Η γυναικομαστία είναι μια κατάσταση που περιλαμβάνει αύξηση του ανδρικού μαστικού ιστού λόγω ορμονικής ανισορροπίας ή αλλαγών στα επίπεδα τεστοστερόνης και οιστρογόνων. Εμφανίζεται εκ γενετής, κατά την εφηβεία ή αργά στην ενήλικη ζωή, η γυναικομαστία μπορεί να περιλαμβάνει πρήξιμο, ευαισθησία, ακόμη και ογκίδιο στο στήθος.
Αυτή η αύξηση του ιστού του μαστού μπορεί να υπάρχει στο ένα ή και στα δύο στήθη και ίσως επηρεαστεί από την εφηβεία, τη γήρανση, τη χρήση φαρμάκων και τις παθήσεις της υγείας που επηρεάζουν τις ορμόνες.
Η γυναικομαστία είναι συχνή. Οι ποσοστιαίες εκτιμήσεις ποικίλλουν, με ορισμένες έρευνες να δείχνουν ότι η γυναικομαστία θα επηρεάσει έως και το 65% των ανδρών κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Η θεραπεία της γυναικομαστίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αιτία της πάθησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα υποχωρήσει από μόνη της και δεν θα χρειαστεί θεραπεία.
Άλλες φορές, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μια υποκείμενη πάθηση. Ορισμένα άτομα που εμφανίζουν χρόνια γυναικομαστία μπορεί να επιλέξουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.
Συμπτώματα γυναικομαστίας
Για πολλούς ανθρώπους, η γυναικομαστία έχει πολύ λίγα συμπτώματα εκτός από τη διόγκωση του μαστού στον έναν ή και στα δύο. Επίσης, το στήθος μπορεί να είναι απαλό στην αφή ή οι θηλές μπορεί να ερεθίζονται όταν τα ρούχα τρίβονται πάνω τους. Αλλά αυτό είναι πιο συχνό σε εφήβους παρά σε ηλικιωμένους.
Εάν έχετε ταχεία διόγκωση του ιστού του μαστού σας, εκκρίσεις από τη θηλή ή αιμορραγία, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι τυπικά της γυναικομαστίας και θα μπορούσαν να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής πάθησης.
Ακόμα κι αν δεν βρίσκετε το πρήξιμο ενοχλητικό, θα πρέπει να ζητήσετε από έναν πάροχο υγείας να αξιολογήσει το στήθος σας, καθώς η γυναικομαστία μπορεί μερικές φορές να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας. Για παράδειγμα, το 10% έως 40% των ανδρών με υπερθυρεοειδισμό έχουν γυναικομαστία και το 10% των ατόμων με όγκους στους όρχεις έχουν γυναικομαστία.
Τι προκαλεί τη γυναικομαστία;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γυναικομαστία είναι ιδιοπαθής, που σημαίνει ότι δεν έχει γνωστή αιτία. Άλλες φορές, σχετίζεται με ανισορροπίες στις ορμόνες οιστρογόνα και τεστοστερόνη. Η ηλικία στην οποία αναπτύσσεται η πάθηση —είτε κατά τη γέννηση, την εφηβεία ή ως μεγαλύτερος ενήλικας— μπορεί να βοηθήσει να εντοπίσουμε την ακριβή αιτία.
Η γυναικομαστία που εμφανίζεται κατά τη γέννηση πιστεύεται ότι προκαλείται από τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων που κυκλοφορούν πριν από τη γέννηση.
Εν τω μεταξύ, η γυναικομαστία που εμφανίζεται στην εφηβεία σχετίζεται με τις διακυμάνσεις των ορμονών. Οι νέοι που χρησιμοποιούν αναβολικά στεροειδή ή κάνουν κατάχρηση ναρκωτικών όπως αλκοόλ, μαριχουάνα, ηρωίνη ή αμφεταμίνες μπορεί επίσης να αναπτύξουν.
Σε άτομα άνω των 65 ετών, η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης θεωρείται ότι προκαλεί γυναικομαστία.
Παράγοντες κινδύνου
Οι ιατρικές παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης γυναικομαστίας είναι:
- Νόσος του θυρεοειδούς
- Καρκίνος του μαστού
- Ευσαρκία
- Υπογοναδισμός, όταν οι όρχεις δεν λειτουργούν σωστά
- Νόσος των επινεφριδίων
- Κίρρωση, ουλές στο ήπαρ
- Νεφρική ανεπάρκεια
- Όγκοι που επηρεάζουν τις ορμόνες του σώματός σας
Επιπλέον, η λήψη ορισμένων φαρμάκων αυξάνει τον κίνδυνο. Εδώ είναι μερικά από τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που μπορούν να οδηγήσουν σε γυναικομαστία:
- Φάρμακα που μπλοκάρουν την τεστοστερόνη, όπως θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη
- Ορισμένα αντιβιοτικά
- Φάρμακα κατά του έλκους
- Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία
- Μερικά φάρμακα για παθήσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων
- Κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης και των ψυχωσικών διαταραχών
- Ορισμένα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή ή φυτικά συμπληρώματα με φυτοοιστρογόνα
- Λοσιόν με έλαιο λεβάντας ή τεϊόδεντρου
Πώς γίνεται η διάγνωση της;
Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε γυναικομαστία, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Η διάγνωση της, συνήθως ξεκινά με μια ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού σας και μια φυσική εξέταση. Άλλες εξετάσεις παραγγέλλονται όταν ένας πάροχος υγείας υποψιάζεται ότι μπορεί να υπάρχει μια υποκείμενη πάθηση που προκαλεί την αύξηση του μεγέθους του στήθους. Εδώ είναι μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της γυναικομαστίας.
Ιατρικό ιστορικό: Ένας πάροχος υγείας πιθανότατα θα σας ρωτήσει πότε παρατηρήσατε για πρώτη φορά τον διευρυμένο ιστό του μαστού και πόσο καιρό τον είχατε. Θα θέλουν επίσης να μάθουν εάν έχετε συμπτώματα όπως πόνο, αιμορραγία, εκκρίσεις από τη θηλή και αλλαγές βάρους, καθώς και τυχόν υποκείμενες καταστάσεις ή παράγοντες κινδύνου όπως ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού. Θα πρέπει, επίσης, να μοιραστείτε ποια φάρμακα παίρνετε και εάν χρησιμοποιείτε ψυχαγωγικά ναρκωτικά όπως μαριχουάνα ή αλκοόλ.
Φυσική εξέταση: Κατά τη διάρκεια της φυσικής σας εξέτασης, ένας ο γιατρός θα επιθεωρήσει προσεκτικά και θα μετακινήσει τον ιστό του μαστού σας για να ελέγξει για ασυνήθιστη σφριγηλότητα, ασυμμετρία, εκκρίσεις θηλής και εξογκώματα. Θα προσπαθήσουν, επιπλέον, να προσδιορίσουν εάν έχετε αληθινή γυναικομαστία ή ψευδογυναικομαστία (που είναι περίσσεια λιπώδους ιστού πίσω, γύρω και κάτω από τις θηλές).
Εξετάσεις αίματος: Εάν υπάρχει υποψία για κάποια πάθηση, ο πάροχος υγείας μπορεί να ζητήσει αιματολογικές εξετάσεις για να αξιολογήσει τα επίπεδα ορμονών, τη λειτουργία του ήπατος και τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Μαστογραφία: Αυτή η ακτινογραφία του μαστού μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αποκλείσουν τον καρκίνο του μαστού—ειδικά εάν βρουν ένα ογκίδιο κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης. Ένα ογκίδιο μπορεί να απαιτεί υπερηχογράφημα και βιοψία.
Υπερηχογράφημα όρχεων: Μερικές φορές θα σας ζητηθεί υπερηχογράφημα όρχεων για να την αναζήτηση όγκου ή άλλες ανωμαλίες που θα μπορούσαν να προκαλούν τη γυναικομαστία.
Θεραπείες
Όταν η γυναικομαστία εμφανίζεται σε βρέφη ή εφήβους, συνήθως υποχωρεί μόνη της χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, εάν η πάθηση είναι σοβαρή, επιμένει ή είναι ενοχλητική, μπορεί να είναι χρήσιμο για τους έφηβους και τους νεαρούς ενήλικες να φορούν ένα ειδικό ελαστικό ή συμπιεστικό κάλυμμα για να μην πέσει το στήθος και να βελτιώσει την εμφάνιση του.
Σε ακραίες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή—ιδιαίτερα εάν υπάρχει περισσότερος ιστός μαστού από λίπος. Τις περισσότερες φορές, όταν συνιστάται χειρουργική επέμβαση, το νεαρό άτομο έχει ινώδη γυναικομαστία και έχει την πάθηση για περισσότερο από ένα χρόνο.
Όσον αφορά τους ενήλικες που αναπτύσσουν γυναικομαστία, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα καθορίσει εάν η κατάστασή σας προκαλείται από ένα φάρμακο που παίρνετε αυτήν τη στιγμή ή από μια υποκείμενη κατάσταση υγείας που επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών σας. Εάν η πάθηση επιμένει, υπάρχουν και άλλες επιλογές για την αντιμετώπιση της πάθησης.
Αν και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δεν έχει εγκρίνει τα φάρμακα για αυτόν τον συγκεκριμένο σκοπό, ένας πάροχος υγείας μπορεί να συστήσει τη λήψη φαρμάκων που εμποδίζουν τις επιδράσεις των οιστρογόνων, όπως το Soltamox (ταμοξιφαίνη) ή το Evista (ραλοξιφαίνη), για τη θεραπεία της γυναικομαστίας.
Όταν ενδείκνυται, μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση μείωσης του μαστού για την αφαίρεση μέρους του ιστού του μαστού. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να συνιστάται σε άτομα που έχουν ινώδη γυναικομαστία και έχουν την πάθηση για ένα χρόνο ή περισσότερο.
Πώς να την αποτρέψετε
Επειδή η γυναικομαστία εμφανίζεται φυσικά στο σώμα, δεν μπορείτε να αποτρέψετε πολλές από τις ορμονικές αλλαγές που προκαλούν αυτήν την κατάσταση. Επίσης, δεν υπάρχει γνωστή μέθοδος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να το αποτρέψετε. Τούτου λεχθέντος, η πάθηση μπορεί μερικές φορές να προκληθεί από χρήση ναρκωτικών. Η διακοπή της χρήσης αυτών των ουσιών ή η λήψη θεραπείας για ένα πρόβλημα κατάχρησης ουσιών θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάπτυξη της πάθησης.
Ομοίως, εάν παίρνετε ένα φάρμακο που προκαλεί γυναικομαστία που προκαλείται από φάρμακα, μπορείτε να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με την αλλαγή φαρμάκων για να μειώσετε την πιθανότητα να αναπτύξετε γυναικομαστία. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας χωρίς μιλήστε πρώτα με έναν πάροχο υγείας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει επιβλαβείς παρενέργειες ή να θέσει την υγεία σας σε κίνδυνο.
Σχετικές συνθήκες
Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης συχνά θα κοιτάξει εάν υπάρχει μια υποκείμενη αιτία που ευθύνεται για την κατάστασή σας. Για παράδειγμα, ο υπογοναδισμός, η επινεφριδιακή νόσος, η νόσος του θυρεοειδούς, η κίρρωση και η νεφρική ανεπάρκεια μπορούν όλα να συμβάλουν στη γυναικομαστία.
Όγκοι που εμφανίζονται στα επινεφρίδια, την υπόφυση, τους πνεύμονες και τους όρχεις μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην πάθηση. Για αυτόν τον λόγο, οι περισσότεροι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα κάνουν εξετάσεις για να δουν τι προκαλεί την πάθηση ή θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα φάρμακά σας για να δουν αν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται .
Ζώντας με Γυναικομαστία
Το να ζεις με γυναικομαστία μπορεί να είναι δύσκολο μερικές φορές, ειδικά αν δεν έχεις αυτοπεποίθηση για την εμφάνισή σου. Μπορεί να επηρεάζει από το τι θα φορέσετε κάθε μέρα μέχρι την αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων που θεωρείτε ενοχλητικές, η πάθηση έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει άγχος και στρες καθώς και να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση.
Εάν σας ενοχλεί ο τρόπος με τον οποίο η γυναικομαστία σας κάνει να φαίνεστε ή να αισθάνεστε, ξεκινήστε μιλώντας με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Μπορεί να είναι σε θέση να αλλάξει τα φάρμακά σας ή να σας εξετάσει για μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια είναι η σωστή θεραπεία για το πρήξιμο του μαστού σας. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να επεξεργαστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και να αναπτύξετε στρατηγικές αντιμετώπισης.
Μπορεί, τέλος, να είναι χρήσιμο να δημιουργήσετε ένα δίκτυο υποστήριξης. Ξεκινήστε μιλώντας σε έμπιστα μέλη της οικογένειας και φίλους. ή μπορείτε να συνδεθείτε με άλλους που έχουν γυναικομαστία. Για παράδειγμα, το Gynecomastia.org προσφέρει ένα διαδικτυακό φόρουμ υποστήριξης όπου μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις και να μιλήσετε σε άλλους με την πάθηση.