Η τριχόπτωση κάποιες φορές μπορεί να οφείλεται σε δερματικούς λόγους. Άλλες πάλι υπάρχουν ορμονολογικοί λόγοι. Πώς θα καταλάβουμε εαν ο θυρεοειδής μας επηρεάζει τα μαλλιά μας; Ειδικοί της Cleveland Clinic απαντούν.
Η τριχόπτωση είναι ένα από τα συχνότερα και πιο ενοχλητικά προβλήματα. Μπορεί να είναι τοπική ή διάχυτη. Μπορεί να αφορά μόνο το τριχωτό της κεφαλής ή και άλλα σημεία του σώματος όπου φυσιολογικά πρέπει να υπάρχουν τρίχες (π.χ. φρύδια, μασχάλες), καθώς και να είναι προσωρινή ή μόνιμη.
Οι πιθανές αιτίες της είναι πολλές. Συμπεριλαμβάνονται φάρμακα, παθήσεις, η ηλικία, η εμμηνόπαυση. Μία από αυτές είναι οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, οι οποίες όχι μόνο μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση, αλλά και να σταματήσουν την ανάπτυξη των μαλλιών.
Το καλό είναι πως αυτό συνήθως είναι αναστρέψιμο.
Διακοπή της ανάπτυξης και απώλεια
Ο θυρεοειδής είναι ένα ενδοκρινής αδένας. Παράγει δηλαδή ορμόνες οι οποίες διοχετεύονται απ’ ευθείας στο αίμα, μέσω του οποίου φθάνουν παντού στο σώμα. Οι παθήσεις του θυρεοειδούς εκδηλώνονται όταν διαταραχθεί η ορμονική παραγωγή του. Μία από τις συνέπειές της είναι η διακοπή της ανάπτυξης ή ακόμα και η απώλεια των μαλλιών.
Η τριχόπτωση μπορεί να εκδηλωθεί είτε ο θυρεοειδής παράγει υπερβολικά πολλές ορμόνες (υπερθυρεοειδισμός) είτε πολύ λίγες (υποθυρεοειδισμός). Κλασικές αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών είναι:
- Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto (σχετίζεται με τον υποθυρεοειδισμό)
- Η νόσος του Graves (σχετίζεται με τον υπερθυρεοειδισμό)
Μερικές φορές, ο ασθενής εκδηλώνει γυροειδή αλωπεκία λόγω αυτοάνοσης θυρεοειδοπάθειας. Αυτή η μορφή τριχόπτωσης μπορεί να προκαλέσει την κατά τόπους απώλεια των τριχών στο κεφάλι ή άλλα σημεία σημεία του σώματος (ακόμα και στα γένια).
Πώς θα αντιληφθείτε την τριχόπτωση
Είναι φυσιολογικό να χάνουμε καθημερινά έως 100 τρίχες από τα μαλλιά μας, συνήθως όταν χτενιζόμαστε ή κάνουμε ντους. Η τριχόπτωση που οφείλεται στον θυρεοειδή, όμως, προκαλεί ορισμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
- Διάχυτη λέπτυνση των μαλλιών. Η τριχόπτωση συχνά εκδηλώνεται με διάχυτη λέπτυνση και όχι με «γυμνά» σημεία στο κρανίο. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας γίνονται αραιά και χάνουν όγκο.
- Αυξημένη απώλεια. Οι ασθενείς με διαταραχές του θυρεοειδούς συχνά παρατηρούν υπερβολική απώλεια μαλλιών όταν κάνουν ντους, χτενίζονται ή περιποιούνται τα μαλλιά τους. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην τελογενή τριχόρροια (telogen effluvium), μία διαταραχή κατά την οποία εισέρχεται στην τελική φάση της ανάπτυξης των μαλλιών (λέγεται τελογενής φάση) μεγαλύτερο ποσοστό τριχών. Έτσι παρατηρείται μαζική απώλειά τους .
- Απώλεια τριχών σε άλλα σημεία του σώματος. Οι ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς δεν χάνουν μόνο τα μαλλιά τους. Μπορεί να παρουσιάσουν λέπτυνση ή απώλεια των τριχών και σε άλλα σημεία του σώματος. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα φρύδια, οι βλεφαρίδες, οι τρίχες στις μασχάλες και στην περιοχή της ήβης.
- Αλλαγή στην υφή των μαλλιών. Οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές και στην υφή των μαλλιών. Μπορεί να τα νιώθετε πιο ξηρά, τραχιά και εύθραυστα.
Φυσικά δεν σημαίνει πως αντιμετωπίζει οπωσδήποτε πρόβλημα με τον θυρεοειδή του, όποιος έχει ένα ή περισσότερα από τα ανωτέρω συμπτώματα. Ωστόσο εάν παρατηρήσετε ότι αραιώνουν τα μαλλιά σας ή πέφτουν περισσότερο απ’ όσο κατά το παρελθόν, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.
Οι θεραπευτικές επιλογές
Αναλόγως με τα συμπτώματα και την ακριβή πάθηση του θυρεοειδούς που έχετε, ο ενδοκρινολόγος ιατρός θα σας χορηγήσει θεραπεία. Μπορεί λ.χ. να σας δώσει φάρμακα που θα εξισορροπήσουν τις ορμόνες του και έτσι θα αποκαταστήσουν σε λίγο καιρό την τριχοφυΐα σας.
Ανεξαρτήτως της αιτίας της τριχόπτωσής σας, εξ άλλου, είναι σημαντικό να φροντίζετε σωστά τα μαλλιά σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε:
- Να τα μαζεύετε πίσω σε σφικτή αλογοουρά ή κότσο. Να τα αφήνετε χαλαρά, διότι οι θύλακοι των τριχών είναι πολύ ευαίσθητοι στην έλξη.
- Να τα τρίβετε ή να τα τραβάτε. Να τα στεγνώνετε και να τα χτενίζετε με απαλές κινήσεις.
- Να χρησιμοποιείτε σκληρές βούρτσες για να τα ξεμπερδεύετε. Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιείτε χτένα με μεγάλα, αραιά «δόντια» και να τα ξεμπερδεύετε με ήρεμες, απαλές κινήσεις.
Η λήψη συμπληρώματος με βιοτίνη επίσης θα μπορούσε να σας βοηθήσει με την τριχόπτωση. Η βιοτίνη διεγείρει την κερατίνη – την πρωτεΐνη που συμβάλλει στην ανάπτυξη των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Μερικές μελέτες έχουν συσχετίσει τη λήψη αυτής της βιταμίνης με βελτίωση στο πάχος της τρίχας.