Όσο κι αν προσπαθείτε να καλλιεργήσετε την ακινησία και τη βραδύτητα στην καθημερινή σας ζωή, στην πραγματικότητα οι γρήγοροι και αγχωτικοί ρυθμοί της σας συμπαρασύρουν. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, η ικανότητα να σκέφτεστε γρήγορα, να λαμβάνετε γρήγορες αποφάσεις και να βρίσκετε δημιουργικές λύσεις εν κινήσει είναι σίγουρα χρήσιμη. Οι παραπάνω λειτουργίες αναφέρονται στην νοητική σας ταχύτητα, η οποία είναι ουσιαστικά η ταχύτητα, με την οποία επεξεργάζεστε τα εξωτερικά ερεθίσματα.
Στο πιο βασικό της επίπεδο, η ταχύτητα γνωστικής επεξεργασίας ή εγρήγορση επεξεργασίας μπορεί να οριστεί ως το πόσο αποτελεσματικά κατανοείτε τις πληροφορίες, για να τις επεξεργαστείτε και να τις αξιοποιήσετε. Η ταχύτητα επεξεργασίας μετρά την ικανότητά σας να επεξεργάζεστε και να αντιδράτε σε οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα, καθώς και να κινείστε είτε ανταποκρινόμενοι σε αυτά τα ερεθίσματα, είτε λαμβάνοντας μια γρήγορη και τεκμηριωμένη απόφαση με βάση αυτά τα ερεθίσματα.
Τα οφέλη της γρήγορης ταχύτητας επεξεργασίας περιλαμβάνουν καλύτερες δεξιότητες προγραμματισμού και επικοινωνίας, την ικανότητα να συγκρατείτε νέες πληροφορίες πιο γρήγορα και να διατηρείτε την οξυδέρκειά σας, καθώς μεγαλώνετε. Από την άλλη πλευρά, μια πιο αργή ταχύτητα επεξεργασίας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει νευροεκφυλιστικές ασθένειες στο μέλλον. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μια πιο αργή ταχύτητα επεξεργασίας θα μπορούσε ενδεχομένως να συνιστά πρώιμο δείκτη ορισμένων νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Huntington και η άνοια. Γι’ αυτό, ο έλεγχος της ταχύτητας γνωστικής επεξεργασίας θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος για την πρόληψη, την προετοιμασία και την κατανόηση πιθανών μελλοντικών παθήσεων.
Εάν έχετε παρατηρήσει ένα σταθερό μοτίβο αγωνίας να ακολουθήσετε ή να επεξεργαστείτε αυτά που λένε οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια συνομιλιών, διαλέξεων, βίντεο, ταινιών κ.λπ., αυτό είναι σημάδι αργής διανοητικής ταχύτητας. Ωστόσο, όλοι οι άνθρωποι έχουν στιγμές που δυσκολεύονται να επεξεργαστούν πληροφορίες. Συνεπώς, η δυσκολία αυτή σηματοδοτεί μια αργή ταχύτητα επεξεργασίας, μόνο όταν καθίσταται ένα σταθερό μοτίβο με την πάροδο του χρόνου.
Τούτου λεχθέντος, ένας πιο αργός νοητικός ύπνος δεν είναι σημάδι έλλειψης νοημοσύνης. Η γνωστική λειτουργία και η ευφυΐα δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη ταχύτητα επεξεργασίας. Αντιθέτως, περιλαμβάνουν μια σύνθετη ποικιλία παραγόντων. Έτσι, η ταχύτητα επεξεργασίας είναι μια πτυχή της αξιολόγησης της γνωστικής λειτουργίας ενός ατόμου, παράλληλα με τη νοητική ικανότητα, την προσοχή, την επικοινωνία (συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας), τη συγκέντρωση, τις οπτικο-χωρικές ικανότητες και τη μνήμη.
Το μυαλό και ο εγκέφαλος είναι νευροπλαστικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να αλλάξουν. Επομένως, είτε η ταχύτητα επεξεργασίας σας είναι γρήγορη, αργή ή κάπου στη μέση, τα καλά νέα είναι ότι η νοητική ικανότητα είναι μια δεξιότητα που μπορεί να εξασκηθεί και να βελτιωθεί. Παρακάτω, αναφέρουμε τρεις συμβουλές για τη βελτίωση της πνευματικής ταχύτητας.
Πώς να βελτιώσετε την πνευματική σας ταχύτητα;
- Εξασκηθείτε στη βαθιά αναπνοή
Πριν βάλετε σε δοκιμασία τις δεξιότητές σας στην ταχύτητα επεξεργασίας, μερικές βαθιές αναπνοές θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε. «Και τι σημασία έχουν οι βαθιές ανάσες;» μπορεί να αναρωτηθείτε. Η αξία τους έγκειται στο γεγονός ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται τη βέλτιστη ροή αίματος, οξυγόνου και ενέργειας, ειδικά στον μετωπιαίο λοβό, προκειμένου να πάρετε ορθές αποφάσεις. Η εξάσκηση της βαθιάς αναπνοής ή του διαλογισμού θα διατηρήσει τη συνεχή ροή οξυγόνου στο κεφάλι και να σας βοηθήσει να σκέφτεστε πιο καθαρά και πιο γρήγορα.
2.Μάθετε από λάθη του παρελθόντος
Αντί να χαρακτηρίζετε τα λάθη του παρελθόντος ως «κακά», ειδικά αυτά που γίνονται όταν παίρνετε γρήγορες αποφάσεις, προσπαθήσετε να κατανοήσετε τους λόγους πίσω από τα λάθη, προκειμένου να μάθετε από αυτά. Όταν το κάνετε αυτό, ο εγκέφαλός σας θα αποθηκεύσει αυτές τις πληροφορίες για μελλοντική χρήση, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις και στη συνέχεια να επιλέξετε μεταξύ αυτών των εναλλακτικών με ταχύτερο ρυθμό.
3. Αξιοποιήστε το μη συνειδητό μυαλό σας
Το μη συνειδητό μυαλό ή πιο απλά το υποσυνείδητο ή ασυνείδητο μυαλό λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα από το συνειδητό μυαλό. Έτσι, η εκπαίδευση του συνειδητού νου σας να συνδέεται με τον μη συνειδητό νου σας γρηγορότερα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ταχύτητας επεξεργασίας.
Το μη συνειδητό συνθέτει πολλές ενέργειες, αισθήσεις και ερεθίσματα, για να σχηματίσει μια συνειδητή σκέψη, παρόμοια με τον τρόπο που τα κινούμενα σχέδια συνδυάζουν γρήγορα πολλές ελαφρώς διαφορετικές εικόνες, για να σχηματίσουν μια ρευστή δράση. Μπορείτε να μάθετε πώς να αξιολογείτε τα μεμονωμένα πλαίσια σκέψης, τις επιμέρους «εικονογραφήσεις», αυτορυθμίζοντας τη ροή της συνείδησής σας στη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθετε πώς να συντονιστείτε σε αυτές τις μεμονωμένες «εικόνες» που συνθέτουν τη «δράση».
Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να δοκιμάσετε μια διαδικασία, που ονομάζετε Neurocycle. Σύμφωνα με την διαδικασία, αφού λάβετε πληροφορίες από κάποιο κείμενο, βίντεο ή ηχητικό κλιπ, επεξεργαστείτε τις πληροφορίες, που μάθατε (π.χ. ποιος, τι, πότε, πού, γιατί και πώς) και σημειώστε τες, ώστε να οργανώσετε καλύτερα τη σκέψη σας. Στη συνέχεια, διαβάστε ξανά, παρακολουθήστε ή ακούστε ξανά το περιεχόμενο και συγκρίνετε το με τις σημειώσεις σας, για να καταλάβετε πόσες πληροφορίες επεξεργαστήκατε. Έπειτα διδάξτε από την αρχή τις πληροφορίες στον εαυτό σας, για να ενισχύσετε το νέο δίκτυο σκέψης. Επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται.
Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου