετικό ελάττωμα ή ένας τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης μπορούν να προκαλέσουν σκολίωση.
3.Εκφυλιστική
Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η σκολίωση είτε παραμένει από την παιδική ηλικία, είτε είναι εκφυλιστική, που σημαίνει ότι προκύπτει από τη συσσωρευμένη φθορά στο σώμα σας, καθώς αυτό γερνάει. Η εκφυλιστική σκολίωση συνήθως επηρεάζει την οσφυϊκή χώρα ή το κάτω μέρος της πλάτης και ο πόνος μπορεί να προέλθει από πιεσμένα νεύρα ή από ορισμένους μύες και αρθρώσεις, που πρέπει να εργαστούν περισσότερο, για να αντισταθμίσουν την καμπύλη.
Πώς γίνεται η διάγνωση της σκολίωσης;
Ο μόνος τρόπος για την οριστική διάγνωση της σκολίωσης είναι μέσω μιας ακτινογραφίας. Ένας γιατρός, που υποπτεύεται σκολίωση, θα ζητήσει ακτινογραφία, αφού εξετάσει σωματικά τον ασθενή και πραγματοποιήσει μια δοκιμασία πρόσθιας κάμψης του Adams («Adams Forward»). Ουσιαστικά στέκεστε με την πλάτη σας προς τον γιατρό και λυγίζετε 90 μοίρες στη μέση, με τα χέρια σας να κρέμονται από τα πλάγια. Εάν η μία πλευρά του σώματός σας είναι ανασηκωμένη ή ο ένας ώμος, τα πλευρά ή το ισχίο είναι ψηλότερα από την άλλη, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει ακτινογραφία, για να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει τη σκολίωση.
Η σοβαρότητα της καμπύλης προσδιορίζεται μέσω της μεθόδου Cobb, η οποία μετρά τον βαθμό της καμπυλότητας. Η σκολίωση διαγιγνώσκεται όταν η πλάγια καμπυλότητα είναι μεγαλύτερη από 10 μοίρες. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο σοβαρή είναι η σκολίωση.
Οι καλύτερες θεραπείες, για την ανακούφιση του πόνου της σκολίωσης
Τα παιδιά και οι έφηβοι με σκολίωση σπάνια αντιμετωπίζουν πόνο. Η θεραπεία (εάν υπάρχει) στοχεύει να σταματήσει την επιδείνωση της καμπύλης, αυξάνοντας παράλληλα τη λειτουργία της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η θεραπεία μπορεί να είναι ένας νάρθηκας ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.
Στους ενήλικες, διάφορες επιλογές μπορούν να βοηθήσουν στον πόνο της σκολίωσης, συμπεριλαμβανομένων πολλών θεραπειών στο σπίτι:
- Παυσίπονα
Μπορεί να ξεκινήσετε με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη. Η ακεταμινοφαίνη δεν μειώνει τη φλεγμονή, αλλά μπορεί να βοηθήσει στον πόνο.
2.Θεραπεία θερμότητας
Η εφαρμογή πάγου ή θερμότητας στην πληγείσα περιοχή μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση.
3.Φυσικοθεραπεία και Άσκηση
Η κίνηση μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε με σκολίωση, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της περίπτωσης ή την ηλικία. Διαφορετικές ασκήσεις λειτουργούν καλύτερα για κάθε άτομο, ο γενικός στόχος, όμως, είναι κοινός και συνίσταται στην ενίσχυση των μυών, που υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη. Η φυσικοθεραπεία ακολουθεί παρόμοια προσέγγιση, διότι αποσκοπεί στην δημιουργία συμμετρίας στη μυϊκή δύναμη και το μήκος των μυών.
Εάν δεν είστε σίγουροι ποιες ασκήσεις μπορεί να σας βοηθήσουν, ο φυσικοθεραπευτής σας θα σας προτείνει τις κατάλληλες σε συνάρτηση με το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης και τον βαθμό της σκολίωσης.
4.Η μέθοδος Schroth
Αυτός είναι ένας τύπος φυσικοθεραπείας που χρησιμοποιεί ασκήσεις προσαρμοσμένες στη συγκεκριμένη καμπύλη κάθε ασθενούς. Ειδικότερα, εξετάζει τους μυς, τη συμμετρία και την ευθυγράμμιση της στάσης και ενσωματώνει την αναπνοή, για να ευθυγραμμίσει εκ νέου την περιστροφή της σπονδυλικής στήλης και να βελτιώσει τον έλεγχο της στάσης και τη λειτουργία.
5.Εναλλακτικές Θεραπείες
Η γιόγκα και το pilates ενισχύουν τη δύναμη και την ισορροπία του κορμού. Επιπλέον, σας βοηθούν να εναρμονήσετε το μυαλό και το σώμα σας, γεγονός που σας βοηθά να αποκτήσετε επίγνωση του σώματός σας, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη σκολίωση.
6.Σπονδυλικές ενέσεις
Συνήθως πρόκειται για ενέσεις στεροειδών και τοπικού αναισθητικού, που χορηγούνται απευθείας στην επώδυνη περιοχή. Αλλά είναι μια προσωρινή λύση, με αποτελέσματα που διαρκούν μερικές εβδομάδες ή μήνες.
7.Χειρουργική επέμβαση
Η χειρουργική επέμβαση είναι το τελευταίο βήμα και συνήθως προορίζεται για ασθενείς, που αντιμετωπίζουν οξύ πόνο ανεξάρτητα από την κλίση της καμπύλης. Υπάρχουν διάφοροι τύποι χειρουργικής οσφυϊκής αποσυμπίεσης:
- Λαμινεκτομή: Οι γιατροί αφαιρούν ένα τμήμα του ενός σπονδύλου σας, για να αποσυμπιέσουν ένα νεύρο.
- Δισκεκτομή: Οι γιατροί αφαιρούν ένα τμήμα ενός από τους δίσκους, που χωρίζουν τους σπονδύλους, για να ανακουφίσουν την πίεση.
- Σπονδυλική σύντηξη ή σπονδυλοδεσία: Οι γιατροί συγχωνεύουν ή ενώνουν δύο ή περισσότερους σπονδύλους, για να ενισχύσουν τη σπονδυλική στήλη.
Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου