Οι τροφές με πολλά λιπαρά, τα ζαχαρούχα ποτά το αλκοόλ και κάποιοι άλλοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα για τα τριγλυκερίδια σας.
Τα τριγλυκερίδια είναι ένα είδος λίπους στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι ο πιο κοινός τύπος λίπους στο σώμα και κύρια πηγή ενέργειας.
Προέρχονται από τρόφιμα όπως το βούτυρο,το λάδι, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα λίπη. Το σώμα χρησιμοποιεί κάποια τριγλυκερίδια για ενέργεια αμέσως, ενώ άλλα τα αποθηκεύει για μελλοντική χρήση. Επίσης, το σώμα παρέχει τριγλυκερίδια στο ήπαρ.
Αν και τα τριγλυκερίδια είναι απαραίτητα για την καλή υγεία, τα υψηλά επίπεδα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικού.
Ένα υγιές επίπεδο τριγλυκεριδίων στο αίμα είναι κάτω από 150 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL). Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες:
- οριακό υψηλό: 150–199 mg/dL
- υψηλό: 200–499 mg/dL
- πολύ υψηλό: πάνω από 500 mg/dL
Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να συμβάλουν στα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, όπως η κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.
Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποιες τροφές και ποτά προκαλούν υψηλά τριγλυκερίδια.
Ποιες τροφές και ποτά αυξάνουν τα τριγλυκερίδια;
Η κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, σύμφωνα με ένα έγγραφο του 2021.
Κορεσμένα λιπαρά
Τα κορεσμένα λίπη είναι ένα είδος ανθυγιεινού λίπους. Μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Υπάρχουν σε ζωικές τροφές όπως:
- βοδινό κρέας
- αρνάκι
- χοιρινό
- πουλερικά
- βούτυρο
- τυρί
- λαρδί
- παγωτό
Trans-λιπαρά οξέα
Τα τρανς λιπαρά είναι ένας άλλος τύπος ανθυγιεινού λίπους. Αυξάνουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και μειώνουν την καλή χοληστερόλη.
Τα φυσικά τρανς λιπαρά μπορεί να περιέχουν μικρές ποσότητες ανθυγιεινού λίπους. Τα τεχνητά τρανς λιπαρά στα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλότερες ποσότητες ανθυγιεινών λιπαρών.
Τα τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά περιλαμβάνουν:
- τηγανητά, όπως ντόνατς και τηγανητές πατάτες
- ψητά τρόφιμα
- παγωμένη πίτσα
- μαργαρίνη
- Ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά
Μέρος της ζάχαρης που καταναλώνετε γίνεται τριγλυκερίδια στο σώμα σας.
Τρόφιμα όπως ολόκληρα τα φρούτα περιέχουν φυσική ζάχαρη καθώς και φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Αλλά τα τρόφιμα με υψηλές ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης συμβάλλουν στην αύξηση των τριγλυκεριδίων.
Παραδείγματα από αυτά περιλαμβάνουν:
- καραμέλες
- κέικ
- μπισκότα
- πίτες
- αρτοσκευάσματα
- ντόνατς
- παγωτό
Τα ζαχαρούχα ποτά περιλαμβάνουν:
- σόδα
- λεμονάδα
- ζαχαρούχο καφέ
- αθλητικά ποτά
- αρωματισμένα νερά
- χυμός φρούτων
Τροφές με πολλές θερμίδες
Οι τροφές με πολλές θερμίδες μπορούν να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια και να συμβάλουν στην αύξηση βάρους. Παραδείγματα:
- επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως μπέικον και σαλάμι
- γρήγορο φαγητό
- τηγανητό φαγητό
- συσκευασμένα τρόφιμα, όπως πατατάκια και σοκολάτες
Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι απαλλαγμένοι από πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Είναι γνωστές ως «κενές» θερμίδες επειδή αποτελούνται κυρίως από σάκχαρα και επεξεργασμένα δημητριακά.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Παραδείγματα από αυτά περιλαμβάνουν:
- άσπρο ψωμί
- λευκά ζυμαρικά
- άσπρο ρύζι
- καραμέλα
- μέλι
- σιρόπια
- δημητριακά πρωινού
Αμυλούχα τρόφιμα
Τα άμυλα, γνωστά και ως «σύνθετοι» υδατάνθρακες, περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Τα αμυλούχα τρόφιμα μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία μας και να παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αμυλούχων τροφών μπορεί να αυξήσει τα τριγλυκερίδια.
Παραδείγματα αμυλούχων τροφών περιλαμβάνουν:
- ψωμιά
- πατάτες
- ζυμαρικά
- λαζάνια
- δημητριακά
- ρύζι
- καλαμπόκι
Αλκοόλ
Η κατανάλωση 0.30 λίτρα αλκοόλ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων κατά 5-10%, σύμφωνα με την ίδια εργασία του 2021.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με σημαντική αύξηση των τριγλυκεριδίων, ειδικά σε άτομα που έχουν ήδη αυξημένα επίπεδα.
Άλλες αιτίες υψηλών τριγλυκεριδίων
Εκτός από τη διατροφή, υπάρχουν και άλλες αιτίες υψηλών τριγλυκεριδίων που προέρχονται από ορισμένες καταστάσεις υγείας, φάρμακα και παράγοντες τρόπου ζωής.
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
- καταστάσεις όπως η νεφρική νόσος, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η ηπατική νόσος
- φάρμακα όπως διουρητικά, β-αναστολείς, ρετινοειδή και θεραπείες που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό
- γενετικές καταστάσεις, όπως η οικογενής υπερτριγλυκεριδαιμία
- έλλειψη άσκησης
- κάπνισμα τσιγάρων
Ποια είναι η σχέση μεταξύ τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης;
Τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη είναι σημαντικά για την υγεία μας, αλλά δεν είναι τα ίδια.
Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που μοιάζει με λίπος στο αίμα. Το συκώτι παράγει χοληστερόλη στο αίμα. Η διατροφική χοληστερόλη προέρχεται από τροφές ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης:
- Η LDL χοληστερόλη, μερικές φορές γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη, επειδή τα υψηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες, που ονομάζεται πλάκα
- Η HDL χοληστερόλη, μερικές φορές γνωστή ως «καλή» χοληστερόλη, επειδή τα υψηλά επίπεδα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού
Ένα υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων σε συνδυασμό με υψηλή κακή ή χαμηλή καλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τις συσσωρεύσεις λιπών στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.
Είναι πιθανό να έχετε αυξημένα τριγλυκερίδια χωρίς υψηλή χοληστερόλη. Για παράδειγμα, η κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, κορεσμένα λίπη και θερμίδες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ακόμα κι αν αυτά τα τρόφιμα δεν είναι πλούσια σε χοληστερόλη.
Τροφές που μειώνουν τα τριγλυκερίδια
Υγιείς επιλογές που θα βοηθήσουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων περιλαμβάνουν:
- ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως
- καστανό ρύζι
- λαχανικά όπως φυλλώδη χόρτα
- άπαχα κρέατα, όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα
- σολομός και πέστροφα
- βρώμη
- ανάλατοι ξηροί καρποί
- σπόροι
- βούτυρο ξηρών καρπών
- αβοκάντο
- όσπρια όπως τα φασόλια και οι φακές
- γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά, όπως γάλα και τυρί
- φρέσκα φρούτα
Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό
Τα υψηλά τριγλυκερίδια συνήθως δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, χωρίς θεραπεία και διαχείριση, τα επίμονα υψηλά επίπεδα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και οξεία παγκρεατίτιδα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, πολύ υψηλά ή εξαιρετικά υψηλά τριγλυκερίδια μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
- αλλαγές στην εμφάνιση των αιμοφόρων αγγείων του ματιού
- εξογκώματα στο δέρμα γύρω από τα βλέφαρα ή στα γόνατα, τις φτέρνες, τους ώμους ή τους αγκώνες
- απώλεια μνήμης
- κατάθλιψη
- κούραση
- πόνος στο στομάχι ή στην πλάτη
- ναυτία
- δυσλειτουργία του εντέρου
- ερυθρότητα ή έξαψη του δέρματος με χρήση αλκοόλ
Εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα ή ανησυχείτε για τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης σας, μιλήστε με έναν γιατρό. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν εξετάσεις αίματος για να ελέγξουν τα επίπεδά σας και να σας ειδοποιήσουν για τυχόν προβλήματα.
Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα υψηλά τριγλυκερίδια
Εδώ είναι οι απαντήσεις σε μερικές συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα υψηλά τριγλυκερίδια.
Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε υψηλά τριγλυκερίδια;
Τα άτομα με υψηλά τριγλυκερίδια θα πρέπει να περιορίζουν ή να αποφεύγουν τα ανθυγιεινά λίπη, τις τροφές με υψηλό δείκτη GI, τα αμυλούχα τρόφιμα, τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά και το αλκοόλ.
Τα αυγά αυξάνουν τα τριγλυκερίδια;
Η τρέχουσα έρευνα υποστηρίζει ότι τα αυγά δεν επηρεάζουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων ούτε επιδεινώνουν το λιπιδικό προφίλ του αίματος. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες συνιστούν τα αυγά ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
Ποια είναι η κύρια αιτία των υψηλών τριγλυκεριδίων;
Τα υψηλά τριγλυκερίδια μπορεί να προκύψουν από έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των καταστάσεων υγείας, των φαρμάκων, της διατροφής και παραγόντων του τρόπου ζωής.
Εν κατακλείδι
Τα τριγλυκερίδια είναι μια βασική πηγή ενέργειας, αλλά τα υψηλά επίπεδα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στην υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.
Η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά λιπαρά, πρόσθετη ζάχαρη και αμυλούχα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Η παρακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά, μαζί με την τακτική άσκηση και τον περιορισμό ή την αποφυγή του αλκοόλ, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τριγλυκεριδίων.