Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα άτομα με σύνδρομο της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα, έχουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται παραπάνω.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, διαπίστωσε ότι η συσχέτιση μεταξύ του λιγότερου ύπνου και της αυξημένης πιθανότητας θανάτου από οποιαδήποτε αιτία -γνωστή στους ερευνητές ως “θνησιμότητα από όλες τις αιτίες”- ήταν ανεξάρτητη από τον δείκτη άπνοιας-υπόπνοιας, ένα εργαλείο που μετρά πόσο συχνά αρχίζει και σταματά η αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Η Αποφρακτική Υπνική άπνοια (ΑΥΑ) είναι ο πιο κοινός τύπος διαταραχής ύπνου που σχετίζεται με την αναπνοή, και επηρεάζει 39 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ. Με τον σύνδρομο αυτό, οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν και αποφράσσουν τον ανώτερο αεραγωγό του ατόμου, προκαλώντας διαταραχές στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα άτομα που έχουν άπνοια και δεν κοιμούνται πολύ μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, σπλαχνική παχυσαρκία και υπέρταση. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή άλλου επικίνδυνου καρδιακού επεισοδίου.
Ωστόσο, οι ερευνητές έγραψαν ότι «η συσχέτιση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και της θνησιμότητας από κάθε αιτία στον της Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας δεν έχει διερευνηθεί πολύ».
Πώς η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει τη θνησιμότητα για άτομα με άπνοια
Οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες για 2,574 άτομα με αποφρακτική ύπνωση που είχαν εγγραφεί στη μελέτη Sleep Heart Health Study, που είχε σκοπό να εξετάσει τις συνέπειες της διαταραχής της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνο.
Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη μεταξύ 1995 και 1998, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και έκαναν πολυυπνογράφημα. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για σχεδόν 12 χρόνια, με 688 συμμετέχοντες να πεθαίνουν κάποια στιγμή πριν το πέρας της περιόδου παρακολούθησης.
Η μελετητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με την τυπική διάρκεια ύπνου τους: τουλάχιστον επτά ώρες, έξι έως επτά ώρες, πέντε έως έξι ώρες ή λιγότερο από πέντε ώρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 90% των συμμετεχόντων κοιμόταν συνήθως λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα.
Στη συνέχεια συνέκριναν τον κίνδυνο θανάτου για κάθε ομάδα και διαπίστωσαν ότι υπήρχαν πολλοί θάνατοι οποιασδήποτε αιτίας στα άτομα που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες.
Όμως, έγραψαν, “θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθούν τα οφέλη στην υγεία του παραπάνω ύπνου σε άτομα με ΑΥΑ σε σχέση με τον λίγο.”
Ο Oren Cohen, MD, επίκουρος καθηγητής ιατρικής, είπε στο Health ότι τα αποτελέσματα της μελέτης ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες έρευνες για το πώς η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει την υγεία.
“Γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι η λίγες ώρες ύπνου συσχετίζονται με υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και θνησιμότητα”, είπε ο Cohen, ο οποίος δεν έχει σχέση με τη μελέτη.
Επιπλέον, ο Cohen τόνισε ότι οι μελέτες δείχνουν ότι όποιος δεν έχει ένα σταθερό πρόγραμμα που “διαφέρει πολύ από νύχτα σε νύχτα” μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Γιατί η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να ελαττώσει τον ύπνο
Οι ερευνητές είπαν ότι δεν γνωρίζουν, ακριβώς, γιατί έχουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας τα άτομα με ΑΥΑ που κοιμούνται λίγο, αλλά επεσήμαναν δύο παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στη σχέση αυτή: τον διακεκομμένο ύπνο και το συχνό ξύπνημα.
Οι άνθρωποι με αποφρακτικό σύνδρομο άπνοιας συνήθως βιώνουν και τα δύο προβλήματα, σύμφωνα με την Jennifer Acostamadiedo, MD, εσωτερικός ιατρός και ειδικός στην ύπνωση στο UCLA Health.
«Όταν συμβαίνει η απόφραξη, δεν παίρνεις οξυγόνο», είπε στο Health. «Όταν δεν παίρνεις οξυγόνο, ο εγκέφαλός σου νομίζει ότι πεθαίνεις και ενεργοποιεί τη συμπαθητική απόκρισή του οργανισμού– τη λειτουργία στρες. Ο εγκέφαλος θα κάνει τα πάντα για να σε κρατήσει ζωντανό και το να σε ξυπνήσει σε κάνει να αναπνέεις».
Φυσικά, είπε, αυτή η διαδικασία συμβαίνει πιο συχνά για ανθρώπους με σοβαρή αποφρακτική ύπνωση – που ορίζεται ως περισσότερα από 30 επεισόδια διακοπής ύπνου ανά ώρα.
Ύπνος: Πώς τα άτομα με αποφρακτικό σύνδρομο μπορούν να τον βελτιώσουν
Οι ειδικοί συνιστούν να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης εάν έχετε προβλήματα ύπνου και υποψιάζεστε ότι προέρχονται από άπνοια ή άλλη πάθηση. Ο γιατρός μπορεί στη συνέχεια να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό που μπορεί να σας διαγνώσει.
Εάν έχετε άπνοια ύπνου, οι επιλογές θεραπείας κυμαίνονται από τη χρήση μηχανής CPAP έως την επένδυση σε ένα καλύτερο μαξιλάρι.
Ο Acostamadiedo τόνισε ότι η θεραπεία δεν αποσκοπεί συνήθως στο να σας βοηθήσει να πετύχετε ένα ορισμένο χρονικό ποσό ημερήσιου ύπνου, αλλά να βελτιώσει την «ποιότητα του ύπνου». Ο Κοέν είπε ότι αυτό που απαιτείται για τον βέλτιστο, αναζωογονητικό ύπνο διαφέρει από άτομο σε άτομο.
«Λέω στους ασθενείς μου ότι μόλις αντιμετωπιστεί η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο», είπε ο Acostamadiedo, «θα υπολογίσουμε αν νιώθουν καλύτερα».