Περισσότερη μελατονίνη παράγεται όταν δύει ο ήλιος και λιγότερη όταν ανατέλλει. Οι ερευνητές λένε ότι η προσθήκη μελατονίνης στη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο.
Η λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να ενισχύσετε τη φυσική παροχή του σώματός σας. Είναι γενικά ασφαλή και δεν δημιουργούν εθισμό, αλλά μπορεί να επηρεάσουν ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα και μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως πονοκέφαλο, ναυτία, υπνηλία και ζάλη.
Ωστόσο, τα συμπληρώματα μπορεί να μην είναι απαραίτητα. Έρευνες έχουν αναδείξει τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη, τα οποία αυξάνουν με φυσικό τρόπο τα επίπεδά της στο αίμα.
Ύπνος και τροφές με μελατονίνη
Δεν έχει καθοριστεί κάποια συνιστώμενη διατροφική δόση (RDA) για τη μελατονίνη. Όταν πρόκειται για συμπληρώματα μελατονίνης, ορισμένοι ειδικοί συνιστούν μια δόση περίπου 0,5 έως 3 χιλιοστόγραμμα για προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο. Υψηλότερες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν ημερήσια υπνηλία.
Οι περισσότερες βάσεις δεδομένων τροφίμων δεν αναφέρουν την ποσότητα μελατονίνης στα τρόφιμα, αλλά σύμφωνα με τη διαθέσιμη έρευνα, αυτές οι έξι τροφές είναι καλές πηγές μελατονίνης:
Κεράσια
Ο χυμός κερασιού είναι ένα από τα πιο γνωστά βοηθήματα ύπνου. Αυξάνει τα επίπεδα μελατονίνης στο σώμα και ενισχύει τον ύπνο. Λάβετε υπόψη ότι ο χυμός κερασιού είναι πλούσιος σε ζάχαρη. Το να τον πίνετε κάθε βράδυ θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων. Το να τρώτε κεράσια αντί να πίνετε το χυμό τους είναι ένας πιο υγιεινός τρόπος για να πάρετε μελατονίνη.
Γκότζι μπέρι
Τα γκότζι μπέρι έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη και μπορεί να βελτιώσουν τον ύπνο.
Αυγά
Μεταξύ των ζωικών προϊόντων, τα αυγά είναι μια από τις καλύτερες πηγές μελατονίνης. Τα αυγά είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικά, προσφέροντας πρωτεΐνη και σίδηρο, μεταξύ άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών.
Γάλα
Το ζεστό γάλα είναι μια παραδοσιακή θεραπεία για την αϋπνία, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε μελατονίνη. Θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή, εφόσον δεν έχετε κάποια δυσανεξία στα γαλακτοκομικά.
Ψάρι
Τα ψάρια είναι καλύτερη πηγή μελατονίνης από άλλα κρέατα. Οι καλύτερες επιλογές είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και η σαρδέλα, τα οποία παρέχουν επίσης πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Ξηροί καρποί
Οι περισσότεροι ξηροί καρποί έχουν καλή ποσότητα μελατονίνης. Τα φιστίκια και τα αμύγδαλα είναι από τα υψηλότερα. Οι ξηροί καρποί είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πολλών αντιοξειδωτικών, υγιών ωμέγα-3 λιπαρών και μετάλλων.
Πηγή: https://www.webmd.com